Voedingsmiddelen bij chronische pijn

Reuma en artritis zijn de meest voorkomende vormen van chronische pijn (of chronische
ontsteking) die de kwaliteit van leven kunnen 
verminderen.

Chronische pijn is vaak moeilijk te behandelen en alleen medicijnen kunnen deze pijnen verminderen.

Van het nemen van medicatie kun je wel bijwerkingen verwachten die er toe kunnen leiden dat er andere klachten ontstaan.

 

Veel patiënten gaan over op een bepaald dieet om verlichting te vinden. Veel reuma of chronische pijnpatiënten zijn gevoelig voor bepaalde voedingsmiddelen die vaak herkend worden omdat de patient niet op voedselallergie getest wordt. Hoewel er niet veel testen gekoppeld worden aan chronische pijn, kan het voorkomen dat er stijfheid optreedt door het eten van bepaalde voedingsmiddelen.

Onderzoekers geloven dat overgevoelige zenuwcellen betrokken kunnen zijn bij het ​​proces. Zij geloven dat bepaalde voedingsmiddelen leiden tot het vrijkomen van neurotransmitters die voedsel en gevoeligheid voor pijn kan verergeren.

Laten we eens een kijkje nemen welke voedingsmiddelen je beter kunt vermijden om de pijn te verminderen en de kwaliteit van je leven te verbeteren.

Beperk suiker en kunstmatige zoetstoffen

Het teveel aan insuline kan pijn en ontsteking verergeren. Beperk alle suikers en verborgen suikers uit je eten.
Als je fruit wilt eten, kies voor vers fruit en vermijd vruchtensappen. Hoewel de kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam​​, sorbitol en xylitol suikervrij zijn, bevatten ze andere verbindingen die je overgevoeligheid voor pijn kan aanwakkeren.

Vermijd koffie

Chronische pijn is vaak gekoppeld aan onvoldoende slaap en vermoeidheid. De meeste patiënten die de verleiding van overdag koffie niet kunnen weerstaan, hebben de meeste last. Hoewel een cafeïneshot lijkt te werken, kan het meer kwaad dan goed doen op de lange termijn. Cafeïne kan in je systeem blijven en
's nachts slaapproblemen veroorzaken.

Doe voorzichtig met nachtschadegroenten

Groenten hebben een laag caloriegehalte en zijn supergezond, maar als je aan een chronische pijn lijdt, kun je het beste nachtschadegroenten beperken tot een absoluut minimum. Deze voedingsmiddelen bevatten een bepaalde stof die alkaloïden, het zenuw-spierfunctie en spijsvertering kunnen beïnvloeden.

Deze voedingsmiddelen kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken bij personen die bijzonder gevoelig zijn voor deze alkaloïde stoffen. Ze staan ​​bekend dat ze artritis veroorzaken en verergeren de pijn. Nachtschadegroenten zijn o.a. tomaten, aardappelen, aubergine en vele soorten zoete en hete pepers.

Vermijd gist en gluten

Gist en gluten zit in in veel gebakken brood en veel andere producten, deze veroorzaakt de groei van gistschimmel en kan pijn veroorzaken. Veel reumapatiënten blijken overgevoelig voor gluten. 

Elimineer zuivel

Zuivel en andere dierlijke producten bevatten een speciaal type eiwit dat kan bijdragen tot artritis of fibromyalgie. Dit eiwit irriteert de weefsels rond de gewrichten en kan de pijn verergeren. Veel chronische patiënten hebben deze problemen opgelost door veganistisch te gaan eten. Maar voor velen van ons is dat gewoon een stap te ver.

In plaats van 100% veganistisch te gaan worden, kun je proberen om je proteïne binnen te krijgen door middel van bonen, linzen en quinoa. Het beste is om te onderzoeken wat het beste bij je past. En als je vlees eet,
kies dan voor biologisch vlees.

Eet zo min mogelijk koolhydraten

Koolhydraten kunnen bij artritispatiënten chronische pijn veroorzaken en deze verslechteren. Dus kies voor zo min mogelijk koolhydraten en ga zoveel mogelijk over tot een laag-suiker plantaardig dieet.

Kijk uit voor additieven

Stoffen die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd ter verbetering van smaak, geur, kleur of houdbaarheid zijn additieven zoals mononatriumglutamaat (MSG). Dit kan leiden tot meer problemen voor patiënten met chronische pijn. Ze stimuleren pijnreceptoren en verhoging van pijn.

MSG is een high-natrium smaak dat vaak wordt toegevoegd aan fastfood en voorverpakte voedingsmiddelen om de smaak te verbeteren. Kies voor verse voedingsmiddelen en zorg ervoor dat je de etiketten kunt lezen.

Alcohol en roken

Eigenlijk hoeven we dit niet uit te leggen. Beide kunnen leiden tot allerlei kwalen, waaronder ook het beïnvloedenvan je gewrichten. Rokers lopen een hoger risico op het ontwikkelen van reumatoïde artritis,
terwijl mensen die op een dagelijkse basis alcohol drinken een hoger risico hebben op het ontwikkelen van jicht.

Plantaardige oliën

De meeste plantaardige oliën zoals, koolzaadolie en maïsolie, bevatten teveel omega-6 vetzuren. Ze kunnen een ontsteking veroorzaken en moeten dus worden vermeden. Kies voor genezing omega-3 rijke oliën,
zaden en noten, visolie, olijfolie, lijnzaad, chia zaden, enz. Omega-3 zal helpen om de ontsteking en pijn te verminderen.

Eet geen fast food

Blijf weg van snel of verwerkte voedingsmiddelen. Ze bevatten vaak suiker, kunstmatige zoetstoffen,
omega-6-rijke oliën, verwerkte granen, hoge niveaus aan natrium, additieven en andere schadelijke stoffen. 

Als je lijdt aan een chronische pijn probeer dan zoveel mogelijk van bovenstaande voedingsmiddelen voor een paar weken te elimineren en kijk dan wat er gebeurt. Kijk wat voor jou werkt. Het verhogen van het eten van vers fruit, groenten en gezonde vetten kan je helpen om een ontsteking of pijn te verminderen.

Als je het gevoel hebt er klaar voor te zijn, probeer dan een veganistische levensstijl en het verhogen van inname van rauwe groenten is een goed alternatief. Ze zitten vol met anti-oxidanten om celbeschadiging te voorkomen.

Doe regelmatig lichte oefeningen en yoga; deze kunnen goede resultaten boeken. Blijf bewegen!

Bron

Gerelateerde artikelen

Alternatief of regulier?

Door:

Vorige week was er in het nieuws dat bijna de helft van de reumapatiƫnten kiest voor een alternatieve behandeling. Meestal gaat het hierbij om acupunctuur, voedingssupplementen of homeopathie.

Lees verder

FemNa40