Vuurtje stoken in de tuin

Hout branden is allang niet meer iets wat we alleen in de wintermaanden in de openhaard doen.

In veel tuinen wordt in de zomeravonden volop aan ‘genieten bij de openhaard’ gedaan. Waarom naar binnen gaan als het buiten nog zo lekker is.

Koop het beste hout voor de mooiste vuurtjes. Tegenwoordig hoef je er zelf niet mee te slepen en kun je het thuis laten bezorgen.

 

Diverse soorten hout

Er zijn verschillende soorten haardhout, waaronder het populaire eikenhout, maar ook haagbeukhout, essenhout en berkenhout. Eikenhout is elastisch en zorgt voor een langzame verbranding.
Haagbeukhout brandt nog langzamer. Het is namelijk zwaarder dan eikenhout en heeft hierdoor een zeer hoog rendement. 

Naast het trage verbrandingsproces geeft haagbeukhout ook een mooi en rustig vlammenspel, om uren in weg te dromen! Buiten het haagbeukhout en eikenhout kan ook essenhout prima gebruikt worden in de open haard.

Berkenhout behoort tot de middelharde houtsoorten en is makkelijk in gebruik. De witte bast geeft een fraai aangezicht, leuk voor de sfeer!

De juiste keuze

Het is lastig om precies aan te geven hoelang, hoeveel uur hout brandt. De duur van de verbranding is namelijk niet alleen afhankelijk van het hout, maar ook van bijvoorbeeld het type openhaard en de luchtregulatie. Wel is het van belang dat het hout goed gedroogd is en dus een laag vochtgehalte heeft (minder dan 20%).

De juiste houtsoort is afhankelijk van je eigen wensen. Wil je een langzame verbranding dan doe je er verstandig aan te kiezen voor hardhout. Zachthout is een stuk goedkoper en brandt ook sneller weg.
Overigens zijn er op het gebied van warmteafgifte weinig verschillen tussen hardhout en zachthout.

Bij een openhaard speelt veiligheid ook een belangrijke rol. Loofhout is een hierbij een verstandige keuze, naaldhout sist en knettert namelijk.

Bron

Foto
 

Gerelateerde artikelen

FemNa40