Over loslaten gesproken

Herfst is de tijd van het loslaten. De natuur doet het voor.

De bladeren kleuren nu heel snel en binnenkort laat de boom ze allemaal los…

 

We willen het liefst alles loslaten wat niet prettig voelt en weliswaar zo snel mogelijk. Maar kun je alles zo maar loslaten? Hoe doe je het, wat kun je loslaten en wat niet?

Laat me een ding vooropstellen: je kunt alleen vanuit liefde loslaten, vanuit liefde voor jezelf en misschien ook vanuit liefde voor een ander. Maar loslaten omdat je bepaalde emoties niet wilt voelen, dat werkt niet.
Emoties kun je niet zomaar loslaten, ook al zijn ze pijnlijk.

Ik wil het in deze tip hebben over 2 manieren van loslaten: Vergeving en oude overtuigingen transformeren.

Vergeving

Vergeven is wel een goede manier om los te laten. Je hebt ooit een pijnlijke ervaring meegemaakt. Na jaren heb je er nog steeds last van in vorm van verdriet, boosheid en misschien zelfs wraakgevoelens. Waarschijnlijk heb je al lang geen contact meer met de persoon in kwestie, maar de pijnlijke emoties blijven je achtervolgen.

Bij vergeving gaat het niet om de 'dader' te vergeven voor wat die die jou heeft aangedaan en de 'daad' goed te praten. Een manier om te vergeven is in dit geval je verwachtingen loslaten die je toen aan deze persoon had.

Bijvoorbeeld: 'Ik had liever gehad dat je van me gehouden had, maar dat kon je niet of dat wou je niet. Ik laat nu deze verwachting los'. Het effect van deze oefening is dat je het helemaal bij jezelf houdt, zonder verwijten naar de ander.

Door de verwachting uit het verleden los te laten, ontstaat de mogelijkheid de wond te helen.

Oude overtuigingen loslaten

Overtuigingen zijn denkbeelden waarvan je gelooft dat het de waarheid is. Sommige overtuigingen helpen je om op bepaalde situaties in je leven te reageren, maar andere overtuigingen belemmeren je in je verdere ontwikkeling.

Belemmerende overtuigingen heb je geleerd in situaties waar je min of meer afwijzing hebt ervaren. Toen heb je de conclusie getrokken: 'zie je wel, niemand houdt van mij' of 'zie je wel, het zal me nooit lukken' en dergelijks.

Deze overtuigingen zijn niet van het nu en daarom kun je ze maar beter loslaten. Jij bent een volwaardig persoon die alle geluk op deze wereld heeft verdiend. Je hoeft er niets bijzonders voor te presteren, het is je geboorterecht.

Doe het als een boom: wees in het hier en nu en laat je met al je kleuren zien. De oude blaadjes vallen er dan vanzelf af.

Meer informatie: gelukscoach-rotterdam.nl

Gerelateerde artikelen

FemNa40