Traag werkende schildklier?

In dit artikel vertel ik je over de belangrijke rol van je schildklier. Uit onderzoek blijkt dat 25% van de vrouwen boven de 45 jaar een traag werkende schildklier heeft.

 

Dit percentage ligt bij mannen veel lager. Het is dus belangrijk om je schildklier goed in de gaten te houden en hier goed voor te zorgen zodat het in topconditie blijft. Vanwege de grote groep 40+ vrouwen die een te trage schildklier heeft, beperk ik me in dit artikel hiertoe en ga niet verder in op een te snel werkende schildklier.

Waar zit je schildklier?

Je schildklier bevindt zich in je hals. Op de afbeelding is het dus het paars-blauwe gedeelte in je hals. Op een centrale plaats dus waar het zowel de cellen in je hersenen kan bereiken als de cellen lager in je lichaam. Je schildklier maakt een hormoon aan, thyroxine (T4) dat alle essentiële processen in je lichaam regelt. Dit noemen we ook wel je stofwisseling. Hierdoor is je schildklier niet alleen verantwoordelijk voor je hele gezondheid maar heeft het ook grote invloed op je energieniveau en hoe je je voelt.

Een trage stofwisseling

Je lichaam bestaat uit miljarden cellen die allemaal voortdurend moeten worden vernieuwd. Dit is een proces dat continu gaande is. Als je stofwisseling vertraagd doordat er onvoldoende schildklierhormoon wordt aangemaakt dan geeft dit een lange reeks van lichamelijke én geestelijk klachten. Denk bij lichamelijke klachten onder andere aan obstipatie, vocht vasthouden, kouwelijk zijn, spier-en gewrichtspijnen, droge huid, haren en nagels, hoofdpijn, PMS klachten, opgeblazen gezicht, gewichtstoename, te hoge of te lage bloeddruk, gebrek aan energie om dingen te doen.

Denk bij geestelijke klachten onder andere aan angstig zijn, onzeker worden, besluiteloosheid, depressieve klachten, paniekgevoel, stemmingswisselingen, negatief zelfbeeld, concentratiestoornissen, uitstelgedrag, constant gevoel van stress, gebrek aan plezier. En dit is nog niet alles maar ik laat het hier even bij. Voldoende lijkt me om je te laten zien hoe belangrijk een goed werkende schildklier is.

Overgangsklachten of traag werkende schildklier?

Veel van bovenstaande symptomen komen overeen met overgangsklachten. Overgangsklachten worden in de regel toegeschreven aan de afname van de twee vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron. Maar bij iedere vrouw nemen deze hormonen af en niet iedere vrouw heeft in gelijke mate last van overgangsklachten. In tegendeel juist: de onderlinge verschillen tussen vrouwen is enorm.

Het lijkt er meer op dat overgangsklachten te maken hebben met de tijdelijk hevige schommelingen en onderlinge verhoudingen tussen deze hormonen. Dit kan per vrouw behoorlijk verschillen afhankelijk van voedselpatroon en leefstijl.

Een cruciale vraag is echter of overgangsklachten óók niet voortkomen uit een te traag werkende schildklier. Een traag werkende schildklier wordt nogal eens over het hoofd gezien bij overgangsklachten. Het ligt zo voor de hand om deze klachten toe te schrijven aan de daling van de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron. Dus gaan veel vrouwen na een bezoek aan de huisarts inzake overgangsklachten naar huis met een recept voor (synthetische) aanvulling van deze twee hormonen terwijl de werkelijke boosdoener over het hoofd wordt gezien. Namelijk een te traag werkende schildklier.

Oorzaken van een trage schildklier

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor een trage schildklier. Ik noem hieronder de belangrijkste voor 40+ vrouwen. Let wel, het is normaal dat bij het ouder worden de productie van al je hormonen afneemt. We hebben het dus over een méér dan normale daling van het schildklierhormoon.

De belangrijkste die met kop en schouders boven alle andere uitsteekt is een overmaat aan langdurige stress. Stress kan ontstaan door slechte voeding, niet genoeg slaap, blootstaan aan toxische stoffen en natuurlijk ook door emotionele of geestelijke stress. Ik kom daar hieronder nog op terug.

Andere oorzaken kunnen zijn:

Het hebben gevolgd van crash dieten in het verleden
Te veel en te lang sporten of juist gebrek aan beweging
Te weinig calorieën of te weinig koolhydraten eten
Oestrogeendominantie
Een tekort aan jodium, selenium of progesteron
Een auto-immuunziekte

Trage schildklier en de relatie met stress

Veel klachten die zich voordoen bij een trage schildklier komen ook voor bij uitgeputte bijnieren. Uitgeputte bijnieren ontstaan door teveel en te langdurige stress. Je bijnieren maken het stresshormoon cortisol aan dat ervoor zorgt dat je voldoende energie hebt om de stress die je ervaart aan te kunnen. Je overlevingsmechanisme zal de benodigde grondstof hiervoor (progesteron) eerder gebruiken voor de productie van cortisol dan voor de productie van het actief schildklierhormoon. Voor je overleven moet je namelijk eerst de stress aan kunnen. Dit betekent dat er minder progesteron beschikbaar is voor je schildklier.

Er is dus een relatie tussen een trage schildklier en teveel stress, vooral bij vrouwen. Onthoud dit, want als je niets doet aan de overdosis van stress en gebrek aan ontspanning wordt het dweilen met de kraan open als je je schildklier een handje gaat helpen.

Wat kun je zelf doen bij een trage schildklier?

Als eerste dus je stress beperken en zorgen voor voldoende ontspanningsmomenten.
Stop met drinken van (teveel) koffie en zwarte thee; dat geeft je lichaam een overdaad aan stress.
Verder is het zaak om voldoende calorieën en koolhydraten te blijven eten.
Ga vooral bewegen of beter nog sporten. Liever een half uur krachttraining dan urenlang trainen voor een marathon. Trainingen langer dan een uur betekent ook stress voor je lichaam; er wordt dan cortisol aangemaakt alsof je in een stresssituatie zit.
Ondersteun je lever die het T4 moet omzetten in het vrije T3 (zie hieronder) door niet of beperkt alcohol te drinken.
Als je denkt dat je jodium te kort komt, vul dit dan aan door bv zeezout in je drinkwater te doen. Selenium kun je aanvullen door het eten van paranoten. Progesteron wordt gemaakt van cholesterol. Het eten van alle goede vetten is dus erg belangrijk. Lees hiervoor ook mijn e-book 'Eet meer Energie'.
In overleg met een deskundige (orthomoleculair therapeut) zijn er eventueel ook andere supplementen te gebruiken.

Het laten testen van een trage schildklier

Wil je echt weten of je een trage schildklier hebt dan kun je dit laten meten via je huisarts. Verdiep je er dan echter wel goed in. In veel laboratoria wordt alleen het thyroxine (T4) in je bloed gemeten. Dit is onbegrijpelijk want dit niveau T4 zegt namelijk niet zoveel. T4 moet in je je lever (en andere cellen) worden omgezet in het zogenaamde vrije T3 (tri-joodthyronine) want dat is pas het actieve hormoon dat zijn werking doet in je lichaam. Deze test is echter duurder en wordt niet altijd uitgevoerd.

Ook is het belangrijk om je TSH gehalte te laten meten. Dit is het hormoon dat opdracht geeft aan je schildklier om T4 te gaan produceren. Ook hier kan er iets mis zijn. Vraag dus specifiek bij je huisarts om niet alleen T4 maar ook T3 en TSH niveaus te laten opmeten. Je bent en blijft zelf verantwoordelijk voor je lichaam. Geef deze verantwoordelijkheid niet uit handen!

Gebruik je medicijnen tegen een trage schildklier, wees je er dan van bewust dat je zelf heel veel kunt doen om op een natuurlijke manier je schildklier te ondersteunen. Het is in veel gevallen mogelijk om van de (synthetische) medicijnen af te komen. Doe dit uiteraard wel altijd in overleg met je huisarts.

Vitaal verhalen lezen van Marjolein, klik dan op: energiekevrouwenacademie.

Gerelateerde artikelen

Alternatief of regulier?

Door:

Vorige week was er in het nieuws dat bijna de helft van de reumapatiënten kiest voor een alternatieve behandeling. Meestal gaat het hierbij om acupunctuur, voedingssupplementen of homeopathie.

Lees verder

FemNa40