De tuin in januari… wat ga ik erin doen

Iedere maand is er wel wat te doen in de tuin,
dus ook in januari.

Er groeien nog maar weinig planten in januari.

Dit is een goede tijd om hekjes en schuttingen te repareren en plannen voor de komende maanden te maken.

Onderstaand een paar tips voor het onderhoud op het gebied van tuin, gazon, vijver en snoeien.

 

Het gazon

 • Niet over het gazon lopen wanneer het vriest. Als het toch moet, dan heel voorzichtig. Het gras kan hierdoor erg beschadigen.
   
 • Sneeuw is een goede isolatie voor planten. Laat het lekker liggen.
   
 • Houd het gazon in rust.


Beplanting

 • Zolang het niet vriest, kun je planten blijven planten. Extra kleur in deze donkere dagen in de tuin is altijd leuk, bijvoorbeeld winterheide, viooltjes in de border of plantenbakken met planten.
   
 • Bescherm de wintergevoelige planten door deze bijvoorbeeld af te dekken. Wees erop voorbereid dat de harde en soms ijzige wind de tuin kan vernielen en de beplanting verwoesten. Als het niet vriest kun je ook bomen planten. Als je je kerstboom wilt bewaren, kun je hem nog planten. Bekijk van welke kant de meeste wind komt, hier kun je een boompaal neerzetten. Bind deze paal vervolgens met een band aan de boom.
   
 • Vergeet daarnaast ook de kuipplanten in de winterberging niet. De kans bestaat dat deze planten uitdrogen, denk eraan om ze geregeld water te geven.
Vijveronderhoud

 • De vissen hebben geen behoefte bij temperaturen onder de 6 graden om gevoerd te worden. Blijf opletten voor reigers, controleer daarom regelmatig of het vijvernet nog goed gespannen is en of er geen gaten in het net zitten. Want deze jongens hebben honger.
   
 • Bij strenge vorst kan de vijver nog weleens dichtvriezen. Controleer daarom regelmatig of er nog een open wak ligt. Als de vijver daadwerkelijk dichtgevroren is, kun je het ijs beter niet met een bijl openhakken.
  De kans is dan groot dat de vissen doodgaan door de schokken.
   
 • Als je een nieuwe vijver wilt aanleggen, is januari een mooie maand om de tuin alvast uit te graven. Doe dit wel bij vorstvrije weersomstandigheden.
   
 • Laat in de winter nooit de pomp draaien om de vijver ijsvrij te houden. Het water onderin de vijver kan hierdoor te ver afkoelen waardoor de vissen sterven.


Snoeien

 • Fruitbomen, struiken en planten kun je gewoon snoeien. Ze zijn dan alvast klaar voor het komende voorjaar. Let wel op dat het snoeien niet gebeurt als het vriest, maar dat het alleen gebeurt bij zachter weer.
   
 • Tot half januari kun je de druif nog terugsnoeien. Verder in januari komt de sapstroom op gang en dat zou beteken dat de plant doodbloed als deze te laat gesnoeid wordt.

   

Gerelateerde artikelen

De kleurrijke herfst

Door:

Herfst, dat is voor jou zo lang mogelijk genieten van buiten zijn. Felle, vrolijke herfstkleuren en heel veel bloemen geven je energie.

Lees verder

De lente in zicht

Door:

De lente komt meestal medio maart en de zonnige dagen bieden de mogelijkheid om alvast de tuin voor te bereiden op de lente en de zomer.

Lees verder

FemNa40