Maat houden bij koken

Door minder voedsel te verspillen, kun je maar liefst €150 per jaar besparen op je aankopen, wist je dat?

Door goed om te gaan met rijst, pasta en aardappelen voorkom je verspilling.

 

In gedroogde vorm lijken pasta en rijst weinig, maar tijdens het koken zet het uit omdat het water opneemt. Meet en weeg daarom tijdens het koken de benodigde porties af, zo voorkom je dat je teveel maakt.
Weeg ook je aardappelen af om op maat te koken.

En heb je toch een restje, dan hebben we onderstaand 5 tips en recepten voor een nieuwe maaltijd. Er is dus geen reden om nog eten weg te gooien.

5 Tips over aardappelen, rijst en pasta
 

  • Kook niet te veel: gebruik een weegschaal, kopje, maatbeker of het eetmaatje bij het koken van aardappelen, rijst en pasta.
  • Bewaar aardappelen uit de zak op een koele, donkere plek.
  • Laat overgebleven gekookte of gebakken aardappelen, rijst of pasta afkoelen voor je ze in de koelkast zet.
  • Eet een restje pasta, rijst of aardappelen binnen twee dagen op.
  • Maak een boodschappenlijstje en check bij met maken je voorraadkast voor je een nieuw pak koopt.
     

Bekijk de bewaarwijzer voor meer bewaaradvies.

5 Recepten met een restje gekookte aardappelen, rijst en pasta
 

  • Vermicelli: gebruik je restje pasta als vulling in de soep.
  • Tortilla of aardappelomelet: Snijd de aardappelen in dunne plakken en bak ze lichtbruin. Bak ui en knoflook mee. Klop eieren los met melk en wat peper en schenk het eimengsel over de aardappelen.
    Leg een deksel op de pan en laat de eieren in ongeveer 10 minuten gaar worden.
  • Teveel aardappelen gekookt: bak ze, stamp ze tot puree of gebruik ze in een salade!
  • Maak rijstpannenkoekjes van je restje rijst. Roer met een garde een beetje melk en bloem door de rijst. Voeg bakpoeder, een ei, (vanille) suiker, kaneel en zout toe. Bak ze vervolgens in de pan mooi bruin.
  • Rijstepap: teveel rijst gekookt? Met een beetje melk, suiker en kaneel maak je lekkere rijstepap.
     

In deze receptenzoeker vind je meer recepten met aardappelen, rijst en pasta.

5 Veelgestelde vragen over aardappelen, rijst en pasta
 

Hoeveel heb ik nodig? Onderstaand vind je de aanbevolen hoeveelheden:

Hoe en waar bewaar ik aardappelen?
Aardappelen kun je tot 30 dagen in een droge, koele ruimte bewaren. Ze blijven langer goed buiten de zak.

Hoe lang en waar bewaar ik rijst en pasta?
Rijst en pasta blijven maanden goed, als je ze goed bewaart. Sluit de verpakking goed af als hij open is of stop de inhoud in een bewaarblik of afsluitbare pot. Bewaar de verpakking in een blik of pot op een droge plek.

Kan ik pasta, rijst en aardappelen invriezen?
Gekookte pasta, rijst en aardappelen kun je goed invriezen om ze langer te bewaren. Gebruik voor restjes goed afsluitbare bakjes of diepvrieszakken. Noteer wat er inzit en de datum.

In de vriezer kunnen geen bacteriën groeien, als de temperatuur laag (-18°C ) blijft. Wel gaat de kwaliteit van producten wat achteruit gaan. De meeste producten kun je ongeveer 3 maanden invriezen zonder kwaliteitsverlies.

Kun je aardappelen met schil eten?
De schil van de aardappel zien we vaak als onvermijdbare verspilling. Als de aardappel goed wast en kookt en eventuele groene plekken verwijdert is hij met schil goed eetbaar. Vooral verse aardappelen smaken goed met schil.

Hoe kook je op maat? Zo!
Bekijk onderstaande video.

Bron

Gerelateerde artikelen

FemNa40