Ik en paarden, inzichten en ervaring

Waar ben ik geweest? Afgelopen zaterdag deed ik een speciale familieopstelling met PAARDEN,
bij stal Paradiso in Noordwijk onder begeleiding van Ine Ruijfrok en Mirjam Rutten.

Lekker de hele dag buiten in 'de bak' met twee paarden en een pony.

 

Waarom was ik daar?

Ik wilde heel graag een familieopstelling met paarden ervaren. Mijn thema was dat ik heel graag mijn doelen wil bereiken. Alleen ik neem een klein stapje en dan zie ik de Himalaya voor me en dan denk ik Oh My God!
En word ik helemaal stil, passief, angstig en ik sjok dan over de Himalaya en dat duurt natuurlijk onwijs lang. Dat schiet gewoon niet op!

De familieopstelling met paarden

Ik heb een groot wit paard met donkere vlekken gevraagd mij te helpen naar mijn doel. Ine en Mirjam hadden het paard een halster met touw omgedaan. Ik dacht aan de dogwhisperer: relaxed touw vast, ontspan! Maar het paard dacht: I don’t think so! Met enige aanmoediging liep het paard twee stappen met me mee en dan ging het hup weer weg. Terug naar af, een onwijze afwijzing, ik sta hier alleen.

Ine bleef bij me en zei laat de paarden maar even. Kijk dan naar je doel. Hoe staat je doel er bij? Mijn doel was helemaal blij en gelukkig en riep: kom maar, kom maar! Mijn doel was er helemaal klaar voor. Maar ik dacht: echt niet, echt niet. Het lukt mij niet het pad op te gaan richting mijn doel.

Ine legde een hand tussen mijn schouderbladen en zei: haal eens adem, doe je wortels door je voeten diep in de aarde. Het moet niet gekker worden. Ik doe altijd zo mijn best naar boven te gaan, naar de kosmos,
in verbinding zijn met. Ik ben zo naar boven gericht en hier zegt iemand tegen mij 'kom eens even naar beneden'. En dat… er ging iets los in mij, ik werd er heel emotioneel van. 

Op een gegeven moment moest ik weer rechtop staan en mijn ogen open doen. De paarden hadden een cirkel om me heen gemaakt. Dat was heftig! En het grote paard dat ik had gevraagd mij te helpen, stond in mijn nek te knabbelen, kusjes te geven. Ik ben niet alleen, er is altijd hulp! Dit inzicht is een groot cadeau!

De paarden liepen rustig van me weg. Ik kon nu richting mijn doel lopen. Mijn 'doel' werd alleen maar blijer: kom maar, kom maar! Ik kon tot ongeveer vijf passen voor mijn doel komen. Ik ben nog nooit zover gekomen.
Ik zie paarden nu in een heel ander licht. De paarden stemmen zich af op jou, op je situatie en geven je wat je vraagt, alleen op het aller diepste niveau mogelijk. Wat je in essentie echt nodig hebt.

Kan je er iets van toepassen in het dagelijkse leven?

Ik vind het nog steeds eng stappen te nemen, maar ik doe het wel. Ik voel me er comfortabel bij. En dat is dan ook zo op het podium, mijn ultieme droom. Eerste drie keer podium is het bibberen, vierde keer is ok.
Vijfde keer, laten we het maar gewoon doen. En op een dag geniet ik ervan op het podium te staan.

Ik sta er en iedereen luistert naar me. Ik hoef geen plek meer te veroveren, dat heb ik al gedaan. Alleen maar omdat IK op dat podium sta en niemand anders.

Voor meer informatie over familieopstelling met paarden: coachenmetpaarden.eu

Ine Ruijfrok: 06-245 699 40 of ine.ruijfrok@planet.nl

Gerelateerde artikelen

FemNa40