Slecht geslapen, koffie helpt niet!

Hoe kom je in hemelsnaam de dag door als je slecht hebt geslapen, zonder teveel koffie te drinken. Het is belangrijk om een goede nachtrust te hebben om goed de dag door te komen.

Terwijl je slaapt krijgt je lichaam de kans om zich te herstellen en zich voor te bereiden op de volgende dag.

Slapen is zo belangrijk en misschien wel het belangrijkste deel van ons leven. Slecht slapen kan gezondheidsproblemen veroorzaken.

 

Om over na te denken: we gaan eerder dood als we geen slaap krijgen dan als we geen eten krijgen!
Toch hebben we allemaal wel eens een slechte of te korte nacht. De volgende ochtend zijn we duf en voelen we ons niet fit, maar toch moeten we weer aan de slag. Wat zijn de do’s en don’ts om zo’n dag tot een goed einde te brengen?

Doe rustig aan

Het is niet voor iedereen mogelijk, dat realiseren we ons goed. Je moet weer aan het werk en er wordt iets van je verwacht. Maar zeg eens eerlijk? Ben je wel in staat om grote prestaties te leveren in je huidige conditie? Probeer rekening te houden met je lichaam en doe alleen het hoognodige. Richt je op die dingen die het belangrijkste zijn en voer die goed uit, maar stel de rest uit tot een ander moment. Kortom, blijf wel bezig maar zet de snelheid van werken een paar tandjes terug.

Pauzeer regelmatig

Neem gedurende de dag regelmatig een pauze. Omdat je weinig nachtrust hebt gehad, kun je je minder lang op iets concentreren. Neem dat voor lief en probeer niet jezelf te forceren. Maak af en toe een korte wandeling tussen de werkzaamheden door. Doe dat bij voorkeur in de buitenlucht, zodat het zonlicht een bijdrage levert aan het systeem dat ervoor zorgt dat je wakker blijft.

Is het mogelijk om een middagdutje te doen? Beperk dat dan tot hooguit een minuut of twintig. Langer blijven liggen zorgt ervoor dat je alleen maar meer slaap krijgt.

Hervind je ritme

Veel mensen hebben de neiging om verloren slaap in te halen door de volgende dag eerder te gaan slapen.
Het is juist beter om dat niet te doen. Stap hooguit een uur eerder dan gebruikelijk in bed, want teveel slaap kan het ritme ook verstoren. Meer dan tien uur slaap achtereen heeft een mens nooit nodig. Probeer te voorkomen dat je de hele dag op bed blijft liggen.

Vermijd cafeïne

Het klinkt natuurlijk heel verleidelijk om wat extra koppen koffie naar binnen te gieten of een energiedrankje te drinken waarin extra cafeïne zit. Het zal je echter niet veel alerter maken dan je al bent en het heeft bovendien schadelijke effecten op ons lichaam. Drink gerust een kopje koffie als je dat gewend bent, maar overdrijf het niet en voer de hoeveelheid niet op tot boven je normale consumptiepatroon.

Laat cafeïnehoudende dranken na 16:00 uur bij voorkeur helemaal staan, zodat je de nacht erop in elk geval wel goed kunt slapen.

Eet gezond

Zorg voor een gevarieerd eetpatroon en kies bij voorkeur voor eiwitrijke voeding, zoals noten en mager vlees. Begin de dag met een eitje, wat Griekse yoghurt of vers fruit. Neem geen grote porties, maar eet in kleine hoeveelheden. Laat voedingsmiddelen met veel suiker, zoals snoep, koek of chocola, bij voorkeur staan.

Weliswaar geeft suiker je even een ‘boost’, maar dat effect is snel uitgewerkt en kan daarna zelfs het tegenovergestelde effect hebben.

Lijf en gezondheid

Foto

Gerelateerde artikelen

Een slecht bed is killing

Door:

Wil je goed slapen en uitgerust wakker worden dan is een goed bed een goede investering in je gezondheid. Een bed moet goede ondersteuning geven en zorgdragen voor een optimale nachtrust.

Lees verder

FemNa40