Maak je dromen waar (4)

Begin met het eind in gedachten. We hebben het al drie weken over dingen die raken aan je dromen, maar wat zijn nou die dromen?

Sommige mensen weten het precies. Top! Maar niet iedereen heeft het zo helder op zijn netvlies.

Daarom deze week een oefening om bij je verlangen te komen.

 

De oefening komt uit het boek ‘De 7 eigenschapen van effectief leiderschap’ van Stephen Covey. De titel wekt de suggestie dat het een boek is voor leiders in hoge functies, maar niets is minder waar. Dit is een boek voor jou en mij, over leiderschap in jouw leven. Maar dat terzijde.

Deze oefening heet: begin met het eind in gedachten

Pak een pen en papier en zoek een fijne, stille plek op. Zorg dat je niet gestoord wordt. Adem diep in door je neus en uit door je mond. Voel je lichaam. Nu ga je in gedachten naar een begrafenis. Je rijdt erheen, parkeert, loopt naar de aula, ontmoet familie, vrienden en bekenden, hoort stemmige muziek. Je loopt naar de kist… en ziet jezelf.

Dit is jouw begrafenis. Je gaat zitten en ziet op het programma dat er vier sprekers zijn: één familielid,
een goede vriendin, een collega en iemand van een organisatie waarbij je betrokken was,
een vereniging, vrijwilligerswerk, misschien de kerk.

Wat zou je willen dat ze over je gaan zeggen? Wat voor een vrouw was je, wat voor partner, moeder, dochter, vriendin, collega, wat voor mens?

Welke karaktereigenschappen wil je dat ze noemen? Welke daden wil je dat ze zich herinneren, wat heb je bijgedragen? Welke prestaties zouden ze beschrijven, welke resultaten? Wat heb je gecreëerd, wat laat je achter? Neem de tijd om het je helemaal voor te stellen. Schrijf het dan op.

Nu weet je wat echt belangrijk voor je is. Dit is jouw definitie van succes. Wat heb je opgeschreven? Wat heb je bereikt? Wat heb je bijgedragen? Zit je droom daarbij? Zie je een lijn of een centraal thema? Hoe past wat je vandaag doet in de context van jouw doel?

Alles wordt tweemaal geschapen. De eerste creatie is de voorbereiding, de tweede is de praktijk. Bij het starten van een bedrijf bedenk je eerst wat, voor wie, hoe en dan pas ga je het in de praktijk brengen.

Bij het bereiden van een maaltijd bedenk je eerst wat je wilt maken, wat je daarvoor nodig hebt, in welke volgorde je te werk gaat en dan ga je koken.

Maak nu de eerste creatie van jouw droom. Wat is je droom? Heeft hij een tijd, een plaats en hoeveelheid?
Hoe ziet het eruit, wat zijn de afmetingen, kleur, textuur?

Of bij een activiteit: waar, wanneer, wat is de duur, de frequentie? Hoe zie jij eruit als je je doel bereikt, hoe voel je je, wat heb je aan, waar ben je, wie is er bij je, hoe reageren mensen?

Ik nodig je uit om de komende week tijd door te brengen met je droom. Schrijf erover in je dagboek, maak een visionboard, praat erover. Met het groeien van de eerste creatie groeit waarschijnlijk ook je plezier in de droom, je enthousiasme.

Nu zou ik het echt ontzettend leuk vinden om reacties te krijgen. Om jullie dromen te horen en de dingen waar jullie tegenaan lopen. Durf jij het aan om als eerste te reageren?

Ik vind het ook heel leuk als je dit blog deelt met je vriendinnen. Misschien kunnen jullie samen aan het werk met jullie dromen. Dank je wel voor het lezen!

Fijne dag,
Myra Lok

Foto

 

Gerelateerde artikelen

AU!

Door:

Er is iets gebeurd. Iemand heeft iets gezegd, iets gedaan of juist nagelaten en ik voel me gekwetst. Begrijp je dat? Hoe zou jij je voelen als iemand die je dierbaar is zo onzorgvuldig met je omgaat?

Lees verder

FemNa40