Verkeerde beslissingen door stress

Als je een belangrijke zakelijke beslissing moet nemen, maar tegelijkertijd last hebt van stress, is het beter dat je deze beslissing even uitstelt, want stress beïnvloedt het afwegingsvermogen.

 

Wie gespannen is, concentreert zich vaak alleen op de positieve details. 'Dat is niet meteen iets wat je verwacht', aldus co-auteur Mara Mather van de University of Southern California.

'Stress wordt meestal geassocieerd met negatieve ervaringen, dus zou je denken dat je je vooral op de negatieve gevolgen focust'.

Foute beslissing

Wetenschappers hebben aangetoond dat juist het omgekeerde gebeurt. Wanneer mensen in de stress zitten, door hen bijvoorbeeld een presentatie te laten geven, gaan zij zich concentreren op de positieve informatie.
De negatieve feedback wordt vaak genegeerd. Dat lijkt op het eerste gezicht positief, maar dat is het zeker niet.

Wie een moeilijke beslissing moet maken en tegelijkertijd stress heeft, kan de negatieve gevolgen uit het oog verliezen. Zo zal een gespannen persoon bijvoorbeeld een job aannemen voor het hoge salaris, terwijl hij de lange termijn vergeet en zich daardoor in een moeilijke positie manoeuvreert.

Verslaving

Volgens de onderzoekers is het ook te verklaren waarom mensen met stress gevoeliger zijn voor verslavingen. Ze denken namelijk alleen aan de goede gevoelens die ze door alcohol of sigaretten krijgen, niet aan de negatieve gevolgen voor hun gezondheid. 'Ze focussen zich op de beloning en kunnen daardoor verslavingen moeilijk weerstaan', bevestigt Mather aan Science Daily.

Mannen reageren anders dan vrouwen

Tenslotte bleek dat mannen en vrouwen anders reageren op stress. Gestresste mannen nemen meer risico’s, waar gestresste vrouwen juist voorzichtiger worden. Mather linkt dat aan eerder onderzoek, waaruit bleek dat mannen en vrouwen in moeilijke tijden anders reageren. Zo zijn mannen bereid om te vechten, terwijl vrouwen steun zoeken in hun relaties.

Een op de drie werknemers heeft last van stress, voortkomend door verstoorde slaap of een psychische uitputting. Dit is onderzocht door het internationale onderzoek, uitgevoerd door het Franse
'Institut de Médecine Environnementale' (IME), in samenwerking met het Brusselse
'Institute of NeuroCognitivism' (INC) bij 7.025 actieve werknemers.

Oorzaken

Het gaat onder meer om een overmatige emotionele betrokkenheid bij het werk, demotivatie door gebrek aan erkenning, een gebrek aan zingeving en teamgeest en een onaangepaste vorm van communicatie door de managers.

Onmogelijke verwachtingen

Tot slot wijzen de onderzoekers naar de 'niet-biocompatibele' organisatie als oorzaak van stress. Dit houdt in dat de baan en de organisatie niet in overeenstemming zijn met het menselijk functioneren. Het betreft dan bijvoorbeeld 'onmogelijke opdrachten', waarbij de werknemer een verantwoordelijkheid heeft zonder er voldoende informatie of autonomie voor te krijgen.

Neem bovenstaande dus ter harte voordat je een beslissing gaat nemen in een stressvolle situatie.

Tekst: Karin Weening

Gerelateerde artikelen

Hoe Ineke haar bevlogenheid terugvond

Door:

Voor veel mensen is werk alleen maar een manier om hun brood te verdienen. Niets meer en niets minder. Ze zoeken werk op basis van praktische overwegingen. Doen hun best (of niet) en maken er elke dag het beste van.

Lees verder

Ik… een burnout?!

Door:

Burnout, ik? Nee, ik heb het de laatste tijd alleen wat druk gehad. Ja, thuis en op het werk inderdaad. Je kent het wel te veel van alles. Maar een burnout… nee, toch?!

Lees verder

FemNa40