Nederlander is tevreden over het leven

In de krant was te lezen dat de meeste Nederlanders tevreden zijn met hun leven.

Volgens het Sociaal Cultureel Planbureau krijgt het leven van ons gemiddeld het rapportcijfer 7,8.

Omdat het bijna Kerst is, wil ik graag kijken naar de gewoonten van gelukkige mensen.

 

Dr. Mercola heeft er 22 in kaart gebracht die ik graag met je deel.

1. Het loslaten van wrok
Vergeven en vergeten, is nodig voor je eigen geluk. Zolang je blijft vasthouden aan haat, angst, pijn en andere negatieve emoties staat dit je eigen geluk in de weg. Het loslaten van wrok bevrijd je van negativiteit,
waardoor positieve emoties deze ruimte kunnen invullen.

2. Behandel iedereen met vriendelijkheid
Vriendelijkheid is niet alleen aanstekelijk, het is ook bewezen dat dit je gelukkiger maakt. Wanneer je aardig bent voor anderen produceren je hersenen feel good-hormonen en neurotransmitters zoals serotonine.

3. Zie je problemen als uitdagingen
Verander je interne dialoog, zodat iedere keer als je een ‘probleem’ hebt je dit zult zien als een uitdaging of een nieuwe kans om je leven te beteren. Verban het woord ‘probleem’ in zijn geheel uit je gedachten.

4. Uit je dankbaarheid voor dat wat je wél hebt
Mensen die dankbaar zijn voor datgene wat ze hebben, kunnen beter het hoofd bieden aan stress, hebben meer positieve emoties en zijn beter in het behalen van hun doelen. De beste manier om de positieve kracht van dankbaarheid te benutten, is om een dankbaarheidsdagboek of -lijst bij te houden.

Hierin kun je bijhouden waarvoor je elke dag dankbaar bent. Dit is gelinkt aan een vrolijker stemming,
een groter optimisme en zelfs een betere fysieke gezondheid.

5. Heb grote dromen
Ga je gang en heb grote dromen! Hierdoor is het waarschijnlijker dat je je doelen zult bereiken. In plaats van jezelf te beperken door geen grote doelen na te jagen is het zo dat wanneer je grote dromen hebt en je jezelf openstelt voor een optimistischer toestand, je de kracht bezit werkelijk alles te kunnen bereiken wat je wenst.

6. Maak je niet druk om kleine dingen
Als hetgeen waar je boos om bent over een jaar, een maand, een week of zelfs al over een dag vanaf nu niet meer belangrijk is, waarom zou je je er dan druk over maken? Gelukkige mensen weten hoe ze dagelijkse irritaties zo van hun rug kunnen laten glijden.

7. Praat aardig over anderen
Het kan verleidelijk zijn om bijvoorbeeld op het werk bij de koffiemachine te roddelen over andere mensen, maar op een negatieve manier over anderen praten, is alsof je een bad neemt in negatieve emoties.

Probeer in plaats daarvan alleen nog maar positieve, aardige woorden te zeggen over andere mensen.
Daarmee help je jezelf ook positief te denken.

8. Voorkom dat je je excuses moet gaan maken
Het is erg makkelijk om anderen de schuld te geven van je eigen fouten, maar als je dat doet, is het niet erg waarschijnlijk dat je dit zomaar achter je zult laten. Gelukkige mensen nemen verantwoordelijkheid voor hun eigen fouten en gebruiken deze fouten als een kans om hun leven te beteren.

9. Leef in het nu
Sta jezelf toe om hetgeen je doet, wat het ook is, te doen met je volle aandacht en neem de tijd om echt in het nú te zijn. Voorkom dat je negatieve gebeurtenissen uit het verleden opnieuw afspeelt in je hoofd of dat je je druk maakt over de toekomst: geniet gewoon van wat er zich nú in je leven afspeelt.

10. Word iedere morgen op dezelfde tijd wakker
Iedere ochtend op dezelfde tijd opstaan (zo mogelijk vroeg) is bedrieglijk eenvoudig. Dit zal je natuurlijke slaap-waakritme ten goede komen waardoor je eenvoudiger en energieker wakker zult worden.

Daar komt nog bij dat de gewoonte om elke dag vroeg op te staan er eentje is die veel succesvolle mensen ook hebben; het verbetert de productiviteit en de focus.

11. Vergelijk jezelf niet met anderen
Jouw leven is uniek, meet daarom niet wat je ‘waard’ bent door jezelf te vergelijken met anderen. Zelfs jezelf als beter te zien dan bijvoorbeeld je collega’s kan schadelijk zijn voor je geluk. Dit omdat dit gepaard kan gaan met vooroordelen en ongezonde gevoelens van superioriteit.

Meet je eigen succes op basis van je eigen vooruitgang, niet op die van anderen.

12. Omring jezelf met positieve mensen
Het gezegde ‘Waar je mee omgaat word je mee besmet’ is helemaal waar. Dat is ook waarom je beter vrienden kunt kiezen die optimistisch en blij met zichzelf zijn, omdat je dan omringd wordt door positieve energie.

13. Realiseer je dat je niet andermans toestemming nodig hebt
Het is belangrijk om je eigen dromen en wensen na te jagen zonder dat ‘neezeggers’ je in de weg staan. Het kan fijn zijn om andermans mening te weten, maar blijf handelen naar wat je hart je ingeeft en raak niet van de koers door eventuele goedkeuring die van anderen moet komen.

14. Neem de tijd om te luisteren
Luisteren helpt je om naar de wijsheid van anderen te luisteren en helpt je tegelijkertijd om je eigen gedachten stil te laten zijn. Intensief luisteren, kan helpen je goed te voelen, terwijl je verschillende nieuwe inzichten kunt krijgen.

15. Koester sociale relaties
Positieve relaties zijn de sleutel tot geluk. Zorg er dus voor dat je tijd maakt om vrienden, familie en anderen bij wie je je goed voelt te bezoeken.

16. Mediteer
Meditatie helpt je om je gedachten gefocust te houden, het kalmeert je zenuwen en het ondersteunt je innerlijke vrede. Onderzoek toont aan dat meditatie zelfs kan leiden tot fysieke veranderingen in je brein welke je gelukkiger kunnen maken.

17. Eet gezond
Wat je eet, heeft direct invloed op je stemming en je energieniveau, zowel voor de korte als lange termijn.
Goed eten kan je lichaam en geest in een gefocuste, vrolijke stemming brengen, terwijl geraffineerde junkfood je eerder traag en gevoelig voor chronische ziekten zal maken.

18. Ga sporten
Sporten geeft de gezondheidsbevorderende chemicaliën in je hersenen zoals serotonine, dopamine en noradrenaline een positieve boost die effecten van stress en symptomen van depressiviteit kunnen neutraliseren.

Zie sporten niet alleen als een medisch instrument om gewicht te verliezen, ziekten te voorkomen en langer te leven, allemaal voordelen die zich hierdoor zullen voordoen, maar probeer sporten ook te zien als een dagelijks instrument om je geestelijk vrijwel direct beter te voelen, stress te verminderen en je gelukkiger te voelen.

19. Zorg voor een opgeruimde omgeving
Rommel om je heen zorgt ervoor dat alle energie uit je wordt gezogen terwijl je gevoelens van chaos hiervoor in de plaats krijgt. Rommel is een vaak niet-herkende bron van stress die tot uiting komt in de vorm van angst, frustratie, afleiding en zelfs als schuldgevoelens.

Geef je huis en kantoor dus een frisse schoonmaakbeurt, verwijder overtollig papier en prullaria, ruim digitale bestanden op net zoals alle andere ‘spullen’ die alleen maar ruimte innemen, zowel in je fysieke omgeving als in je gedachten.

20. Wees eerlijk
Iedere keer als je liegt, zal je stressniveau waarschijnlijk toenemen en je zelfrespect een klein beetje afbrokkelen. Daar komt nog bij dat als anderen erachter komen dat je een leugenaar bent dit je persoonlijke en zakelijke relaties zal schaden.

Aan de andere kant is het zo dat als je eerlijk bent en je de waarheid spreekt dit je mentale gezondheid een boost zal geven en hierdoor zullen anderen een groeiend vertrouwen in je krijgen.

21. Zorg voor persoonlijke controle
Voorkom dat anderen jou je manier van leven voorschrijven. Zorg in plaats daarvan voor persoonlijke controle in je leven die je toelaat om je eigen doelen en dromen na te jagen. Die zullen zorgen voor een groter gevoel van persoonlijke eigenwaarde.

22. Accepteer wat je niet kunt veranderen
Niet alles in je leven zal perfect zijn en zie dát als perfect en prima. Gelukkige mensen leren om onrechtvaardigheden in hun leven die ze niet kunnen veranderen te accepteren en om in plaats daarvan hun energie te stoppen in wat ze wél kunnen verbeteren.

Tot zover de 22 tips. Ik hoop dat ze je hebben mogen inspireren.

Ik wens je alvast een mooie tijd toe met veel liefde en verbinding!

Tot volgend jaar,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

Foto

Gerelateerde artikelen

Je geluk is in eigen handen

Door:

Lekker in je vel zitten, je gelukkig voelen, wie wil dat niet? Om gelukkiger door het leven te gaan zijn er simpele gewoontes die je hiermee kunnen helpen. Je geluk komt niet van anderen maar dat haal je uit jezelf.

Lees verder

FemNa40