Frisse blik door een ooglidcorrecctie

Je uitstraling wordt in belangrijke mate bepaald door de oogopslag.

Als je ouder wordt, gaan je oogleden zakken en kun je een vermoeide uitstraling krijgen.

Om een frisse blik te krijgen, is een ooglidcorrectie een relatief eenvoudige ingreep zonder dat anderen meteen zien hoe dat komt.

 

Ooglidcorrecties behoren tot de ingrepen die een plastisch chirurg misschien wel het meest doet; met weinig inspanning en risico wordt toch erg veel resultaat geboekt. Sommigen zeggen zelfs dat vrijwel iedereen vroeger of later baat zou hebben bij een ooglidcorrectie, al is dat misschien wat overdreven.

Maar feit is wel dat er bij de meeste mensen op een gegeven moment wel een stukje overtollige huid aanwezig is ter plaatse van de bovenoogleden. Of daar iets aan moet gebeuren, is echter een tweede. Dat wordt bepaald door de mate waarin iemand klachten ervaart of in welke mate iemand zich stoort aan het cosmetische aspect hiervan.

Klachten

Klachten kunnen bestaan uit een zwaar gevoel van de bovenoogleden, vermoeidheid, hoofdpijn, dichtvallende ogen aan het einde van de dag, gezichtsveldbeperking of in sommige gevallen smetklachten in de huidplooi.

De laatste jaren is het steeds moeilijker geworden om een ooglidcorrectie vergoed te krijgen door de zorgverzekeraar. Vanuit de basisverzekering wordt het niet meer vergoed en vanuit de aanvullende verzekering doorgaans alleen als de helft van de pupil wordt bedekt door overhangende huid bij recht vooruit kijken.

Aangezien de wimpers als een soort 'dakgoot' fungeren, zijn er nog maar weinig mensen die hieraan kunnen voldoen. De meeste mensen betalen een ooglidcorrectie om die reden tegenwoordig zelf.


Esthetische correctie

Er zijn ook heel veel mensen die een ooglidcorrectie laten doen vanuit een cosmetische motivatie; zij vinden dat het huidoverschot hen een ouder of vermoeid uiterlijk geeft en gaan op zoek naar een betrouwbare privé kliniek.

De kosten van een bovenooglidcorrectie bedragen bij de meeste klinieken zo rond de €1000,-. Helaas zijn er steeds meer artsen die ooglidcorrecties 'erbij' denken te kunnen doen, hetgeen de kwaliteit helaas niet ten goede komt.

Hoewel een bovenooglidcorrectie voor een geoefende operateur geen uitgebreide ingreep hoeft te zijn, heeft het wel degelijk een leer-curve om een mooie, natuurlijk oogopslag te creëren en complicaties te voorkomen.

Het is essentieel bij cosmetische chirurgie in het algemeen en die in het gezicht in het bijzonder dat het allemaal in één keer goed gaat. Bovendien is het essentieel dat de arts in het (zeer zeldzame) geval van een complicatie goed weet hoe hij of zij dit kan oplossen.

Kortom: indien je een ooglidcorrectie overweegt, ga dan naar een specialist die hier specifiek voor is opgeleid. Voor een dergelijke cosmetische operatie zou ik altijd adviseren om te kiezen voor een bij de Nederlandse Vereniging van Plastische Chirurgie (NVPC) aangesloten plastisch chirurg met cosmetische chirurgie als specifiek aandachtsgebied.

Intake gesprek

Bij de intake wordt eerst gekeken naar de algehele gezondheid van de patiënt, allergiën, medicijngebruik, etc. Vervolgens zal de arts proberen te achterhalen wat de wensen en verwachtingen zijn van de patiënt en wordt er gekeken in hoeverre iemand een goede kandidaat is voor een ooglidcorrectie.

Daarna wordt de hele procedure uitgelegd inclusief mogelijke complicaties en bij ons in Kliniek Bloemingdael worden er altijd foto’s gemaakt. Daarna wordt - indien gewenst - een afspraak ingepland voor de ingreep.

De uiteindelijke ingreep

De operatie begint met het zorgvuldig aftekenen van de huid die verwijderd kan worden. Het is zaak om niet teveel huid te verwijderen zodat de ogen niet meer gesloten zouden kunnen worden, maar ook niet te weinig zodat er een overschot zou kunnen resteren.

Na de desinfectie wordt er een lokale verdoving ingespoten onder de huid en daarna wordt het gezicht steriel afgedekt. De afgetekende huid wordt vervolgens verwijderd, waarna alle bloedende vaatjes worden gecoaguleerd.

Indien nodig kan er in deze fase ook een beetje vetweefsel worden verwijderd. In de meeste gevallen wordt de huid met een doorlopende onderhuidse hechting gesloten welke na een week wordt verwijderd.

Onderooglidcorrectie

Een onderooglidcorrectie is een aanzienlijk uitgebreider en gecompliceerdere ingreep waarbij er vaak wat vet vanuit de oogkas net over de oogkasrand verplaatst wordt om de 'wallen' te corrigeren. De precieze techniek hiervan voert te ver om hier te bespreken.

Palpebrale oogplooi

Aziaten hebben in tegenstelling tot westerse mensen geen palpebrale plooi. Dat is de huidplooi net boven de wimperrand van het bovenooglid waardoor het bovenooglid goed afgrensbaar is van de huid onder de wenkbrauw.

Soms verdwijnt bij oudere mensen deze plooi of komen patiënten met Aziatische ogen met het verzoek tot correctie hiervan omdat het huidoverschot klachten geeft. Het is mogelijk een dergelijke plooi te creëren door de huid van het bovenooglid vast te hechten op het peesblad van de musculus levator (het spiertje dat het ooglid opent). Dat is een wat uitdagender maar leuke ingreep om te doen, met een groot voor-na verschil.

Voorhoofd

Met name bij mannen die zich presenteren met het verzoek voor een ooglidcorrectie wil er nog weleens sprake zijn van een laagstand van de wenkbrauwen. Indien dit ernstig is, is een wenkbrauw of voorhoofdslift geindiceerd om de klachten adequaat te verhelpen.

Ooglidcorrectie anno 2015

Vroeger was het gebruikelijk om bij een ooglidcorrectie veel vet weg te halen. De laatste jaren is men echter ervan overtuigd geraakt dan een belangrijk aspect van ouder worden volumeverlies is. Niet voor niets is de markt voor fillers alsmaar groeiende.

Het huidige idee is dat als je nu vet weghaalt, je over een jaar of 10 (na het te verwachten volumeverlies) juist te holle ogen krijgt en extra ouderdoms stigmata hebt gecreëerd.

Het devies is derhalve: volume behouden en in sommige gevallen zelfs volume toevoegen door middel van vet-inspuitingen (lipofilling). Bovendien kan bij een laagstand van de wenkbrauwen tegenwoordig een endoscopische voorhoofdslift worden gedaan met 5 kleine steekgaatjes achter de haargrens.

State of the art medicine…

Auteur: Wouter van der Pot - Plastisch chirurg

Lijf en Gezondheid


 

http://www.lijfengezondheid.nl/ooglidcorrecties/

Gerelateerde artikelen

FemNa40