Dik door stress?

Vorige week was er in het nieuws dat stress de stofwisseling kan vertragen. Een vertraagde stof-wisseling kan als gevolg hebben dat je aankomt.

Allereerst is het een goed idee om te stoppen met brood. Brood wordt gemaakt van tarwe en tarwe wordt aan de dieren gegeven om ze vet te mesten. Bij mensen doet tarwe hetzelfde.

 

Het heeft mij zeker twee jaar gekost om psychisch afscheid te nemen van brood. Brood werkt als een suiker en suiker verhoogt tijdelijk de voel-je-goed-stof serotonine. Door brood stijgt de bloedsuikerspiegel sterker dan door suiker zelf. Als mensen dan ook nog zoet beleg erop doen, dan is het feestje compleet.

Nu eet ik misschien nog maar twee keer per maand iets met brood. Ik zou willen dat ik dit eerder had geweten.
Ik ben zonder brood energieker, vrolijker en perfect op gewicht. Als je stopt met brood kun je dat vervangen voor andere voedingsmiddelen die veel gezonder zijn..

Mijn spijsverteringsproblemen (obstipatie en zo) zijn helemaal verdwenen. Ik schrijf dat grotendeels toe aan het stoppen met brood.

Terug naar de stress

Er is eigenlijk maar één ziekmaker en dat is stress. Stress kan voortkomen uit je gedachteleven, maar ook uit de omgeving. E-nummers, WiFi-straling, negatieve mensen, noem maar op. Het beste is het om stress te beperken. Een gestrest lichaam heeft een verzwakt immuunsysteem, maar is hormonaal ook verstoord. Zo zal de schildklier uit zelfbescherming inderdaad de stofwisseling vertragen, waardoor het lichaam minder energie verbruikt en de overige energie opslaat als vet.

Sommige mensen worden juist dun van stress. Dat kan ook. In dat geval gaat alle energie naar de spieren en niet naar de spijsvertering, waardoor er geen hongergevoel optreedt. Dan vergeten mensen te eten, en als ze dat wel doen wordt het eten slecht verteerd. Meestal is deze stress dan gebaseerd op angst. Bij stress die voorkomt uit onvrede of leegte wordt juist meestal extra veel gegeten met een rap groeiende buik als gevolg.

Stress de baas blijven

Hoe kun je stress de baas blijven? Zorg dat je goed slaapt, dan kun je meer hebben waardoor je stressweerbaarheid toeneemt. Ga dagelijks wandelen. Sporten of de sauna in kan ook enorm helpen. Durf nee te zeggen, of doe een cursus om nee te leren zeggen. Zelf had ik hier vroeger nog wel eens moeite mee, waardoor ik soms in benauwde situaties terecht kwam omdat er teveel hooi op mijn vork lag. Praten over je problemen kan erg verlichtend werken en stress verminderen.

Op deze pagina verschijnt automatisch elk uur al het Nederlandse gezondheidsnieuws van verschillende sites. Alleen de titels worden genoemd; als je meer wilt weten dan kun je erop klikken en zie je het hele artikel. Super handig!

Ik wens jullie allemaal een fijne vakantie toe. Rust lekker uit zodat stress geen kans krijgt…

Gezonde groet,
Juglen Zwaan, aHealthylife.nl

Gerelateerde artikelen

FemNa40