Zoutarme kooktips

Minder zout is beter voor iedereen. 

En extra belangrijk als je al nierschade,
hoge bloeddruk of diabetes hebt.

Dan loop je namelijk risico op (verergering van) nierschade.  

 

Ben jij gewend om altijd naar het zoutvaatje te grijpen of veel te koken met kant-en-klare producten zoals kruidenmixen of boemboe’s?  Lees dan nu de volgende tips, dan kunnen we je garanderen dat je zout echt niet mist!

Koop en kook met zoveel mogelijk verse producten. Voeg zelf geen zout toe tijdens het koken of aan tafel. Gebruik verse of gedroogde kruiden als smaakmaker in plaats van zout of een kant-en-klare mix (die bevatten namelijk vaak veel zout!).

  • Maak je eigen kruidenmix. Een kruidenmix maken voor een Italiaans gerecht is makkelijk. Meng de kruiden goed. In een gesloten potje op een koele, donkere, droge plaats kun je de mix lang bewaren. Je hebt hier het volgende voor nodig: 2 theelepels basilicum, 1 theelepel oregano, 1 theelepel peterselie, een halve theelepel knoflookpoeder een halve theelepel tijm. 
     
  • Kruiden zijn heel verschillend. Om hun geur en smaak goed tot hun recht te laten komen, is het heel belangrijk dat je elk kruid op het juiste moment toevoegt aan je gerecht.
    Kruiden met zachte bladeren, zoals basilicum en koriander, geven snel hun smaak af. Voeg ze dan ook pas toe vlak voordat je het gerecht serveert.
    Kruiden met harde bladeren geven hun smaak pas af als ze enige tijd warm zijn. Denk aan laurier, tijm en rozemarijn. Voeg deze dus aan het begin toe. Specerijen zoals peper, knoflook en kruidnagel kun je het beste meebakken. Meer inspiratie haal je uit de Kruidenwijzer.  
     
  • Het is ook heel leuk om je eigen kruiden te kweken!


Maak je eigen soep van zoutarme bouillon of zelfgemaakte bouillon. Zelf bouillon trekken kan van de goedkoopste delen vlees, bijvoorbeeld kippennekjes en –vleugeltjes. Verse groenten naar keus erbij en kruiden als tijm, laurier en foelie en je hebt je eigen zoutarme bouillon.

Populaire zoutproducten zoals zeezout, Himalayazout en Keltisch zout zijn niet gezonder dan keukenzout. Sommige van deze producten benadrukken dat er mineralen, jodium, magnesium en calcium in zitten.
Maar daar zit zo weinig van in dat het verwaarloosbaar is. En ze zijn een stuk duurder! 

Lees de etiketten op je boodschappen. Vaak staat er Na op, dat is de hoeveelheid natrium. Op die manier lijkt het minder veel. Maar: 1 gram natrium staat gelijk aan 2,5 gram zout.

Als op het etiket van een pizza staat dat de hele pizza 2,4 gram natrium bevat, dan zit er 2,4 x 2,5 = 6 gram zout in. Dat is evenveel zout als de maximaal aanbevolen hoeveelheid voor een hele dag! 

Wist je dat er in brood ook zout zit? Vraag bij de bakker hoe het zit met de hoeveelheid zout in brood of kijk op het etiket. Óf veel leuker: bak je eigen zoutarme brood.   

Gun jezelf een tijdje om te wennen aan een nieuwe, zoutarme smaak. Je zult merken dat je het eten in het begin misschien wat flauw vindt, maar dat je daarna de zoute smaak eigenlijk helemaal niet meer zo lekker vindt.

Wil je weten hoeveel zout je binnenkrijgt? Ga naar zoutmeter.com!

Bron: Nierstichting

Gerelateerde artikelen

FemNa40