Kom goed voor de dag met je borsten en buik

Veel vrouwen zijn onzeker over hun borsten en buik.

Er zijn allerlei manieren om de vier B’s mooi voor de dag te laten komen.

 

Borsten

Onze borsten bevatten nauwelijks spieren en bestaan vooral uit vet en klierweefsel. Met het ouder worden neemt de kliermassa in onze borsten af om vervangen te worden door... nog meer vet. 

En hoe meer vet je borsten bevatten, hoe genadelozer de zwaartekracht toeslaat, lees gaan hangen. Deze tips kunnen je borsten helpen in goede conditie te blijven of brengen en ze er appetijtelijk te laten uitzien:

 • Masseer een borstverstevigende crème of serum met ronddraaiende massagebewegingen in.
 • Draai op het einde van je douchebeurt de koude kraan open en laat het koude water over je borsten lopen.
  Maak cirkelvormige bewegingen rond je borsten. Doe hetzelfde met warm water en laat het water nog een aantal keer van warm naar koud lopen.
  Wisseldouches stimuleren de doorbloeding waardoor je huid gladder en strakker zal aanvoelen.
  Belangrijk: eindig steeds met koud water (om je poriën te sluiten). Na een tijdje zul je merken dat je borsten steviger worden.
 • Diëten kan je figuur wel ten goede komen maar je borsten worden er niet mooier door. Van de ooit volle en stevige boezem is na een streng dieet vaak niet veel meer over.
  Wil je toch enkele overtollige kilo's verliezen zonder dat je borsten in theezakjes veranderen? Doe het dan rustig aan. Een gewichtsverlies van een halve kilogram per week is echt het maximum om de schade aan je borsten te beperken.
 • Make-up. Om je borsten er ronder uit te laten zien, breng wat donker bronzerpoeder aan op je poederborstel. Plaats de borstelpunt naast de plek waar je behabandje begint en maak een halfronde beweging naar het midden van de borsten toe. Gebruik de lichte bronzer om de aangebrachte schaduw te vervagen zodat het resultaat natuurlijk oogt.
  Om ze groter te laten lijken, breng je tussen je borsten een glanzend lichtgekleurd bronzerpoeder aan.
  De glanzende poederdeeltjes reflecteren het licht waardoor je een diepte-effect creëert. Voor een instant cupmaatje groter!
   

De juiste beha

Het is belangrijk dat je beha’s in de juiste maat draagt. Een te grote of te kleine beha is vaak onvoordelig voor je figuur. Je omvang en cupmaat zijn aan verandering onderhevig. Laat daarom geregeld je behamaat opmeten in plaats van consequent dezelfde maat aan te schaffen.

Kleine cupmaat
Als je een kleine cupmaat hebt, kun je je borsten groter laten lijken door een trui of blouse te dragen met een hooggesloten hals.

Grote cupmaat
Als je een grote cupmaat hebt, kun je je borsten kleiner laten ogen door truitjes of blouses met een v-hals of watervalhals te dragen. Door het dragen van een v-hals oog je langer en ontstaat een slanker silhouet.
Een boothals is daarentegen minder geschikt omdat dit het accent in de breedte legt.

Een beugelbeha geeft geen extra steun aan je borsten, maar zorgt enkel voor een rondere vorm. Let erop dat de beugel je volledige borst omvat: de beugel loopt van onder je arm tot aan je borstbeen.

Een voorgevormde beha geeft een mooie vorm aan je borsten en je ziet het nauwelijks, zelfs niet onder nauw aansluitende kledij. Ook als je zware borsten hebt (D-cup en hoger), kun je een voorgevormde beha dragen.
De vorm van je borsten is mooier én je lijkt er slanker door.

Koop je beha in een speciaalzaak. Ze kunnen je daar het beste adviseren. Ze zijn weliswaar wat duurder maar je weet en voelt dan wel dat je de beste pasvorm hebt.

Buik

Een platte buik krijg je niet voor niets. Iedereen, dus ook jij, moet er iets aan doen! Het verhullen van je buik is eenvoudig door het dragen van soepele materialen die langs je lichaam vallen.

Draag je bovenkleding in laagjes en combineer het met een sjaal die losjes over je blouse valt. Van groot belang voor een platte buik is een buik die niet opgezet is door een trage of slechte stoelgang.

Iedere dag ontlasting hebben is een must. Heb je regelmatig last van een slechte stoelgang, dan helpen de volgende tips er zeker bij:

 • Drink iedere ochtend een glas (lauw) water op de nuchtere maag.
 • Drink over de dag genomen minimaal 2 liter water.
 • Zorg iedere dag voor ruim voldoende beweging. Probeer elke dag 10-15 minuten vrij te maken om te bewegen rond je buik. Het gaat erom dat je elke dag wat buikspieroefeningen gaat doen.
  Er zijn een heleboel varianten buikspieroefeningen, waaronder: sit-ups, double leg lifts, crunches en scharen. Doe deze oefeningen 10 tot 15 keer per dag of zoek zelf een paar leuke oefeningen en probeer het elke dag af te wisselen. 
   

De crunch

 • Ga plat op de grond liggen, zonder kussentje in de onderrug of elders.
 • Buig de knieën en zet de voeten plat op de grond, 25-35 centimeter van de billen. 
 • Leg je handen zonder druk achter je hoofd of nek.
 • Buig de schouders richting het bekken en langzaam weer terug. Enkel de schouderbladen en het hoofd mogen van de grond komen. Om de oefening iets zwaarder te maken kun je even je positie vasthouden voordat je weer terugbuigt.
   

Er zijn drie variaties van een crunch:

De reverse crunch. Hiermee zul je vooral de lagere buikspieren en de onderbuik trainen. Ga weer plat op de grond liggen zonder kussen en leg je armen naast je zijden. Kruis de benen bij de enkels over elkaar en til de benen geheel gestrekt 10-15 centimeter boven de vloer op. Houd heel even vast en laat ze weer zakken.

De twisting crunch. Bij deze buikspieroefening ligt de focus op de schuine buikspieren en de taille. Neem van de crunch (zie onder kopje crunch) stappen 1-3, maar til bij stap vier slechts één schouder per keer van de grond en wissel deze om en om af.

De bicycle crunch. Dit is een combinatieoefening, die het meest efficiënt is in vetverbranding en alle buikspieren traint. Doe hetzelfde als bij de twisting crunch, maar beweeg tegelijkertijd met je schouder de omgekeerde knie ook omhoog, zodat de rechterschouder naar de linkerknie buigt en omgekeerd. Zo maak je met je benen een soort fietsbeweging.

Dit is eigenlijk de beste oefening om buikspieren te trainen en is ook goed voor vetverbranding, zodat het ook één van de beste oefeningen voor een platte buik is: sporten en afvallen tegelijkertijd!

Ook bij deze buikspieroefening voor thuis geldt: niet overdrijven! Verkeerd buikspieren trainen, kan meer kwaad dan goed doen en wie een mooie platte buik wil krijgen, zal meer dan enkel buikspieroefeningen moeten doen!

Succes ermee!

Gerelateerde artikelen

FemNa40