Witte waas en UV filters

Zonnebrand wordt door miljoenen mensen gebruikt om zich te beschermen tegen de zon.

We weten eigenlijk niet beter, door de media en ouders wordt er altijd gewaarschuwd om goed te smeren omdat niet smeren desastreuze gevolgen kan hebben op je gezondheid.

Natuurlijk heeft de zon ook positive kanten, bijvoorbeeld vitamine D. Maar het is toch oppassen geblazen. Het is dus smeren, smeren smeren en smeren, maar wat gebruik je eigenlijk?

 

Meer dan ooit zijn we bezig met het milieu, onze gezondheid en de gezondheid van onze kinderen. Veel 'klassieke' cosmeticamerken gebruiken nog altijd veel ingrediënten die je liever niet tegenkomt in je cosmetica of huidverzorging. Om maar te zwijgen van al die 'microplastics' die in heel veel cosmetica en verzorgingsproducten zitten. Niet echt goed voor het milieu.

Hoe zit dat met zonnebrand en dan met name met de UV filters die daarin verwerkt zijn?

Zonnebrand ☀ chemische filters

Chemische filters worden geabsorbeerd door de huid (nano deeltjes) en werken pas na een half uur. De UV-straling die in de huid doordringt wordt omgezet door de chemische filters.

Verschillende studies hebben aangetoond (zie Wikipedia) dat deze chemische filters en dan met name 4-Methylbenzylidene camphor (4-MBC) en octocrylene (OC), een soortgelijke werking hebben als vrouwelijke hormonen. Ze kunnen op lange termijn leiden tot ontregeling van de hormoonhuishouding, wat niet zonder gevaar is je gezondheid.

Nature International Journal of Science beschrijft hier dat zonnebrandproducten die chemische filters bevatten medeverantwoordelijk voor de vernietiging van de koralen.

Deze filters bevorderen de verspreiding van virussen in het water die op hun beurt verantwoordelijk zijn voor het 'coral bleaching effect', het wit worden van het koraal. Dit 'bleachen' resulteert uiteindelijk in de dood van het koraal.

Op veel stranden wordt dan ook het gebruik van producten met chemische filters ontmoedigd en zelfs in sommige gevallen verboden. Ineens komt dat beeld weer naar boven van al die honderden miljoenen mensen die smeren, smeren, smeren...

Zonnebrand ☀ minerale filters

Gezien het feit dat je gezondheid en de natuur reëel gevaar lopen door het gebruik van zonneproducten met chemische anti-UV filters zijn er zonnebrandproducten ontwikkeld die effectieve bescherming bieden tegen de zon met respect voor mens en natuur.

In die zin wordt de mens beschermt tegen de zon en de aarde beschermt tegen de mens. Om dit te doen is alleen het gebruik van niet-nanometrische minerale zonnefilters nodig.

Minerale filters, titaanoxide en zinkoxide, gegarandeerd zonder nanodeeltjes, blijven liggen op de huid en reflecteren de UV-stralen, zoals een spiegel. Ze werken meteen en zijn langer effectief. Het grootste probleem met deze minerale filters is dat ze een wit laagje achterlaten op je huid.

Witte waas  ☀  natuurlijke zonnebrand

Een aantal jaren geleden was deze witte waas onontkoombaar. Maar gelukkig staat de technologie ook hier niet stil. Lovea BIO, een pionier op het gebied van natuurlijke en biologische zonnebrand maakt gebruik van de nieuwste technologiëen om te zorgen dat er géén witte waas op je huid achterblijft.

Hoe hoger de beschermingsfactor hoe moeilijker dit productieproces wordt. Vandaar dat factor 50 nog wel een witte waas op je huid achterlaat. Zie bijvoorbeeld de (h)eerlijke review van Vera van de Lovea Bio SPF 50 voor kinderen.

Die witte waas bij natuurlijke zonnebrandproducten met een extra hoge bescherming is een prijs die we betalen voor producten met véél minder negatieve impact op het mileu en onze gezondheid. Wat ons betreft is deze 'prijs' zeer acceptabel. Hoe denk jij erover?

Biocosmetica  ☀  ecocosmetica

Biologische en ecologische producten voldoen aan strikte normen die tegelijkertijd gebaseerd zijn op het gebruik van bepaalde natuurlijke en biologische grondstoffen, bepaalde totaal veilige en niet giftige conserveringsmiddelen en ingrediënten die ecologisch veel schoner zijn en vooral herbruikbaar.

Biologische en ecologische producten worden regelmatig gecontroleerd door certificatie instellingen zoals: Ecocert, BDIH, Soil Association, NaTrue... enz.

Verschillende controles vinden plaats voor de goedkeuring van de formule, voor alle gebruikte grondstoffen, de fabricage, alsook de botteling, etikettering en gebruikte verpakking.

Deze instellingen hebben niet allemaal dezelfde eisen maar allemaal garanderen ze dat de producten geproduceerd zijn met respect voor de natuur en je gezondheid. Dat geld voor àlle gecertificeerde biologische huidverzorging, dus ook voor bio-zonnebrand.

Het advies blijft: smeren, smeren, smeren, maar dan mét respect voor milieu en jezelf.

Foto

Gerelateerde artikelen

FemNa40