De 4 meest voorkomende misverstanden over geluk

Het onderwerp geluk en happiness is al een tijdje een hype. Sommige mensen staan daar kritisch tegenover.

Ze hebben mede door deze hype het gevoel dat ze altijd gelukkig moeten zijn.

Maar achter deze kritische houding zitten vaak een aantal misverstanden over wat geluk is.

 

Daarom wil ik het vandaag hebben over de 4 meest voorkomende misverstanden over geluk, dus wat geluk niet is.

Geluk is positief denken

Je kunt door positief denken niet gelukkig worden. Als je 3x per dag een affirmatie uitspreekt 'ik ben gelukkig' en je dat niet zo voelt, werkt het niet. Je kunt beter werken aan een positief zelfbeeld en aan een positieve grondhouding tegenover het leven.

Het leven bestaat uit ups en downs. Je bent soms gewoon boos, verdrietig of teleurgesteld omdat het anders is gelopen dan je had gewild. Negatieve emoties horen er ook bij en die zijn ook niet per definitie slecht.

Geluk is een doel

Voor de meesten zal dit wel een bekende zijn: de weg is het doel. Gelukkig zijn is een weg, een ontdekkingsreis. Gelukkig zijn is een ontwikkeling die jouw hele leven lang doorgaat. Het is niet zo dat je er ineens bent en je dan je doel bereikt hebt.

In plaats daarvan is het beter om jezelf af te vragen 'hoe stond ik er 5 jaar geleden voor? Welke ontwikkeling heb ik sindsdien meegemaakt?' Zit er geen vooruitgang in, dan is het beter dingen anders te doen.

Geluk is afhankelijk van externe factoren

Omgevingsfactoren bepalen voor slechts 10% jouw geluksbeleving. Geluk is ook niet afhankelijk van het bereiken van je doelen of van andere gebeurtenissen in je omgeving. Je kunt geen voorwaarden aan geluk stellen. Wel is het hebben van doelen belangrijk voor het ervaren van zingeving en voldoening.

Je hoort gelukkig te zijn

Er zijn mensen die het helemaal niet zo belangrijk vinden om gelukkig te zijn. Mensen die bijvoorbeeld heel ambitieus zijn en/of andere doelen nastreven. Gelukkig zijn is een keuze, het is aan jou. Wat maakt voor jou het leven de moeite waard? Wat zijn jouw belangrijkste waarden?

Ik ben al heel lang nieuwsgierig naar geluk. Puur geluk is voor mij iets wat in jezelf sluimert maar vaak bedekt is door pijn en verdriet. Gelukkig zijn zonder redenen is een natuurlijke zijnstoestand. En ja, er hoort lef bij om het geluk in jezelf te laten ontwaken.

Geluk is geen verplichting - geluk is een keuze. Waar kies jij voor?

Gerelateerde artikelen

FemNa40