Hoe hoog is jouw energiepeil?

Afgelopen week werden de resultaten bekendgemaakt van een onderzoek naar het energiepeil van werknemers. Randstad had Blauw Research hiertoe opdracht gegeven.

Wat blijkt? Een kwart van de Nederlandse werknemers gaat futloos naar het werk! Wat zou ik graag willen dat de managers mij op hun bedrijf een basiscursusdag goede voeding lieten geven.

 

Roofbouw

We kunnen via voeding ons energiepeil gigantisch laten stijgen. Het zijn vaak kleine wijzigingen die grote gevolgen kunnen hebben. Het is een illusie om te denken dat je in één keer je leven kunt omgooien en dat je dan een blijvende verandering hebt. Veranderingen gaan toch meestal stap voor stap en beetje bij beetje. Als deze futloze mensen nu eerst de E-nummers weg zouden laten, dan de suiker en daarna alleen in het weekend alcohol zouden nemen.

Maar ook als ze alle bewerkte vetten links zouden laten liggen, dan zouden ze fysiek er al veel beter aan toe zijn. Sommige mensen drinken per dag wel 10 koppen koffie op de zaak, wat echt roofbouw is en nooit lang goed kan gaan. Maar hoewel een beetje koffie echt wel gezond is, kun je maar beter maximaal drie koppen koffie per dag drinken. Na drie koppen wegen de nadelen zwaarder dan de voordelen.

Energie in stijgende lijn

Mijn hoeveelheid energie is enorm toegenomen toen ik gluten en melkproducten ging weglaten. Ik wist vroeger helemaal niet dat brood uit zetmeel bestaat en dat zetmeel gewoon suiker is. Neem je nu brood met appelstroop, dan beleg je je brood, oftewel suiker, gewoon met nog meer suiker. Wat veel mensen niet weten is, dat we ongemerkt zes keer per dag brood eten.

’s Morgens muesli/cruesli/brood (= tarwe), dan om 10 uur een plakje ontbijtkoek (= tarwe), om 13 uur weer een paar sneetjes brood (= weer tarwe), om 16 uur een evergreen (= ook al tarwe), dan bestaat het avondeten uit pasta met een beetje saus (= ai ai, ook tarwe), om dan vervolgens de dag af te sluiten met toastjes in de avond (die ook uit tarwe bestaan.

Ongemerkt eten we dus erg veel tarwe, terwijl we juist zouden moeten variëren. Ontbijten met haver is al veel beter. Wat dacht je van een omelet? Waarom niet tussen de middag warm eten? Veel gezonder, want dan zijn onze spijsverteringsenzymen nog actief.

Je psyche

Niet alleen de fysieke kant kan zorgen dat je met lood in je schoenen naar je werk gaat. Ook de psyche is zooo belangrijk. Doe je wat je echt wilt in het leven? Laat je je leiden door angst? Speciaal voor deze mensen heb ik deze week een artikel geschreven om meer plezier in je leven toe te laten. We laten ons te vaak belemmeren door onze eigen gedachten. De grootste vijand ligt niet buiten onszelf, maar dat zijn we zelf!

Kijk je alleen naar de nadelen of ook naar de voordelen? Ik heb mijzelf enkele jaren geleden echt moeten trainen om ook naar de positieve kanten te kijken. Ik was een beetje pessimistisch aangelegd, het denken in nadelen was een soort gewoonte. Door oefening heb ik me nu getraind om te denken in voordelen. Automatisch zie ik al de voordelen en de lol, waardoor ik er al zin in krijg.

Ik kan het je echt aanraden. Stel jezelf de vraag: Waar ben ik blij mee in het leven? Dat is vast meer dan je denkt. Het kan je dankbaar maken. Dankbaarheid kan leiden tot meer geluk.

Gerelateerde artikelen

Alternatief of regulier?

Door:

Vorige week was er in het nieuws dat bijna de helft van de reumapatiƫnten kiest voor een alternatieve behandeling. Meestal gaat het hierbij om acupunctuur, voedingssupplementen of homeopathie.

Lees verder

Blij(f) Bewegen

Door:

Alles wat niet in beweging blijft gaat op den duur roesten. Of rammelen. Of scheuren. Stilstaand water is geen gezond leefmilieu' foute bacteriƫn vermenigvuldigen er zich als een speer.

Lees verder

FemNa40