To botox or not to botox… that’s the question

Vaak vinden wij rimpels een hinderlijk verschijnsel dat aangeeft dat we ouder aan het worden zijn.

Overal verschijnen producten en methoden om de lijntjes van het gezicht weg te laten smelten.

 

Voor mij, als gelaatkundige, zijn rimpels één van de meest interessante verschijnselen in een gezicht.
Ze vertellen namelijk erg veel over wat zich aan de binnenkant van een persoon afspeelt. Wat er schuilgaat achter deze gelaatsgroefjes? Veel meer dan je ooit had gedacht

Rimpelredenen

Het is voor een gelaatkundige heel interessant om rimpels te ontrafelen. Er zijn namelijk verschillende redenen waardoor deze kreukjes en krasjes op het mensenhoofd ontstaan. De meest voorkomende reden van rimpelvorming is onze mimiek.

Ons gezicht is immers één bonk met spieren en beweegt (tenminste, bij de meeste mensen) onder invloed van emoties en gedachten. Denk bijvoorbeeld aan de fronsrimpel tussen de wenkbrauw die ontstaat wanneer je je focust, boos kijkt of wanneer je gewoon je zonnebril vergeten bent.

Door vaak een bepaalde mimiek te maken met je gezicht slijt er als het ware langzaam maar zeker een vouwtje in je gezicht, om daar vervolgens te blijven zolang als je deze expressie maar blijft maken.

Om ervoor te zorgen dat fijne lijntjes verdwijnen bij onze zeer beweeglijke gezichtspieren kun je twee dingen doen:

  • Je stopt met het maken van de mimiek die de rimpel veroorzaakt en vraagt je af daarbij waarom je dit doet (ik noem dit de mentale botox). 
  • Je laat bij een cosmetisch arts de spieren die verantwoordelijk zijn voor de mimiek een klein beetje verlammen met Botulinetoxine, beter bekend als botox.
     

In beide gevallen zal de rimpel eruit 'slijten' in meer of mindere mate, dat hangt af van de diepte en de plaats van de lijn. De BNN'ers die het niet prettig vinden om ervoor uit te komen dat ze botox gebruiken, kunnen wat mij betreft veel beter zeggen dat ze gewoon hebben afgeleerd om boos te kijken in plaats van dat ze zulke goede genen hebben!

De angst voor een 'frozen-botox-face', zodat je alleen nog maar krampachtig met je mond kunt lachen,
is vandaag de dag gelukkig ook voorbij.

Tegenwoordig zijn de moderne cosmetisch artsen heel goed geschoold in het hanteren van minimale hoeveelheden werkzame stoffen en zie er na een behandeling eerder uit alsof je terugkomt van een ontspannen vakantie en daar 10 uur per dag hebt geslapen, dan als een emotieloos persoon.

We hebben in een leven echter niet alleen maar negatieve emoties en maken we ook expressies van geluk,
zoals onze lach. Ook deze uitdrukking geeft lijntjes in het gezicht en je kunt je afvragen of je er nog zo leuk uitziet wanneer deze prachtige 'zonnestraaltjes' (aka kraaienpootjes) vervlakken.

Misschien is het daarom ook wijsheid om in je achterhoofd te houden dat wanneer je veel lacht, de rimpels wellicht juist wel op de juiste plaats komen.

Bovenstaande feiten maken dat gelaatkundigen dus rimpels kunnen 'lezen'. Nee, het is geen truc! We zijn gewoon goed op de hoogte van de mimiek van een gezicht en de sporen die het achterlaat.

Een gezichtsuitdrukking maak je namelijk vaak onbewust en nooit voor niets. Er is een heel scala aan emoties die mensen doorleven en dus te herleiden zijn in de 'ingesleten' expressie op den duur.

Daarom zeg ik ook altijd dat het prima is om wat aan je rimpels te (laten) doen, maar als de interne oorzaak van het ontstaan ervan niet wordt aangepakt, komt de rimpel gewoon weer terug op zijn plek!

Ik ben dus ook niet tegen het gebruik van botox, maar ben wel van mening dat er niet alleen een buitenkantje is en dat de ware schoonheid van binnenuit komt!

Hiermee komen we bij de volgende aanleiding voor het ontstaan van kreukelzones: onze gezondheid.

De spiegel van onze gezondheid

Ons gezicht is een fantastische spiegel van onze gezondheid! Het communiceert over zaken in ons lijf die niet goed lopen. De huid geeft informatie over bijvoorbeeld onze zuurstofvoorziening en vermoeidheid of stressfactoren en wanneer daar een kink in de kabel komt, deelt ons gezicht dat mee.

Zo is het bij iedereen bekend dat roken een slechte invloed heeft op de toestand van onze huid. Stoffen in de rook kunnen de huid uitdrogen en zorgen voor vernauwing van de bloedvaten, zodat de doorbloeding van de huid minder goed is en er minder voedingsstoffen in de huid terechtkomen.

De koolmonoxide in de sigaret zorgt voor een slechter transport van de broodnodige zuurstof door de rode bloedcellen. Ook stresshormonen laten het lichaam niet ongeschonden en versnellen de veroudering van de huid. Daar kan geen schoonheidsbehandeling of cosmetische ingreep tegenop.

Ik ken zelfs professionals die ervoor passen om mensen te behandelen in het geval zij er een extreem ongezonde leefstijl op nahouden of het roken niet kunnen laten.

Omgekeerd heb ik ook gezien dat een persoon na een extreem stressvolle levensfase wordt opgeknapt en daardoor juist weer een stap kan maken naar een positief en gezond leven.

Naast mimiek en gezondheid hebben we dan nog het natuurlijke verloop van het ouder worden. De jonge, soepele en elastische huid verdwijnt langzaam maar zeker en het onderhuids vetweefsel in het gezicht verminderd.

Gelukkig en tevreden oud worden, geeft ons gelaat alweer een heel ander gezicht. Ook hiervoor geldt dat met re-hydreren van binnenuit (water drinken), een gezonde leefstijl (gezond eten, voldoende bewegen,
voldoende rust/regelmaat) en plezier in je leven, je best mooi oud kunt worden met een jeugdige uitstraling,
ondanks wat kreukeltjes en krasjes!

Gerelateerde artikelen

FemNa40