Pasta met tomaat, coppa en cavolo nero

In Nederland wordt boerenkool vooral gezien als powerfood en is helemaal hip.

Wij kennen het hoofdzakelijk gestampt door de aardappelen voor dé winterstamppot.

In landen als Italië doen ze er veel meer mee,
zoals roerbakken of verwerken in smoothies of salades.

 

Onlangs werd er een zak grof gesneden cavolo nero bij mij bezorgd. Dat betekent zwarte kool, maar wij noemen hem palmkool. Deze mediterrane plant lijkt namelijk op een klein palmboompje. Hij is familie van de boerenkool, maar hij heeft meer smaak en is knapperiger. Bovendien is de bekende geur die vrijkomt bij het koken afwezig. Ik ging er meteen mee aan de slag!

Benodigdheden (4 personen)

400 g cavolo nero, grof gesneden
2 el milde olijfolie
2 tenen knoflook in plakjes
8 plakken coppa
scheut droge witte wijn
1 klein bekertje demi crème fraîche
150 g kerstomaten, gehalveerd
400 g verse pasta
extra vierge olijfolie
versgemalen zwarte peper, zout
stukje Parmezaanse kaas, dun geschaafd

Bereiding

Breng ruim water aan de kook en blancheer de kool hierin 3-4 minuten. Laat uitlekken. Bak de coppa knapperig in een droge wok en laat uitlekken op keukenpapier. Doe de olie in de pan en fruit hierin de knoflook zonder dat deze kleurt. Doe de cavolo nero erbij, bak 2 minuten omscheppend en blus af met de wijn. Voeg de crème fraîche en de tomaten toe en laat 5 minuten zachtjes koken.

Kook intussen de past beetgaar in de op de verpakking aangegeven tijd, giet af en schep om met een theelepel olie. Schep de pasta op borden en maal er wat peper boven. Verdeel het kool-tomatenmengsel en de kleiner gescheurde coppa erover. Druppel olie over bord en gerecht en garneer met de kaasflinters.

 cavolo nero van Vezet, tot eind maart te koop bij Albert Heijn.

Foto's Colette Beyne

Gerelateerde artikelen

Amaretti (amandel bitterkoekjes)

Door:

Van mijn vakanties in Verbania, neem ik elke keer heel veel mee als ik terug naar Nederland ga: belevenissen en herinneringen, mensencontacten, de adembenemende schoonheid van de bergen en het meer...

Lees verder

FemNa40