Sta jij open voor de overvloed van dankbaarheid?

Van alle emoties die we ervaren, is dankbaarheid een van de krachtigste. Als je je richt op dankbaarheid en je laat die stromen vanuit je hart, dan wordt het gevoel alleen maar groter.

Maar niet alleen het gevoel van dankbaarheid groeit, ook nemen de ervaringen en zaken waarvoor je dankbaar zult zijn toe.

Dat gaat verder dan iemand simpelweg bedanken voor een tip, cadeautje of hulp. Je zegt dank je wel en voor je het weet draai je je om en gaat verder met waar je mee bezig was.

Stilstaan voor dankbaarheid helpt enorm om bewuster in het leven te staan. Om te zien en ervaren wat je leven verrijkt. De kleine dagelijkse dingen én de grotere verworvenheden die je leven zo waardevol maken.

Dankbaarheidsoefening

Jaren terug nam ik deel aan een zogenaamde ‘fanclub Spiegelogie’. Deze groepen werden geïnspireerd door het boek Spiegelogie van Willem de Ridder. De fanclub kwam regelmatig een avond bijeen om elkaar te steunen in het realiseren van ieders wensen en verlangens. Een van de oefeningen die we daar deden was de dankbaarheidsoefening.

We sloten onze ogen en een van ons las voor:

'Glimlach en wek aandacht op voor dankbaarheid. Voel je dankbaar voor de overvloed aan liefde die je geschonken wordt én laat die dankbaarheid groeien en groeien'.

Ik was telkens verrast hoe sterk deze oefening werkte en ik ben die regelmatig blijven doen. Zo kon ik op een positieve manier gaan ervaren dat alles wat je aandacht geeft groeit. 

Focussen

Als je focust op dankbaarheid dan komt er meer in je leven om dankbaar voor te zijn. Focus je op het omgekeerde dan kun je merken dat je vaker gaat mopperen over allerlei zaken waar je ontevreden over bent.
Je voelt je al snel slachtoffer en geeft zo je kracht uit handen.

Dankbaarheid

Tegenwoordig is het voor mij een vrijwel dagelijkse oefening om dankbaarheid te ervaren. Voor mijn ouders die me het leven hebben gegeven. Voor mijn dierbaren en de vele helpers op mijn pad. Voor alle liefde die ik ontvang en mag geven.

Voor mijn gezondheid en mijn huis waar het licht zo heerlijk doorheen schijnt. Voor mijn cliënten die zich openstellen en laten zien hoe je kunt groeien in vrijheid en in verbinding met wie je bent. Voor het leven zelf en de volheid daarvan. En nog veel meer.

Maar ik ben ook dankbaar voor alle ervaringen die me leerden om een plezieriger mens te worden en om bewust, licht en bezield te leven. Niet omdat die ervaringen zelf zo plezierig waren - vaak helemaal niet zelfs, levenslessen kunnen zeer pijnlijk zijn - maar ze helpen wel.

Zo ontstaan meer inzichten in wie je bent zonder je angsten en zonder je belemmerende patronen en overtuigingen. Dan volgt daarna de dankbaarheid voor wát je geleerd hebt en hoe dit je in staat stelt om andere keuzes te maken en een liefdevoller mens te worden.

Herken jij wat ik schrijf over dankbaarheid of zie jij dit anders? Kun jij je dankbaar voelen voor je levenslessen? Waarvoor ben jij dankbaar?

Ik lees graag je reactie in de discus hieronder.

Gerelateerde artikelen

FemNa40