Vrouw en orgasmeproblemen

Heb je behoefte en zin in seks en je lichaam wordt op de juiste manier gestimuleerd, dan is het logisch dat er een orgasme (reflex) als reactie van het lichaam ontstaat.

Bij de meeste vrouwen ontstaat dit door directe of indirecte prikkeling van de clitoris.

 

Directe prikkeling gebeurt bijvoorbeeld door stimulatie met de hand, een vibrator of met de mond.
Indirecte prikkeling kan gebeuren via het bewegen van de penis in de vagina. In het algemeen geldt dat alleen vaginale stimulatie meestal niet voldoende is om een orgasme te bereiken. De clitoris wordt door gemeenschap wel indirect gestimuleerd, maar dat is vaak niet genoeg om een orgasme te bereiken.

De meeste vrouwen kunnen wel bij masturbatie een orgasme bereiken maar niet tijdens het vrijen met de partner. Zo’n 70% van de vrouwen heeft zelden of nooit een orgasme tijdens de gemeenschap. Een vrouw heeft onafgebroken stimulatie nodig om een orgasme te bereiken. Al is ze er haast aan toe, toch zal de spanning wegebben zodra de stimulatie stopt.

Sommige vrouwen hebben aan de voorkant van de vagina op zo’n 5 á 6 centimeter van de ingang van de vagina een zogenaamde G-plek. De G staat voor Grafenberg, de man die deze plek heeft ontdekt. Op die plek zitten meer zenuwuiteinden dan op andere plaatsen in de vagina. Directe prikkeling waarbij stevige druk nodig is vanwege de diepe ligging, kan bij sommige vrouwen tot een orgasme leiden.

Wat kunnen de oorzaken zijn van een orgasmeprobleem

 • Gebrek aan adequate stimulatie door de vrouw zelf of door een partner
 • Angst voor controleverlies
 • Negatieve seksuele ervaringen in het verleden
 • Schaamte voor het eigen lichaam
 • Negatieve, remmende gedachten tijdens het vrijen
 • Onvoldoende kennis of vaardigheden ten aanzien van eigen lichaam
 • Tijdens het vrijen gefixeerd zijn op het krijgen van een orgasme
 • Teveel gericht zijn op de partner in plaats van op zichzelf

 

De behandeling

Kan een vrouw wel een orgasme krijgen door masturbatie maar niet tijdens het vrijen met de partner, dan zal de behandeling hoofdzakelijk gericht zijn op de seksuele relatie, het verbeteren van de communicatie over seksualiteit en het vergroten van seksuele kennis en seksuele vaardigheden.

Het ontzenuwen van mythen, het wegnemen van gevoelens van schaamte en remmingen zijn aspecten die ook besproken kunnen worden. Heeft een vrouw nog nooit een orgasme ervaren dan richt de behandeling zich naast bovenstaande onder andere ook nog op:

 • Het geven van informatie over de manier waarop vrouwen een orgasme kunnen krijgen. Hierbij worden ook diverse oefeningen, die vrouwen thuis kunnen doen, meegegeven
 • Het wegnemen van angst- en schuldgevoelens en belemmerende gedachten
 • Het leren ontdekken en uiten van seksuele wensen

Gerelateerde artikelen

FemNa40