Houdbaarheid op beautyproducten

Is het voor jou herkenbaar? Heb jij in de badkamer ook van die overvolle lades met beautyproducten, waarvan je eigenlijk niet eens meer weet dat je deze had?

Trek eens een middag of avond uit om de badkamer of waar je je producten hebt liggen op te ruimen.

Er zitten vast producten tussen die over de datum kunnen zijn.

 

Maar hoe weet je nou wanneer je iets nog wel of niet kunt gebruiken? Ondanks het feit dat er aan vrijwel elk product conserveringsmiddelen toegevoegd zijn om het product een langere houdhaarheidsduur te geven,
kun je een product niet eeuwig gebruiken. Van het ene product zal je langer plezier hebben dan van het andere en verder zijn er natuurlijk een aantal puntjes die je in acht kunt nemen zodat je zo lang mogelijk kunt genieten van het product.

Op vrijwel elk product (of op de verpakking ervan) zul je een icoontje tegenkomen van een potje met een open dekseltje waarop een getal staat. Dit is een richtlijn voor de levensduur van een product,  na opening, maar pin je hier zeker niet op vast. De ‘beste’ manier om erachter te komen of een product nog goed is, is door het te bekijken, ruiken en eventueel smeren. Is de kleur of de textuur ervan veranderd of heeft het product een onaangename geur, geef het dan een enkeltje prullenbak.

Crèmes

Open potten met crème zien er vaak luxe uit, maar zijn een grote bron van bacteriën. Gebruik de crème liever niet met je vingers, maar met een schone spatel, die je na gebruik reinigt met alcohol of nog beter; pak elke keer een schoon wattenstaafje om de crème eruit te lepelen. Sluit de pot na gebruik goed, zodat er zo min mogelijk zuurstof bij kan en de houdbaarheid dus langer is.

Verder blijft de kwaliteit van een crème sowieso hoger in een verpakking waar geen zuurstof bij kan, zoals een pompflacon. Echt goede werkzame stoffen, zoals anti-oxydanten die je beschermen tegen vrije radicalen, worden niet heel erg blij van zuurstof. Er is echt een ruime keus aan crème in hygiënische verpakkingen,
kies bijvoorbeeld voor SantaVerde of Benecos.

 
 pompflacon van RS Natural Cosmetics

Producten die je onder de douche bewaart, komen uiteraard vaak in aanraking met water. Bacteriën zijn dol op water! Je doet er dus goed aan om producten die je niet dagelijks gebruikt, zoals haarmaskers en scrubs, alleen mee te nemen onder de douche wanneer je ze daadwerkelijk gebruikt. Wanneer je dat teveel gedoe vindt,
zorg er dan in ieder geval voor dat je de potten na gebruik goed afsluit, zodat er geen laagje water in komt te staan.

Make-up

Ook make-up heeft een houdbaarheidsdatum. Het product wat je meestal het eerst moet vervangen is mascara, gemiddeld gaat deze zo’n drie maanden mee. Hierna begint de textuur langzaamaan dikker te worden, waardoor je hem ook niet meer prettig kunt aanbrengen. De huls na gebruik even goed schoonmaken is geen overbodige luxe, zodat hij perfect sluit en er dus geen zuurstof bij kan.

‘Droge’ producten, zoals oogschaduw, poeder en blush, gaan vaak vrij lang mee. Je kunt hier best een jaar
(of langer) mee doen, mits je ze gebruikt met hygiënische kwasten die je regelmatig even schoonmaakt, bijvoorbeeld met een babyshampoo of een speciale reiniger voor je kwasten. Spoel ze goed uit met water en laat ze aan de lucht drogen, föhn ze liever niet in verband met bacteriën.

Over kwasten gesproken; Benecos heeft prachtige, synthetische kwasten. Hier betaal je iets meer voor dan voor kwasten van dierenhaar, maar in feite hebben ze alleen maar voordelen; dieren hebben er niet onder geleden, ze zijn een heel stuk zachter dan dierenhaar, ze verliezen nauwelijks haren en bovendien gaan ze hierdoor vaak veel langer mee.

Lipstick gaat over het algemeen wat langer mee dan gloss, door de waterige textuur is gloss een verzamelplaats voor bacteriën.

 Foto gemaakt door Vera BeautyNL

Nagellak

Nagellak kan in feite vrij lang meegaan, maak na gebruik het halsje even schoon met een wattenschijfje doordrenkt in nagellakremover, zodat het flesje goed sluit. Anders wordt de textuur al snel dikker waardoor het lakken niet meer prettig gaat. Een drupje nagellakremover in je flesje kan trouwens wonderen doen voor een iets te dikke textuur.

Parfum

Parfum heeft een vrij lange levensduur, maar bewaar het hiervoor wel op een donkere plaats, in ieder geval niet op een vensterbank. De geur zal hierdoor veranderen (en niet ten goede) en ook aan de kleur zul je verschil gaan zien. Parfum die echt niet meer goed is, zal ronduit stinken.

Zonbescherming

Over zonbescherming die geopend is kunnen we kort zijn. Dit gebruik je een jaar. Het is absoluut niet veilig om deze producten langer te gebruiken en je gebruikt ze juist om je huid te beschermen. Vaak liggen deze producten ook uren in de zon, wat de kwaliteit ook niet echt ten goede komt.

De kern van het verhaal; gebruik producten hygiënisch, zo kun je er langer van genieten! Bewaar producten op de ‘juiste’ plaats en gebruik geen producten die van kleur, geur of textuur veranderd zijn. Gebruik je veel verschillende producten door elkaar, dan kan het handig zijn om er een stickertje op te plakken van de maand waarin je het geopend hebt, als geheugensteuntje voor jezelf.

Tot slot, zie je ergens een goede aanbieding van jouw favoriete mascara of dagcrème en wil je groots inslaan,
in principe kan dat best, maar maak ze dan niet allemaal tegelijkertijd open!

Gerelateerde artikelen

FemNa40