Het is herfst, de blaadjes vallen

De natuur laat alles los wat niet meer van dienst is, loofbomen en struiken laten hun blaadjes vallen. Bessen en noten dienen vogels en andere kleine dieren tot voer.

Dit jaar is de herfst voor mij het seizoen van opruimen. Ook bij mij vallen de blaadjes, maar dan vooral dat wat ik nu zie als oud papier.
Administratie, correspondentie, dagboeken, studie-boeken etc, etc. Ik heb al 4 volle zakken met papiersnippers weggedaan en 6 tassen vol naar de papierbak gebracht.

 

Het is een wonderlijk proces. Soms komt oud zeer naar boven, bijvoorbeeld als ik correspondentie tegenkom uit de begintijd van mijn praktijk voor loopbaanbegeleiding. Een tijd waarin ik nog maar weinig klanten had en druk was met acquisitie. Een periode met veel gezwoeg en matige resultaten. Hup weg ermee.

Maar ik ontdek zo ook wat waardevol was. Goede herinneringen aan mensen met wie ik heb samengewerkt. Mooie teksten die ik herlees en soms toch bewaar. Omdat ik ze in de toekomst nog een keer wil herlezen of gebruiken voor blogs en sociale media.

Naarmate het opruimen vordert komt ook de blijdschap over alle rijkdom die ik vergaard heb en het opruimen zelf geeft me energie en mentale ruimte.

Ook mijn cliënten adviseer ik vaak om opruiming te houden. De coaching als zodanig is al opruimwerk. Ik help mensen om afscheid te nemen van oude overtuigingen en verwachtingen die hen niet meer dienen. Om ruimte te maken voor zichzelf als een stralend mens die zichzelf kan en mag zijn. Die streeft naar geluk en zingeving.

Maar dan moet het oude wel weg. Vaak ook letterlijk. Want zo ontstaat ruimte voor het nieuwe, dat weet elke hovenier en opruimer. Laat je niet bij voorbaat ontmoedigen omdat je weet dat het zoveel is en tijd kost.

Wat helpt is beginnen. Gewoon met een kast of een lade?

Laat alles door je handen gaan en bepaal of het nog van waarde is voor jou of iemand uit je gezin. Vraag jezelf af of je iets echt wilt bewaren voor wat het is of voor wat het vertegenwoordigt. Bijvoorbeeld de illusie dat je echt, écht nog weleens 10 kilo zult afvallen en dan die leuke broek nog aan kunt (die dan waarschijnlijk uit de mode is). Plaats overbodige spullen die nog waarde hebben op marktplaats, geef ze aan een vriendin of breng ze naar de kringloop.

Ga ook eens na welke gewoonten je hebt die je geen energie geven maar kosten. Misschien wel de gewoonte om elke week met een vriendin te bellen die jou graag gebruikt om haar negatieve verhalen mee te delen.
Of om én de perfecte moeder én de perfecte collega te zijn. Zeg jij vaak ja, terwijl je nee bedoelt? Hoog tijd om daar dan eens verandering in te brengen.

En welke overtuigingen heb je die je niet meer dienen? Zie jij jezelf snel als slachtoffer van de omstandigheden of lukt het je om verantwoordelijkheid te nemen en stevig in je schoenen te staan?

Zie je wat jij jezelf toewenst snel als onmogelijk of durf je groot te denken? Van welke ideeën over jezelf zou je weleens afscheid willen nemen?

Je ziet, er is genoeg te doen voor wie ruimte wil maken voor zichzelf en het nieuwe waar je naar verlangt.
'Wat niet van dienst is, is een zware last' vertelde Goethe al. En zo is het.

Veel plezier met opruimen en ik ben benieuwd hoe opruimen jou helpt. Ik lees het graag in het commentaarveld hieronder.

Gerelateerde artikelen

Luxe papierwaren

Door:

Van handgemaakte notebooks met luxe lederen rug tot bijzondere covers voor de iPad & iPad mini met vintage design. Paperfloow verzamelt unieke, handgemaakte stationery en prachtige papierproducten.

Lees verder

FemNa40