Hoe laad jij jezelf op?

Vandaag de dag dat ik dit blog schrijf, is het afgelopen donderdag.

Ik zit helemaal opgeladen achter de laptop. Reden?

Ik heb vanochtend in het atelier van een beeldend kunstenaar heerlijk staan beeldhouwen.

 

Voor mij een absolute top-hobby. Elke week leef ik me een ochtend uit in steen. Hakken, vijlen, schuren,
kijken en nog eens kijken. Weken, vaak maandenlang ben ik bezig met een stuk steen.

Het is ontspanning en meditatie in een. Je kunt niet anders dan goed opletten wat je doet, anders kan het flink fout gaan. Er springt een stuk af, ik zie een barst over het hoofd of ik vijl de huid van mijn vingers.

Maar elke keer weer rij ik met een brede glimlach weer terug naar huis. Lunchen, even douchen en dan weer aan het werk. Zo’n dag kan voor mij niet meer stuk.

Geen vanzelfsprekendheid

Helaas is het niet vanzelfsprekend dat mensen zich zo kunnen uitleven. Ik ontmoet veel vrouwen die wel hobby’s hebben, maar er weinig of geen tijd voor nemen.

Toegegeven, er zijn periodes in je leven dat je al blij bent om de avond weer te halen. Overdag alles haastig-haastig. En als de kinderen dan eindelijk in bed liggen nog even de keuken opruimen, een was draaien, de sociale media checken en dan plof je moe op de bank om nog even een filmpje te kijken (of langzaam in te dommelen). Pfff...

Het probleem is vooral dat veel vrouwen in de periode daarna vergeten wat ze ook alweer deden om zichzelf op te laden. Zo verdwijnen allerlei muziekinstrumenten naar de zolder, staan de wandelschoenen vergeten in de kast en kun je je schilderkwasten en tekenpotloden niet eens meer vinden.

Jammer

Bij mij komen regelmatig cliënten die zijn vergeten hoe ze zichzelf met nieuwe energie kunnen opladen.
Ze geven vooral energie weg: aan werk, aan het gezin, aan vriendinnen in nood. Hun vermoeidheid neemt langzaamaan toe en er ontstaat steeds meer stress; met alle negatieve gevolgen van dien.

Daarom wil ik een warm pleidooi houden om naast de zorg voor je gezin ook tijd voor jezelf te reserveren om die dingen te doen die je energie geven. Muziek maken, hardlopen, yoga beoefenen, schilderen, het maakt niet uit.

Doe vooral wat jíj leuk vindt. Maak er thuis een plek voor vrij of ga erop uit en regel een oppas. Ga een cursus volgen en voed jezelf. Ook al blijft het leven druk, deze uren pakt niemand je meer af en kleuren je week.
Dan kun je er weer beter tegen.

Laat me weten hoe het gaat.

Gerelateerde artikelen

Blij(f) Bewegen

Door:

Alles wat niet in beweging blijft gaat op den duur roesten. Of rammelen. Of scheuren. Stilstaand water is geen gezond leefmilieu' foute bacteriën vermenigvuldigen er zich als een speer.

Lees verder

FemNa40