Hospice

Een hospice zonder vrijwilligers is geen hospice. Palliatieve zorg zonder vrijwilligers is geen palliatieve zorg. Niet alleen stonden groepen vrijwilligers aan de basis van de ontwikkeling van palliatieve zorg in Nederland.

 

Voor de dagelijkse zorg thuis en in hospices spelen vrijwilligers een belangrijke rol. Vrijwilligers zijn betrokken bij één op de zes ‘thuis-sterfbedden’. En het gros van de hospices/ bijna-thuis-huizen draait op hen.

Wat doe je als vrijwilliger in een hospice?

Dat is een vaak gestelde vraag. Het antwoord is: veel. Heel veel zelfs! Ze nemen deel aan de zorg direct aan het bed. En samen met de professionals verrichten ze alle handelingen die nodig zijn. Ze ‘voelen’ wat er nodig is op een kamer. Misschien is het even rustig zitten naast een bewoner. Of de krant samen doornemen. Of juist een diepgaand gesprek hebben over het leven, de dood en het loslaten. ‘Fingerspitzen’ gevoel met bescheidenheid is dáár juist nodig. Ook de humor is overal in ons hospice aanwezig, zelfs in die laatste momenten.

Verzorging

Een grote groep gastvrouwen is verbonden aan ons huis, elke dag weer. Zij geven ons huis letterlijk een gezicht. Ze bedienen de telefoon en ontvangen en verzorgen de gasten. Maar ze staan ook nog eens klaar voor alle ‘werkenden’ in ons hospice. En zorgen voor een dusdanige sfeer, orde en regelmaat dat iedereen zich prettig en welkom voelt. Dan hebben we ook nog de koks die elke dag in de weer zijn. Zij overleggen met onze bewoners wat er gegeten zal worden. Van een lievelings-liflafje tot boerenkool met worst of alleen dat heerlijke toetje! En soms ook niets. Maar altijd is er die grote pan soep, voor iedereen in huis. Heerlijk vers, heel smakelijk en goed verzorgd!

Huishouding

Dan hebben we de dames in de huishouding, die dagelijks met elkaar het huis schoon, netjes en gezellig houden. Ze zijn zo onmisbaar! Evenals de bloemendames die prachtige boeketten maken en de bloemen en planten op de kamers verzorgen. ‘Zeg het met bloemen’! Maar er is nog een ‘dreamteam’.

Tuin

Dat zijn de mannen die voor de tuin en het onderhoud zorgen. U begrijpt dat er in een huis als het onze veel onderhouden moet worden, inclusief de tuin.

Het uiterlijk

Het uiterlijk blijft belangrijk. Daarom beschikken we over een pedicure, kapster en schoonheidsspecialiste. En de voeding van het innerlijk wordt verzorgd door een dominee, pastor, humanistisch raadsman/vrouw en een muziektherapeute. Daarnaast heeft iedereen nog wel een extra taakje, al naar gelang zijn of haar talent.

Dus nogmaals: wat is nu palliatieve zorg? De liefdevolle aandacht die vrijwilligers durven, mogen en willen geven, misschien?

Geschreven door: Lyda Westerbrink

Gerelateerde artikelen

FemNa40