Vet gezond!

Door allerlei dieetgoeroes en hypes ingegeven, zijn veel mensen bang van vet geworden. Er is een hoog aantal te zware mensen en we zijn alleen maar minder vet gaan eten. Dan zou je toch zeggen dat er iets niet goed gaat!

Waar zit dan het verschil in? Het verschil zit hem vaak in de keuzes die we maken. Er is zoveel keus in ongezonde voeding, die als gezond verkocht wordt, dat je niet meer weet wat je moet kiezen.

 

Vet zwaar

Door geen vet te gebruiken op de boterham of wat vloeibaar bak en braad bij het avondeten, krijg je problemen. Om maar eens een simpel voorbeeld te geven, die problemen zitten dan in het feit dat de ontlasting wat minder regelmatig is of dat de ontlasting wat harder en minder soepel het lichaam verlaat. Vet heb je nodig, zodat de voedingsbrij in de darmen beter te verwerken valt.

Vet slank

Ja, door regelmatig te eten, elke paar uur iets kleins, doe je de stofwisseling verhogen en zorg je dat je lichaam minder vet opslaat. Het lichaam weet inmiddels, er komt regelmatig voeding binnen.

Dit in tegenstelling van crashdiëten, waar te weinig voedingsstoffen het lichaam binnenkomen en alles wat er per ongeluk op een gezellig avondje extra binnenkomt, zit direkt lekker op de dijen geplakt.... dus ja, vet om slank te worden.

Vet leuk

Waar heb je nog meer vet voor nodig, nou om er een te noemen, je humeur! Hoezo, je humeur. Depressie komt nogal eens voor bij 40+ vrouwen. Het lijf verandert, rare stemmingswisselingen, neerslachtigheid of angst, gevoelens van leegte, hopeloosheid of waardeloosheid.

Opzien tegen de dagelijkse dingen, verlies van interesse in leuke activiteiten, slaapproblemen of gebrek aan energie. Nou ja, noem maar op. Door regelmatig gewoon vet te gebruiken blijven je hersenen actief. Door die hersenactiviteit blijf je positiever in het leven staan.

Houd je hersenen actief

Omega 3 (vet) zorgt dus dat je hersenen actief blijven. Maar waar zit dat omega 3 dan in? Het zit in vette vis (tonijn, zalm, makreel, forel, haring, sardine, heilbot en bokking), groene blad groenten en walnoten.

Aan omega 3 en 9 worden dan ook nog belangrijke eigenschappen toegeschreven als hart- en vaatziekten (grootste veroorzaker sterfte onder vrouwen), gewrichtsklachten en ontstekingen.

Het is dus toch wel belangrijk om te zorgen dat we er meer van binnenkrijgen. Omega 9 zit ook nog eens in olijven, olijfolie en avocado. Niet verkeerd om er eens wat extra van te gebruiken!

Gerelateerde artikelen

FemNa40