Massage bij kanker

Ik stapte op mijn fiets en reed naar een dorpje dichtbij Wolvega. Oldetrijne.

Hier is praktijk Thijssen gevestigd.

Ik rij de oprijlaan op en word als eerste begroet door een vriendelijke oude Golden Retriever.

 

Inge Thijssen staat in de deur naar me te zwaaien en ik ga de mooie boerderij binnen. Gelijk rechts is de wachtkamer van Inge waar we samen praten over haar werk en haar passie.

Onder het genot van een kopje thee vraag ik haar te vertellen over massage bij kanker. Een NOT DONE item voor lange tijd. Maar het is gebleken dat massage bij kanker juist enorm positief werkt voor de mensen.

Omdat het een negatieve klank had om te masseren bij kanker is het zo belangrijk om het nu te promoten.
Dat masseren juist wel positief werkt en WELL DONE is.

Viva la Donna-Day

Ooit werd Viva la Donna opgericht in 2005 door vrouwen die zelf ervaringen hadden met kanker. Ze ervoeren hoe belangrijk het was om je lichaam weer op een andere manier te ervaren. Het te verwennen. Ze gingen verwendagen organiseren voor vrouwen met kanker. Dit alles was gratis voor de deelnemers.

Schoonheidssalons konden zich aanmelden om mee te doen. Er bleek overweldigende belangstelling voor te bestaan en het groeide Viva la Donna boven het hoofd. Op 31 december 2014 zijn zij gestopt.

Ze schreven: 'We hebben ooit een steen in het water gegooid en vanuit deze rimpeling zijn vele mooie projecten en stichtingen ontstaan'.

Inge haar vriendin had een schoonheidssalon en omdat Inge al jaren masseert, wilde ze heel graag meedoen en het masseren bij kanker promoten.

Opleiding massage bij kanker

Gail MacDonald uit de VS heeft een veilige manier van masseren bij kanker ontwikkeld. Inge heeft bij haar een studiedag gevolgd en noemt het een geweldige, inspirerende vrouw. In 2013 heeft Inge de opleiding voor massage bij kanker gevolgd in Nederland. Een nieuwe opleiding die toen pas voor het tweede jaar werd gegeven.

Massage bij kanker, een liefdevolle aanraking

Een belangrijk protocol is er voor deze behandelingen. Bijvoorbeeld over het positioneren van de cliënten. Zorgen dat ze allereerst comfortabel liggen of zitten. Door het verschil te laten voelen tussen verschillende mogelijkheden.

Hoe voelt het met dit kussentje onder je voeten en hoe voelt het zonder kussentje? Voelen… voel je lijf,
zo belangrijk voor ons allemaal!

Voordat de cliënt komt, is er al een lijst toegestuurd met een uitgebreide vragenlijst. Belangrijk voor de behandelaar om te weten. Want als je wordt gemasseerd, neemt dit ook energie.

Door de ontspanning van het lichaam komt er energie vrij voor o.a. de stofwisseling, opbouwen van het immuunsysteem en de afvalstoffen die het lichaam verlaten.

Bij gezonde mensen is het geen probleem dat dit energie neemt, maar voor cliënten met kanker is het zaak dat de massage dan niet te lang duurt. In de behandelfase van kanker hooguit 10 minuten tot 15 minuten.

Maar de resultaten zijn bijzonder vertelt Inge stralend. Het doet zoveel!

Inge vertelt

'Er zijn mensen die gaan huilen na de liefdevolle massage. De cliënt zegt: 'Je hebt iets geraakt'.
Vaak verontschuldigen zij zich'. Maar Inge geeft ruimte om het er te laten zijn. Het is goed! Het mag er zijn…
en nog beter het mag eruit! Uit dat lijf, zodat de energie weer vrijer kan stromen!

Een hele diepe zucht van ontspanning tovert een glimlach op Inge haar gezicht, terwijl ze masseert.
'De uitstraling van de ogen is veranderd na de massage'. Er is aandacht, echte aandacht voor hun geweest.
ZE ZIJN GEZIEN!

Praktijk Thijssen

Inge heeft fijne ruimtes voor haar passie. Een wachtkamer en twee behandelkamers. Als je er binnenstapt,
voel je de liefde en de rust. Ruimte om er te mogen zijn.

Inge is een bescheiden liefdevolle vrouw, die toegankelijk is en gemakkelijk het vertrouwen van haar cliënten wint. In haar praktijk geeft ze o.a. Shiatsu Namikoshi, Shiatsu Zen Style, Triggerpoint behandelingen en Massage bij kanker.

Maar ze verzorgt ook trainingen, workshops en prestentaties met als doel meer bekendheid te geven aan Triggerpoint behandelingen.

Inge is lid van het landelijke netwerk van massage bij kanker. In Friesland hebben de leden van dit netwerk besloten samen te werken om MASSAGE BIJ KANKER TE PROMOTEN. Ze staan op beurzen en geven workshops in ziekenhuizen.

Veel zorgverzekeraars hebben de behandelingen (deels) in het aanvullende pakket (bij sommige zorgverzekeraars valt het bijvoorbeeld onder natuurgeneeskundig consult en niet onder shiatsu).
Hiervoor moet de therapeut wel lid zijn van een beroepsvereniging. Wat in Inge haar geval zo is.

Echte passie

Terwijl we nog even de behandelkamers ingaan voor een foto komt ineens haar ware passie naar boven.
Ze vertelt over 'triggerpoint' wat in het westen is ontstaan en 'shiatsu' wat uit het oosten komt. En hoe deze twee werelden samenvallen.

'Want bij het geven van shiatsu kom ik vanzelf de triggerpoints tegen. Ik combineer deze twee methoden altijd. Als een detective ga ik op zoek waar de klachten vandaan komen en waarom'.

Het is mijn doel om iemand bewust te laten nadenken over de oorzaak. Ze krijgen een zelfbehandeling mee waardoor de verantwoordelijkheid weer is waar deze hoort. Namelijk bij de cliënt zelf'.

Energie krijgen

Inge krijgt van het masseren zelf ook energie. Van nature is ze ongeduldig en het werkt als meditatie in beweging voor haar. Vooral bij Shiatsu Zen-Style ervaart ze dat. 45 Minuten wordt er helemaal niet gesproken en is ze volledig gefocust op de vloeiende bewegingen over de energiebanen van de cliënt. 'Daar laad ik zelf ook van op. Een win-win dus'!

Je creërt je eigen leven

Het is heerlijk dat er mensen zijn die ons helpen ons bewust te worden van onze eigen kracht en mogelijkheden. Want we zijn veel grootser dan we zelf denken!

Voor meer informatie over massage bij kanker of een massagetherapeut bij jou in de buurt, kijk op de website: massagebijkanker.nl

Foto

Gerelateerde artikelen

FemNa40