Gaan sporten en eczeem samen?

Sporten is gezond en nog leuk ook, maar een huidaandoening zoals eczeem kan je leven behoorlijk beïnvloeden en soms zelfs tegenhouden om te gaan sporten.

Bij eczeem zijn er in principe geen beperkingen om te sporten. Beweging verergert in de meeste gevallen de eczeem niet.
Er zijn enkele voorzorgsmaatregelen die je kunt treffen.

Mensen met eczeem weten vaak als geen ander dat er goede tijden zijn waarin de huid rustig is en slechte tijden waarin de eczeem opeens weer volop zichtbaar is.

 

Voorbeelden

  • Stress kan een uitlokkende factor zijn voor eczeem. Maak je dus niet te druk, maar geniet van de dagen waarop de plekken minder zijn. Door rust en ontspanning zal de eczeem minder snel opspelen.
  • Zweet dat opdroogt op de huid verergert de eczeem. Spoel daarom het lichaam meteen na het sporten af, maar niet te lang of te heet. Hierdoor droogt de huid nog meer uit, wat de jeuk kan verergeren. Vet na het douchen de huid licht in met een olie of crème.
  • Kies bij voorkeur voor katoenen sportkleding. Synthetische kleding kan broeierig aanvoelen, waardoor de huid geïrriteerd raakt. Voel je je niet prettig in kleding met korte mouwen, kies dan voor een middenweg: mouwen in driekwart lengte.
  • Veelvuldig contact met chloor kan de eczeem verergeren. Zonlicht en zout water hebben echter vaak een positief effect op de conditie van de huid. Reden genoeg om watersporten, zoals surfen en zeilen, eens te proberen.
  • Contactsporten zoals judo of rugby zijn sporten waarbij er veel kans is op wrijving of schuren. Wees dus alert en voorzichtig met jouw gevoelige huid. Blijf gewoon lekker actief bezig, maar probeer activiteiten waar veel kans is op vallen of wrijving eventueel te vermijden.

Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op de gezondheid. Dit geldt voor jong, oud, eczeem of niet. Door regelmatig in beweging te komen èn te blijven, zal je je een stuk prettiger voelen!

Wil je meer lezen over eczeem, ga dan naar www.eczeem.nl.

Geschreven door: Chantal Smith

Gerelateerde artikelen

FemNa40