Heb je pijn bij het vrijen?

Vrijen doe je over het algemeen voor je plezier en omdat het natuurlijk fijn is. Maar het kan zijn dat het helemaal niet meer fijn is en dat het zelfs pijn doet.

Veel vrouwen weten niet waardoor het komt en wat ze eraan kunnen doen. Ondanks dat er pijn is, vrijen sommige vrouwen gewoon door.

Andere vrouwen vrijen helemaal niet meer omdat ze door de pijn geen zin meer hebben.

 

Meestal wordt de pijn ervaren bij de ingang van de vagina wanneer er geprobeerd wordt gemeenschap te hebben maar pijn kan ook tijdens de gemeenschap ervaren worden of juist erna. De pijn kan brandend of schrijnend aanvoelen maar ook stekend.

Wat kunnen de oorzaken zijn?

Deze kunnen van lichamelijke aard zijn zoals bijvoorbeeld een vaginale infectie, een aandoening aan de baarmoeder of de dikke darm, littekenpijn na een operatie. Na een knip of inscheuring bij een bevalling,
een seksueel overdraagbare aandoening, endometriose en focale vulvitus (ontsteking van het vaginale slijmvlies).

Na de menopauze kan er ook pijn bij het vrijen ontstaan. Vanzelfsprekend is een medisch onderzoek hier van groot belang. Een goede medische behandeling kan eventuele seksuele problemen ook wegnemen.
Een oorzaak voor pijn bij het vrijen kan ook van relationele aard zijn. Het gaat hierbij vaak om communicatieproblemen tussen partners.

Veel vrouwen durven bijvoorbeeld niet goed aan te geven wat ze fijn vinden op seksueel gebied. Mijn ervaring is dat de meest voorkomende reden voor deze pijn is vrijen zonder voldoende vochtig te zijn en niet goed kunnen ontspannen.

Wanneer de vagina niet vochtig is, schuurt de penis in de vagina, dat veroorzaakt eerst irritatie maar als je vaak vrijt zonder zin te hebben of zonder voldoende opgewonden te zijn, gaat het op den duur pijn doen. Het gevolg kan zijn dat door angst voor pijn de bekkenbodemspieren (zie ook bij vaginisme) onbewust gaan spannen, waardoor gemeenschap nog pijnlijker wordt.

Vrouwen komen dan in een vicieuze cirkel terecht van angst voor pijn waardoor spanning volgt, door spanning kan weer pijn ontstaan, er is geen opwinding meer waardoor een vrouw droog blijft, bij penetratie kan er weer irritatie ontstaan, gevolg pijn enz.

Tenslotte kunnen ook psychologische oorzaken een rol spelen bij pijn bij het vrijen zoals negatieve gedachten en gevoelens over seksualiteit. Negatieve seksuele ervaringen in het verleden kunnen ook een rol hierbij spelen. Het belangrijkste is dat je niet vrijt als het pijn doet.

Pijn is een aanwijzing dat er een probleem is. Vrijen doe je voor je plezier en niet omdat het moet. Praat er met je partner over. Als je als vrouw pijn ervaart bij het vrijen, beleeft de partner daar meestal ook geen plezier aan. Ga na of je tevreden bent over de manier van vrijen en over jullie relatie.

Behandeling

Meestal wordt de partner bij de behandeling betrokken. De behandeling bij een seksuoloog bestaat voornamelijk uit het inzicht geven in remmende, negatieve gedachten tijdens het vrijen en de gevolgen hiervan op de seksualiteit. Het geven van instructies bij irritatie van de vagina.

Er worden ontspanningsoefeningen meegegeven en er wordt geleerd controle over de bekkenbodemspieren te krijgen. Er wordt informatie gegeven over fysiologische aspecten t.a.v. seksualiteit. Verder worden er individuele en paargerichte oefeningen meegegeven om weer te leren genieten van lichamelijk kontakt zonder angst voor pijn.

Gerelateerde artikelen

FemNa40