Wat is collageen?

Als je ouder wordt, neemt de aanmaak van collageen af en als je een mooie, jonge huid nastreeft, ontkom je er dus niet aan om de aanmaak ervan te stimuleren.

Er is dus eigenlijk geen enkele antirimpelcrème te vinden die dit niet doet. Tijd dus om eens extra diep op dit toverwoord in te gaan. Daarom in de basiscursus: collageen.

 

Collageen is een eiwit dat van nature in de huid voorkomt, maar bijvoorbeeld ook in botten en in kraakbeen.
De belangrijkste rol is om weerstand te bieden aan schadelijke invloeden van buitenaf en stevigheid aan de huid te geven (lees: hamsterwangen).

Er zijn een heleboel verschillende soorten collageen, in totaal zelfs 18, waarvan er 11 in de huid voorkomen.
In de strijd tegen rimpels is collageen type I de belangrijkste aangezien deze in de lederhuid voorkomt,
daar waar de rimpels zitten.

Als je ouder wordt neemt trouwens niet alleen de aanmaak af, maar ook de kwaliteit van de collageenvezels wordt minder. En helaas zijn dit de kenmerken van een verouderde huid. Oeps.

Zo rond je 25ste begint het verval en neemt de aanmaak ervan drastisch af. Rond die leeftijd zul je merken dat de huid langzaam dunner en minder stevig wordt. Ga je daarnaast regelmatig onbeschermd in de zon dan houd je langzaam helemaal geen collageen meer over.

Er is eigenlijk geen antirimpelcrème te vinden die zich niet focust op de aanmaak van collageen. Ondanks dat heeft het geen zin om het direct op je huid te smeren, omdat de molecuul te groot is om door de huid te worden opgenomen.

Van de beroemde vitamine A-zuurcrème en het ingrediënt retinol is daadwerkelijk bewezen dat ze de fibroblasten activeren die de collageenvezels maken.

En dan zijn er nog de fillers. Zowel Radiesse als Sculptra zorgen ervoor dat de aanmaak van collageen wordt gestimuleerd. Ben je bang voor naalden, dan zou je nog voor dermabrasie of laser kunnen kiezen. Ook daarvan is aangetoond dat ze een positief effect op de stevigheid van je huid hebben.

Hoe belangrijk is collageen voor jou?

Gerelateerde artikelen

FemNa40