Paella om je vingers bij af te likken

Volgens een hele lieve en bovendien wijze vriendin, die verstand heeft van dit soort zaken, is voeding voor mij de adem van mijn ziel, voeding betekent voor mij liefde zegt ze.
Ik vertelde haar namelijk dat ik werkelijk altijd met voedsel loop te slepen of anderen voedsel mee geef.

 

Gisteren nog, mijn lief ging naar de vriendin die ik hierboven al noemde,
"Schatje" riep ik, voordat hij vertrok, neem je even een doosje raw-chocolate bonbons mee voor Patty, terwijl ik hem een goudkleurig doosje met strikken in zijn hand duwde. Oh ja...en een pak CHI kokoswater, had ik namelijk beloofd, want het is zó heerlijk en hydraterend met dit weer.

Geen voesel opwarmen in de magnetron

Als ik mij toch bedenk hoeveel voedsel ik, overigens met liefde hoor, heb verstrekt aan deze en gene de afgelopen pakweg 35 jaar dan kun je daar aardig wat weeshuizen mee voeden.
Uren heb ik doorgebracht in mijn keukens. Tja, dat krijg je als je een aantal keer getrouwd bent geweest. Van super de luxe keukens in tropische oorden, voorzien van de meest geavanceerde apparatuur tot het ieniemienie keukentje in "lalaland" wat ik nu heb. Ik heb bijvoorbeeld heel vaak om zes uur 's morgens pasta staan maken, zodat mijn ex, je weet wel de "gespierde sport ex" als hij 's middags een "pitstop" maakte thuis, dit even in de magnetron kon zetten en kon gaan eten, terwijl ik nog op de zaak was.

Wist ik veel toentertijd dat het punt 1, hartstikke slecht is om voedsel op te warmen in de magnetron en punt 2 dat hij daarmee echt niet méér van mij ging houden. Voor mij was dit kennelijk een uiting van mijn liefde voor hem.
Geen moment kwam het in mij op dat hij dit ook heel goed zelf kon doen, hij had namelijk toch ook handen die hij kon laten "wapperen"?

Disease to please

Het maken van vijf gangen diners voor meer dan 20 personen in mijn ahum "rijke" tijd.
Ik werd geacht deze culinaire hoogstandjes ogenschijnlijk moeiteloos op afroep uit mijn designer mouw te schudden en deze op hoge hakken bevallig uit te serveren, ja dát ook nog grrrr....
En al ben ik volgens mij momenteel redelijk genezen van mijn "disease to please". Nog steeds vind ik het heerlijk om mijn lief te verwennen met lekker (gezond) eten.
En als hij dan ook nog roept, 'Oh...heerlijk schatje', dan voel ik mij inderdaad geliefd.

Dan kan mijn dag niet meer stuk en loop ik blij glunderend door "lalaland"
Koken, en dan bedoel ik dus niet het eten klaarmaken maar koken creëren, dat is voor mij  heel meditatief en intuïtief,. Ik doe het meestal uit mijn hoofd en ik doe maar wat.
Ik maak eten altijd klaar met liefde en dan zijn er plotseling zo maar weer een paar uur voorbij zonder dat ik er erg in heb. Ik zit dan helemaal in mijn flow en passie. En dan staat er weer een heerlijk gerecht te pruttelen, op te stijven en te bakken in de oven.

Zo ook vanmorgen! Ik kreeg door het prachtige weer plotseling zo'n zin om Paella te maken.
Toegegeven, niet helemaal "verantwoord" misschien, maar dat hoeft ook niet altijd. Dan eet je er gewoon een klein beetje van...goed?
Een frisse salade is er trouwens altijd lekker bij. Anyway sweety's hierbij het recept.

"LOVE"  PAELLA

Je hebt nodig:

 

 • 500 gram risotto rijst
 • een zakje Italiaanse wok groente
 • saffraan (poeder of draadjes), bouillon (kip of vis) 
 • citroen
 • 250 gram kip (filet of dijen)
 • 250 gram gepelde rauwe gamba's
 • pakje krabsticks
 • witte wijn
 • 100 gram chorizo (in blokjes)
 • verse peterselie ( gehakt) verse knoflook naar smaak, ik gebruik altijd een hele bol (geperst) 
 • 2 uien (gesnipperd)
 • 100 gram kleine diepvries tuinerwtjes
 • wat Provençaalse kruiden
 • olijfolie, witte wijn, peper en zout, paprikapoeder
 • eventueel wat gefrituurde calamares om het geheel wat mee op te leuken voor het serveren

Bereiding

Okay , daar gaan we, heb je een "paella pan"?  het is een soort platte wok met 2 handgrepen.
Als je die niet hebt, neem dan een wok of een grote "hapjespan"
Je snijdt de chorizo in blokjes, zet de pan op het vuur en doet er een scheutje olijfolie in met de blokjes chorizo. Laat ze even aanbakken zoals je met spek zou doen, dan geven ze hun smaak af.  Doe de uitjes en de knoflook erbij.
Zo, het begint al lekker te ruiken in de keuken…toch?
Laat nu de gekruide kip lekker meebakken. Zorg ervoor dat je een liter bouillon klaar hebt staan. Doe de wokgroente erbij en fruit alles aan, nog wat olie,  saffraan toevoegen en de risotto toevoegen. Zorg dat alle rijstkorrels omgeven worden door een laagje olie.

De  korrels worden nu goudkleurig door de saffraan en de olie. Vervolgens giet je een scheut witte wijn erbij...hopla...proef en passant even of de wijn er mee door kan. Bovendien kookt dat een stuk prettiger:-)
Roeren, scheutje citroen, vervolgens een beetje van de bouillon.
Roeren, roeren, roeren en niet weglopen van de pan hè?
Het is een gerecht dat je met liefde maakt, weet je nog?

Voeg steeds beetje vocht toevoegen en blijf proeven. Dit is echt "fingerspitzengefühl" Het duurt ongeveer een minuutje of 20 voordat de rijst gaar is. Voeg daarna de erwtjes en de krab toe.
In een andere pan bak je de gamba's en schep deze oorzichtig om. Doe de gehakte peterselie erbij en weer proeven.
Moet er nog wat peper bij? Wat citroen misschien?
Kijk maar...

In ieder geval is de paella nu klaar.
Dit kun je allemaal al van te voren klaarmaken en hoef je ‘s avonds alleen nog maar beeldig te zijn en dit goddelijke recept tevoorschijn te toveren.
Ik vind het altijd lekker om nog wat gefrituurde inktvisringen er op te doen met wat schijfjes citroen.
Een klappertje...echt...probeer maar!
En heb je wat over? Het is namelijk vrij lastig dit gerecht voor bijvoorbeeld 2 personen te maken, dan vries je het lekker in.

Wijntip: Een glas koele rosé of natuurlijk sangria.

Life is Good!

Heel veel liefs van Luusje.

Gerelateerde artikelen

BBQ enquête

Door:

Vanaf april wordt de barbecue bij de meeste Nederlanders tevoorschijn gehaald en in de zomermaanden gaan we helemaal los.

Lees verder

FemNa40