Stedentrip: Londen

Londen is de hoofdstad en een metropool in het zuidoosten van Engeland. Het inwonersaantal is 7 miljoen en tel je het aangrenzende gebied erbij op (Greater London) en de gebieden daar weer buiten, dan kom je op zo’n 12 miljoen inwoners.

Het is één van meest bezochte steden ter wereld. Dat is ook niet vreemd, want Londen bruist dag en nacht. Waar je ook van houdt, Londen is voor iedereen aantrekkelijk.

 

In Londen kun je shoppen totdat je erbij neervalt, ’s werelds beste musea bezoeken en genieten van een sightseeing. Kortom, of je nu een dag, een weekend of een week naar Londen gaat, je verveelt je geen moment.

Stadswijken

De kern van de stad bestaat uit de volgende stadswijken:

 • St.-James's, Mayfair en Piccadilly. Dit gebied tussen Buckingham Palace en Trafalgar Square is een gezichtsbepalend stukje Londen vol pracht en praal.
 • De Londense City, het commerciële hart van de stad, is een van de drukste financiële centra in de wereld en staat volgebouwd met architectonische hoogstandjes. Tussen al die moderne gebouwen van glas en staal zijn echter ook nog veel 17e eeuwse kerken, smalle steegjes, oude markten en zelfs restanten van de romeinse stadsmuren te vinden.
 • Westminster en Bankside. Dit gebied wordt bepaald door de Thames met de vele bruggen tussen de noord- en de zuidoevers.
 • Knightsbridge, Kensington en Chelsea. Deze chique woonwijken waren ooit groene dorpjes, die ver lagen verwijderd van het vervuilde Londen. Maar ook nu nog hangt er een sfeer van exclusiviteit en rijkdom: de huizen zijn groot, er zijn veel parken en het wemelt van de statige consulaten en ambassades.
 • Covent Garden, Bloomsbury en Soho liggen meer naar het noordoosten en bieden zeer afwisselende omgevingen: drukke winkelstraten, afgewisseld met rustige buurten en het sfeervolle Chinatown.
   

Bezienswaardigheden

Door haar lange geschiedenis en eeuwenlange positie als hoofdstad van een wereldrijk, staat Londen vol prachtige monumenten en bezienswaardigheden. We noemen de belangrijkste, ingedeeld naar de wijken:

 • St.-James's, Mayfair en Piccadilly: Buckingham Palace, The Mall naar Trafalgar Square, National Gallery.
 • The City: Tower of London, Tower Bridge, St. Paul's Cathedral.
 • Knightsbridge, Kensington en Chelsea: Harrods, Victoria & Albert museum, Science museum,
  Natural History museum.
 • Covent Garden, Bloomsbury en Soho: British Museum, British Library, Madame Tussaud.
   

Foto: Trafalgar Square
 

Shoppen

Er zijn maar liefst 30.000 winkels, waarvan er 3.000 in het centrum liggen. Niet te missen is Oxford Street, 
waar je de bekende warenhuizen vindt. Je moet wel goed tegen de drukte kunnen, want Oxford Street is de drukste winkelstraat van Europa met zo'n 200 miljoen bezoekers per jaar.


Foto: Oxford Street
 

Wil je rustiger winkelen, dan zijn er genoeg alternatieven. Zo vind je onder meer in oost-Londen wijken als Spitalfields, Brick Lane en Shoreditch. De boetiekjes daar zijn van jonge, veelbelovende ontwerpers.

Gaat je voorkeur uit naar de kleding van grote merken als Gucci, Prada en Louis Vuitton? Dan kun je in
Bond Street (zijstraat van Oxford Street) en Sloan Street (in de wijk Chelsea) je hart ophalen tussen de rich en famous.

Musea

Fantastisch aan Londen is dat je gratis musea kunt bezoeken. Een absolute aanrader is het
Tate Modern Museum aan de Theems. Dit is het best bezochte moderne kunst museum. Verder is de
National Gallery, met werken van schilders als Picasso, Rembrandt en Van Gogh ook zo’n museum waar je even naar binnen kunt wippen.

Parken

Londen telt acht Koninklijke parken:

 • Bushy Park
 • Green Park
 • Greenwich Park
 • Hyde Park
 • Kensington Gardens
 • Regent's Park
 • Richmond Park
 • St. James's Park
   

Hyde Park en Kensington Gardens (welke aangrenzend zijn), Green Park, Regent's Park en St James's Park zijn de grootste groenstroken in centraal Londen. Bushy Park, Greenwich Park en Richmond Park zijn gelegen in de buitenwijken.


Foto: Hyde Park
 

De parken worden beheerd door de Royal Parks Agency en bewaakt door de Metropolitan Police. 
Het onderhoud wordt gefinancierd door de overheid, in tegenstelling tot de andere openbare parken die worden onderhouden en gefinancierd door de gemeenteraden.

Bussen

De bus is een makkelijke en snelle vervoersmethode en bovendien krijg je onderweg al menige bezienswaardigheid te zien. Een plattegrond van de buslijnen is te verkrijgen bij de informatiecentra op de grotere ondergrondse stations.

Er rijden ook nachtbussen. Op Trafalgar Square (het centrale punt van de nachtbussen) vind je alle informatie op de bushaltes. De diensten zijn onregelmatig, behalve op vrijdag- en zaterdagnacht. Ze stoppen alleen op verzoek, dus geef duidelijk aan wanneer je in- of uit wilt stappen.

Have a jolly good time!

Gerelateerde artikelen

FemNa40