Waar het hart vol van is…

In mijn eerste schrijven wil ik eerst eens kijken wat het hart voor plaats inneemt in onze taal.

Kijkend naar de spreekwoorden en gezegdes, zie ik dat het hart een veel voorkomend item is.

Het valt op dat het hart in verband gebracht wordt met gevoelens.

 

Denk alleen al aan 'je hart aan iemand verliezen' of 'je hart aan iemand schenken'. Verliefd zijn en liefde zijn onlosmakelijk verbonden met het hart. Het is ook een van de mooiste gevoelens die wij kunnen ervaren.

Helaas kennen we ook het gevoel wel wat er soms bij hoort, een 'gebroken hart'. Liefdesverdriet laat een pijn voelen tot de top ons ziel. We kennen allemaal de impact van dit gevoel en zouden het zo weer naar voren kunnen halen als we aan ons eerste liefdesverdriet denken.

Spreekwoorden

Een mens is ook heel snel geneigd om iemand 'een hart onder de riem te steken', dit ten alle tijden goed bedoeld om de medemens die het moeilijk heeft moed in te spreken en met woorden tot steun te zijn.

Het spreekwoord 'ik houd mijn hart vast' of 'mijn hart stond even stil', laat een gevoel zien van schrik en angst. Ik moet zeggen dat werken met passie, 'hart voor de zaak hebben', 'iets met hart en ziel doen', spreekwoorden zijn die mij goed passen. Je ergens voor inzetten waar je ook een deel van jezelf in je werk laat zien, geeft voldoening en geeft je ongemerkt ook veel in reactie terug.

We kennen allemaal wel iemand in onze omgeving die 'een hart van van goud' heeft. Ja, zo iemand waarvoor niets teveel is, die altijd de deur heeft openstaan voor een ander, iemand met alleen maar goedheid in zich.

Of iemand heeft een grote mond, maar een 'klein hartje'. Zo iemand zal veel en soms harde woorden gebruiken, maar heeft 'het hart op de goede plaats zitten'. Af en toe moet men ook 'zijn hart luchten'. Ik kan je zeggen dat het ieder mens zal opluchten om af en toe zijn hart te luchten. Het is niet goed om alles maar opgekropt te houden, dit laat het hart verstikken.

Veel hartpatiënten zijn mensen die hun gevoel niet makkelijk uiten, niet kunnen uiten of niet doorhebben dat ze veel gevoelens opkroppen. Zij doen hun hart tekort. Daarom ook het spreekwoord 'maak van je hart geen moordkuil'!

Uit het bovenstaande mag wel duidelijk zijn dat het hart al heel lang het orgaan van de emotie genoemd wordt. Laat je hart spreken', maakt het geloof ik helemaal duidelijk hoe wij met ons eigen hart om moeten gaan.

Gerelateerde artikelen

FemNa40