Wat is authentiek zijn?

Authentiek zijn zal je helpen om automatisch zichtbaarder te worden. Authentiek zijn kun je op verschillende manieren omschrijven. Wanneer je authentiek bent, ben je meer in contact met je gevoel, je bent eerlijker naar jezelf, je bent intuïtiever. Wanneer je authentiek bent kunnen anderen je beter 'voelen'. 

Je bent volledig aanwezig. Als ik het heb over authentiek zijn dan gaat het over zelfacceptatie.
En zelfacceptatie is een heel breed begrip.
Het omvat heel veel.

Authentiek

Wanneer je authentiek bent kun je de meeste aspecten van jezelf accepteren en dan wordt het makkelijker om die aspecten van anderen te accepteren. Je zult waarschijnlijk minder 'beoordelen' of 'veroordelen'.
Je accepteert ook meer de menselijke kanten die we hebben en waar we toch niets aan kunnen veranderen.
Zoals de basis emoties: verdriet, angst, boosheid en blijdschap.

Wanneer we deze emoties niet zouden hebben, zouden wij robots zijn. Deze emoties maken ons juist tot 'echte mensen'. En tegelijkertijd is 'oordelen' ook iets menselijks. Het is ook weer niet de bedoeling om te veroordelen dat je aan het oordelen bent.

Acceptatie

Daarnaast is het ook belangrijk om te accepteren dat er dingen zijn die we soms niet kunnen. Dat gaat ook over het loslaten van perfectionisme. We zijn vaak geneigd om de lat heel hoog te leggen voor onszelf. Om een soort perfect plaatje neer te zetten.

Dat is een heel mooi streven, maar het wordt vervelend als je last krijgt van je perfectionisme. Als het je teveel tijd en energie gaat kosten en ten koste gaat van andere belangrijke dingen in je leven.

Zelfvertrouwen

Wanneer je authentiek bent, krijg je ook meer zelfvertrouwen. Dat is een gevolg daarvan. Je bent niet meer zo afhankelijk van wat anderen van je vinden of over je denken. Je kunt vanuit rust en vrede leven. Wat natuurlijk niet wegneemt dat je af en toe eens onrust en onvrede zult ervaren. En door dat te omarmen, kun je weer terug naar je rust. Interessant hoe dat werkt, he?

Authenticiteit gaat dus om heel veel zaken. Het is een heel groot onderwerp, bijna filosofisch waar je heel diep mee kunt gaan. Zelf ben ik al zo'n 12 jaar bezig met te verdiepen in dit proces. En ik ben nog lang niet klaar.

Beloning

Maar het voelt zo heerlijk om steeds meer over mezelf te ontdekken. De beloning die je krijgt is met geen pen te beschrijven. Het geeft enorm veel voldoening. Vanuit authenticiteit word je vanzelf zichtbaar. Zichtbaarheid hoeft dan geen 'rol' meer te zijn die je neerzet, maar je bent gewoon wie je bent. En het is allemaal oké. En soms zul je wel 'spelen' dat je zichtbaar bent en ook dat is oké...

Wil je meer inspiratie en gratis artikelen ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn gratia E-zine via de website: www.sherinaghafoerkhan.nl en ontvang direct 2 gratis kadootjes!

Image Credits: Semana (spaanse krant)

Gerelateerde artikelen

FemNa40