De Zonnebank

Vorige week schreef ik een blog over hoe we ons kunnen voorbereiden op het mooie weer en onze huid goed kunnen verzorgen in de zon.

Ik stond toen nog langs het hockeyveld met mijn winterjas aan en mijn heerlijk gevoerde winterlaarzen. De handschoenen heb ik thuis gelaten, al zou dat ook best aangenaam zijn geweest om deze te dragen.

Ongelooflijk dat de zon nog op ‘vakantie’ is!

 

Dus ging ik vandaag dan maar naar de zonnebank om mijn kleurtje te halen. Over zonnebanken gaan vele verhalen rond.
Wel goed voor de huid, niet goed voor de huid, je wordt er snel oud van, (huid)kankerverwekkend en meer van dit soort uitdrukkingen horen we regelmatig.

Hoe zit het nou met die zonnebanken?

De voordelen op een rijtje zijn:

  • Je gaat je beter voelen! Vandaag merk ik het ook weer. Heerlijk die warmte, het geeft veel ontspanning en je hebt gewoon even een momentje voor jezelf.
  • Je wordt mooi! Als je een paar keer een zonnebankje pakt, wordt je huid lekker gekleurd en egaler.
  • De witheid van de winter verdwijnt als sneeuw voor de zon! En misschien is het suggestie, maar als ik in de spiegel kijk lijkt het net of ik wat slanker ben met een kleurtje.

Timing is belangrijk! Bij de zonnebank is de duur van het zonnen onder controle. Daardoor neemt de kans op verbranden af,
al is het zeker nog wel mogelijk. Als je in de zon ligt, lig je vaak toch even te lang, waardoor de kans op verbranding toeneemt.

Laat je huid daarom langzaam wennen. Mijn huid is licht van kleur met een verhoogde kans op verbranden. Ik ga onder een gewone zonnebank, niet een turbobank. Ik ben begonnen met 10 minuten, als dit goed gaat 15 minuten en dan door naar 20 minuten. Bespreek met jouw zonnestudio wat het beste is om te doen en volg het advies op. Zij geven deskundig advies.

UV-straling

Bescherming nodig? De bruine kleur die ontstaat tijdens het zonnen is een natuurlijke bescherming tegen de zon. Hoe bruiner de huid, hoe beter deze tegen UV-straling kan.

Door het zonneproces zorgvuldig te doen, voorkom je veel schade van de huid. De zonnestudio weet een juist advies te geven met betrekking tot de bescherming van de huid, aan de hand van de zonnebanken die zij in huis hebben.

De nadelen van de zonnebank

  • Ga niet te vaak! Het advies van dermatologen is 1 keer per maand. Nu krijg je daar ook niet echt een lekker kleurtje van, maar ik denk dat de boodschap: 'zonnen met mate' hierin zeker overkomt. Ik denk dat we wel weten, dat als je iedere week 2 tot 3 keer onder de zonnebank gaat, dat dat een beetje teveel van het goede is.
  • De kans op huidkanker neemt toe (zeker als de huid gaat verbranden). Daarnaast droogt de huid uit van veel zonnen.
    Het proces van huidveroudering gaat versnellen en daar krijgen we rimpels van. De huid kan zelfs leerachtig en vaal worden.

Als laatste wil ik adviseren de ogen goed te beschermen met een speciaal brilletje. Hiermee voorkom je uitdrogen van de oogvliezen of zelf beschadiging van de huid. Zeer belangrijk is: de ogen altijd gesloten te houden!

Wat is verstandig?

Zonnen willen we nou eenmaal allemaal, toch? Een beetje kleur doet je goed en zolang je het met mate doet en zorgvuldig, dan is het wat mij betreft ok.

Mijn advies: denk zelf goed na wat je wilt en wat je denkt dat goed is. En wat daarnaast belangrijk is, is om bij het betreffende zonnecentrum te bespreken wat voor jou het juiste is. Zij kunnen een degelijk advies geven.

Veel zonplezier!

 

Gerelateerde artikelen

FemNa40