Je kleding past niet meer, wat nu?

Je favoriete broek waar je zo dol op bent, past niet meer.

In de winkel paste de schoenen die je had gekocht nog en nu achteraf blijken ze toch te klein te zijn.  

Over het shirt hebben we maar niet. Je staat voor je kast en veel zit niet goed meer.

Dit kan natuurlijk doordat je wat dikker bent geworden of bent afgevallen.

 

Het is zelden het geval dat je je lekker voelt met de kleding die je draagt en dat het perfect zit. Te groot, te klein, te strak, te breed: kleren kunnen je af en toe tot wanhoop brengen. Ik ken dat wel: naar mijn kast staren en verschillende broeken toch maar weer even passen en weer uit, staat niet.

Ik heb nogal de neiging om truien te groot te kopen om mijn opkomende buik te verdoezelen. Het resultaat is dat ze nog nieuw in de kast liggen en nooit gedragen worden.

Dus soms heb je een miskoop qua maat, andere keren weten je wasmachine, droger of je groeiende vetjes het weer te verpesten. Gelukkig hoef je niet meteen al je favoriete kleren weg te gooien, want met deze tips en tricks heb je het zo weer gefixt. 

Schoenen
 

Te groot
Je hebt je schoenen te groot gekocht. Gebruik hiervoor hielstrips om de achterkant van je schoenen dikker te maken, dat geef minder ruimte. Een inlegzooltje is ook een oplossing, maakt je schoen kleiner en loopt lekker.
Is er nog steeds ruimte over? Stop dan in de voorkant van je schoen wat watjes en/of trek twee paar sokken aan.

Te klein
Je hebt te kleine schoenen gekocht. Je kunt ze wel uitlopen als ze van leer zijn, maar doe dat eerst thuis.
Werkt dit niet voldoende, dan kun je de volgende trucjes proberen:

  • Schil een aardappel en laat hem een nacht in je schoen zitten. Zorg wel dat de pieper groot genoeg is om een bobbel in je schoen te maken.
  • Vul een plantenspuit met vijftig procent schoonmaakalcohol en vijftig procent water. Besproei de binnenkant van elke schoen en draag ze ongeveer twintig minuten.
  • Je kunt ook dikke skisokken aantrekken en de boel verwarmen om je shoes groter te maken. Pers je voeten in de schoenen (alleen leer). Verwarm het strakke gebied van de schoen met een föhn en beweeg je voeten 20 tot 30 seconden zo veel mogelijk heen en weer.
     

T-shirt of trui
 

Te groot
Een te grote trui kun je uitprobereren met de naaimanier van Miss Murphy. Heb je een shirt  dat perfect past, leg deze over je te grote shirt heen. Doe dat wel  zo dat ze binnenstebuiten gekeerd zijn.

Neem wat kopspelden en speld een lijn langs de vorm van het goede shirt op je te grote shirt. Vervolgens naai je met de naamachine of met de hand de lijn dicht. Voilà, het past perfect!

Je kunt het shirt ook laten krimpen door het te wassen. Zet  een grote pan water op het vuur, laat dit koken. Hoe heter het water, hoe meer je shirt krimpt. Als het shirt veel te groot is en twee maten moet krimpen,
leg hem dan direct in de pan. Voor een halve tot hele maat krimp wacht je vijf minuten voordat je hem erin legt.

Is het shirt maar een kelin beetje te groot en hoeft hij maar een klein beetje te krimpen (1/4 tot ½), wacht dan tien tot vijftien minuten voordat je het shirt in de pan legt. Laat je shirt ongeveer twintig minuten weken.

Hier geldt ook: hoe langer de weektijd, hoe kleiner je shirt. Wring hem uit en laat drogen. Het laten krimpen van je shirt kan ook via de wasmachine en droger, maar dat kan het uiterlijk van je shirt veranderen. Idem dito voor een trui.

Te klein
Is je shirt te klein dan kun je hem oprekken, maar dan loop je wel het risico dat het model verloren gaat. Wil je het toch proberen, maak het shirt dan nat en laat het onder spanning drogen.

Je kunt er bijvoorbeeld gelijkmatig gewichtjes over verdelen. Met een wollen trui is het makkelijker oprekken dan een katoenen. Je kunt een trui over een stevige klerenhanger hangen en aan de onderkant twee houten planken vastzetten met lijmklemmen. Hang aan de latjes gewichten. Maak de trui nat en laat hem een dag zo hangen.

Een andere optie is een stukje aan je te kleine trui of shirt naaien. Kies voor een leuk stukje kant in een kleur die goed bij je shirt of topje staat. Naai het vervolgens vast aan de onderkant en aan de mouwen. Heb je nog een uniek item ook!

Jeans
 

Te groot
Heb je een te grote spijkerbroek gekocht of ben je afgevallen dan kun je deze laten krimpen. Dat gaat anders in zijn werk dan met een shirt of een trui. Hierbij gebruik je we sowieso de wasmachine en de droger.

Eerst was je je broek in een warm sopje, dan stop je hem in de wasmachine op de hoogste stand. Laat hem twee minuten draaien en zet hem dan stil. Laat je broek een halfuur in de machine liggen. Daarna kun je de wasmachine weer aanzetten, zodat hij zijn programma kan afmaken.

Je kunt ook de broek koken, net als het shirt. Breng water in de pan aan de kook. Zodra het water kookt, zet je het vuur uit en leg je de spijkerbroek in de pan totdat het water is afgekoeld. Stop daarna alsnog de spijkerbroek in de wasmachine.

Beide manieren beëindig je door de broek in de droger te doen op de hoogste stand. Laat de jeans volledig drogen. Als hij nog niet genoeg gekrompen is, kun je het proces herhalen. Maar pas op: je weet nooit van tevoren hoeveel hij gaat krimpen.

Te klein
Is je spijkerbroek te klein doordat je een beetje dikker geworden bent of (wat veel logischer is) heeft de droger je broek verpest? Je kunt de taille oprekken door hem nat te maken en samen met iemand uit te rekken. Pas wel op dat als er gaten in je broek zitten, ze verder kunnen uitrekken.

Nadat je er met z’n tweeën aan gesjord hebt, laat je de jeans drogen met spanning tussen de taille. Dit kun je bereiken door er bijvoorbeeld een kledinghanger of een stok tussen te doen.

Een perfect zittende jeans krijg je op een oude manier die menigeen van ons nog wel weet. Maak je spijkerbroek nat, trek hem aan terwijl deze nog vochtig is en ga lekker in het zonnetje zitten om hem te laten drogen. Niet echt comfortabel, maar hij droogt zo wel perfect rond je lichaam op! 

Enne, als je plat op de grond moet gaan liggen om met een tang al je broeken dicht te krijgen, moet je misschien toch een maatje groter kopen in het vervolg.

Heb jij nog tips om kleding passend te maken?

Bron Foto

 

Gerelateerde artikelen

Comfortabele luxe

Door:

Seizoenen vervagen of beter gezegd; pakken lang niet meer zo uit zoals van ze verwacht wordt. Zeker de laatste jaren niet! Winters komen laat op gang.

Lees verder

FemNa40