Combinatie van ambitie en tevreden zijn

Je hebt de behoefte de wereld te veranderen maar accepteert deze ook zoals die nu is.

Staan deze twee houdingen lijnrecht tegen over elkaar? Ik denk van niet.

 

Ontevreden en toch tevreden?

Ambitie komt voort uit een drang om je leven te veranderen. Je bent niet tevreden met de situatie zoals deze nu is, je wilt er verandering in brengen. Je wilt ervoor zorgen dat je leven zodanig wordt gewijzigd dat je er tevreden mee kunt zijn.

Acceptatie komt voort uit een gevoel van eenheid. Je accepteert het leven zoals het is, omdat je gelooft dat alles goed is zoals het nu is. Je voelt je tevreden en dankbaar voor alle dingen die spelen in je leven. Zowel de mooie, als de minder mooie dingen.

Beide levenshoudingen zijn goed voor je toekomst. Beide zijn belangrijk voor een gelukkig en succesvol leven. Maar hoe combineer je ze? Ze lijken elkaar namelijk behoorlijk te bijten. Kun je tegelijkertijd tevreden en ontevreden zijn?

Zo combineer je ambitie en acceptatie

Ambitie en acceptatie kennen een belangrijk verschil. Ambitie gaat over de toekomst. Acceptatie over het heden. Er zijn momenten dat je nadenkt over wat je anders wilt in je leven.

Momenten dat je nadenkt, plannen maakt, uitdagingen opzoekt en vooruit kijkt. Deze momenten zijn belangrijk voor je toekomst. Maar na de fase van plannen maken komt er een fase van plannen uitvoeren.

Het uitvoeren van taken richting een betere toekomst doe je niet in de toekomst. Dat doe je in het hier en nu. En hier en nu is het domein van tevredenheid, van acceptatie.

Je kunt namelijk niet in de toekomst tevreden zijn. Dat kan alleen nu. Nu kun je je leven accepteren zoals het is, terwijl je ondertussen werkt aan een beter leven. Doodt deze tevredenheid dan niet het vlammetje van ambitie?

Nee. Je kunt je namelijk perfect tevreden voelen met het moment en tegelijkertijd een andere toekomst wensen voor jezelf en je omgeving.

Dankbaar en toch gefrustreerd

Om vooruit te komen moet je een beetje gefrustreerd zijn. Frustratie zorgt ervoor dat je actie onderneemt en dat je vooruit komt. Maar je kunt niet de hele dag gefrustreerd zijn. Er zijn momenten van frustratie en er zijn momenten van bezinning.

Bijvoorbeeld wanneer je ‘s avonds mediteert. Of wanneer je op de bank zit met een fijn boek. Dan besef je dat er zoveel is om dankbaar voor te zijn. Dat je weliswaar liever verder had willen zijn, maar dat alles ook mag zijn zoals het nu is. Dat je leven goed is zoals het nu is.

Kun je ambitieus zijn en toch je leven accepteren zoals het komt? Ja. Maar niet tegelijkertijd. Je moet op zoek naar een fijne balans. De momenten die je vooruit helpen afwisselen met momenten waarop je compleet tevreden bent.

Als je te ambitieus bent, dan vliegt het leven aan je voorbij zonder dat je ervan geniet. Dan leef je voor iets anders en lijkt het leven door je vingers te glippen. Als je te tevreden bent dan voel je je fijn, maar zul je je dromen niet waarmaken.

Wees ambitieus en tevreden, zoek een goede balans en pluk te vruchten van beide.

Bron

Gerelateerde artikelen

FemNa40