De hele dag volop energie

Ontdek het geheim van de hele dag volop energie. Als je slim bent dan sla je het ontbijt niet over. Na een nacht rusten heeft je lichaam weer energie nodig om op gang te komen. Je hebt een ontbijt nodig om je bloedsuikerspiegel in balans te krijgen na de dip van de nacht.

Er kan echter een lange tijd zitten tussen je ontbijt en je lunch. Of je lunch en je avondeten. Daarom dat veel mensen ergens tussen het ontbijt en de lunch of tussen de lunch en hun avondeten behoefte voelen aan een snack.

Herken je dat? Je voelt dan behoefte aan extra energie; je lichaam schreeuwt er bijna om.

Bedenk dat je hersenen ook volop energieverbruikers zijn, dus al zit je de hele dag op een stoel te werken, dan nóg zal je lichaam om energie gaan roepen. De tijd tot de lunch of avondeten duurt soms lang. Heb je op die momenten geen gezonde snack bij de hand, dan is de kans groot dat je zwicht voor dat gebakje in de koelkast, een zak chips bij het tankstation of een broodje bal op een NS-station. Grote kans dat je honger dan is gestild maar je wel baalt. Omdat je weet dat het niet gezond voor je was.

Waarom is het slim om tussendoor nog iets te eten?

Balans in je bloedsuikerspiegel is niet alleen van groot belang voor je energieniveau gedurende de dag, maar ook voor je gezondheid op langere termijn. Een hoge bloedsuikerspiegel betekent dat je lichaam insuline aanmaakt om ervoor te zorgen dat de energie naar je cellen wordt vervoerd. Zolang er insuline in je bloed circuleert, kan je lichaam geen vet verbranden.
Het is dus belangrijk voor een gezond gewicht om ervoor te zorgen dat er momenten zijn dat er géén insuline in je bloed zit.

Dit bereik je o.a. door in het algemeen weinig suikers en snelle koolhydraten te eten. Dit kun je ook bereiken door niet ál te omvangrijke maaltijden te eten en dan tussendoor een gezonde snack te gebruiken. Dit voorkomt bovendien dat je bloedsuikerspiegel te laag wordt. Want dan gaat het overlevingsmechanisme van je lichaam pas echt schreeuwen om voedsel.

Herken je de volgende symptomen?

  • Een energiedip zo'n anderhalf uur voor het lunchtijd is
  • Geeuwen en gapen rond een uur of vier in de middag
  • Een onbedwingbare trek op weg naar huis vlak voor het avondeten
  • Je licht in het hoofd voelen ergens voor de lunch of het avondeten
  • De snoeppot die vanaf vier uur  naar je begint te knipogen
  • Alvast wat eten terwijl je bezig bent met de avondmaaltijd
  • Iets snoepen bij het boodschappen doen voor het avondeten
  • Een zogenaamd gezonde snack eten en toch niet het gevoel hebben dat je goed gevoed bent

Waarom kleine porties voor vrouwen verstandiger zijn

Naarmate we ouder worden zal de stofwisseling van ons lichaam gaan vertragen. Dit is een belangrijke reden waarom wij vrouwen vanaf ons veertigste (te) makkelijk zwaarder worden. Een overdaad aan voedsel wordt dan nóg eerder opgeslagen als vet en minder als spieren. Terwijl we onze spieren juist zo hard nodig hebben!

Naast voldoende beweging blijft het daarom heel belangrijk om zoveel mogelijk gezonde bouwstoffen binnen te krijgen.
Deze bouwstoffen moeten we halen uit het eten dat we in onze mond stoppen. Daarom dat de kwaliteit van onze voeding steeds belangrijker wordt. We kunnen niet ongestraft meer de hoeveelheden eten die we vroeger aten. Ik niet in ieder geval. Dus kleinere porties zijn zeker aan te raden als je op gewicht wilt blijven.

De kwaliteit van je ontbijt, lunch en avondeten wordt daarom van groot belang. Als je langzaam went aan kleinere porties is het wel belangrijk om tussendoor geen honger te krijgen. Om te voorkomen dat je op die moeilijke momenten terugvalt op ongezonde snacks is het belangrijk om slimme, gezonde snacks bij de hand te hebben.

Wat zijn Slimme Snacks?

Slimme snacks zijn tussendoortjes die niet alleen vulling betekenen, maar ook voeding voor je lichaam. Dankzij Slimme Snacks krijg je een grotere variatie aan bouwstoffen binnen. Slimme snacks bevatten veel vitale stoffen: gezonde vetten, gezonde eiwitten, langzame koolhydraten, veel vitamines, een variatie aan verschillende mineralen en sporenelementen en géén chemische E-nummers. Slimme snacks zijn lekker en gezond en je kunt ze altijd bij de hand hebben.

Bijna alle snacks uit de supermarkt, ook de zogenaamd gezonde snacks, staan bol van de suikers (in al haar vormen), tarwe, bloem, soja, mais, transvetten en allerlei chemische stoffen, waardoor ze meer smaak krijgen en lang bewaard kunnen blijven. Bijna alle kant-en-klare snacks zijn wel vulling, maar hebben weinig voedingswaarde. Het zijn genotsmiddelen. Ze doen niets voor je gezondheid. Het zijn suffe snacks. Je doet er verstandig aan ze te laten liggen in de supermarkt.

Nog méér variatie aan bouwstoffen met Slimme Snacks

Het is echt belangrijk om zoveel mogelijk verschillende bouwstoffen binnen te krijgen. Een bakje met zeven verschillende soorten groenten en fruit is beter dan datzelfde bakje met maar één soort groente of fruit. Variatie is belangrijk, omdat we namelijk nog steeds niet precies weten wat er in onze voeding zit.

Iedere dag opnieuw worden er nog nieuwe stoffen ontdekt in ons voedsel en ontdekken onderzoekers welke stoffen elkaar nodig hebben om optimaal te kunnen functioneren in ons lichaam. Natuurlijke voeding is eigenlijk nog steeds een groot mysterie. Daarom dat het slim is om ervoor te zorgen dat we ons lichaam voeden met een zo groot mogelijke variatie aan voedsel. Door Slimme Snacks te gebruiken krijg je méér variatie binnen en dus méér bouwstoffen.

 

Slimme Snacks zonder suikers, zuivel en gluten

Het e-book Slimme Snacks bouwt voort op mijn visie in het gratis e-book Eet meer Energie. Het betekent snacken met ingrediënten die ons lichaam herkent als voedsel. Natuurlijke ingrediënten die geschikt zijn voor ons hele spijs-verteringskanaal. Voedingsstoffen waar je lichaam bouwstoffen uit kan halen, zodat je gezond blijft op de langere termijn.

Ik hou daarbij een pleidooi voor gezonde vetten; het zijn je belangrijkste energiegevers. Ook gebruik ik superfoods in verschillende variaties. En ik probeer suiker, zuivel en gluten zoveel mogelijk te vermijden.

  • Suiker zorgt ervoor dat je snel energie krijgt, maar ook dat je daarna alleen maar nog méér trek krijgt in zoetigheid. Suiker is net zo verslavend als sigaretten. Daarbij is suiker in bijna al haar vormen een aanslag op je gezondheid.
  • Zuivel tast vaak ongemerkt de gezondheid van je darmen aan. Het verradelijke  is dat je dit vaak niet in de gaten hebt, maar naarmate je ouder wordt, worden je darmen kwetsbaarder, ook voor de werking van zuivel.
  • Gluten zijn eiwitten in bepaalde graansoorten die ook een aanval op je darmen betekenen. Vooral tarwe is een graansoort om te vermijden, maar gluten zitten ook in spelt, rogge, kamut en gerst.

Slimme Snack Recepten

Wil je weten hoe mijn recepten eruit zien? Ik heb zeven hartige en zeven zoetige recepten voor je gemaakt. Het zijn basisrecepten waarmee je eindeloos kunt variëren. Je kunt ze allemaal makkelijk thuis maken en het grote voordeel is dat je ze allemaal kunt invriezen.

Dit betekent dat je wat grotere hoeveelheden kunt maken, zodat je altijd een variatie van verschillende snacks op voorraad kunt hebben. Alle zoete snacks zijn daarbij heel goed te gebruiken als traktatie bij een feestje of als je visite krijgt.

Hieronder staan enkele voorbeelden zodat je een indruk krijgt:

  • Havermout koeken
  • Speculaas muffins
  • Zoete spruitjes
  • Kanonnetjes eiwitten
  • EVA's worteltaart
  • Goji-bessen soep
  • Vogelnestjes van zoete aardappel
  • Zalmburgers
  • Tomatenbrood

Heb je belangstelling voor dit e-book of één van mijn andere e-books, bezoek dan eens de webwinkel van de Energieke Vrouwen Academie. Klik daarvoor op energiekevrouwenacademie.nl

Gerelateerde artikelen

Bio-LOGISCH

Door:

Het woord zegt het eigenlijk al, bio-LOGISCH. Voedsel, brandstof voor lijf en leven, waarom zou je jezelf niet het beste gunnen? Ik heb al verschillende keren geschreven over eten waarvan is gebleken dat het goed is.

Lees verder

Boetedoening

Door:

Ik heb besloten om 10 kg af te vallen en fitter te worden en mijn goddelijke lichaam terug te krijgen na een hardloopwedstrijd, afgelopen augustus in Gurro, Val Cannobina.

Lees verder

FemNa40