Bestrijding tegen naaktslakken

Naaktslakken zijn slakken zonder huisje. Hun huisje is vervangen door een mantelschild, een kalk-houdend week schild op de rug net achter de kop met tentakels.

Ze bestaan hoofdzakelijk uit wegslakken, aardslakken, kielslakken en akkerslakken en zijn zeer gevoelig voor uitdroging waardoor zij in hoofdzaak in de nacht actief zijn.

Ze zien er echt onsmakelijk uit en richten de meeste schade aan!

 

Zowel huisjesslakken als naaktslakken kunnen je planten aanvreten. Naaktslakken zijn echter de grootste plaag in de tuin en kun je maar beter bestrijden. De weersomstandigheden bepalen de hoeveelheid slakken die te voorschijn komen. Bij een warme vochtige zomer is de kans op slakken groter dan in een droge periode.

Er is helaas geen manier om volledig van slakken af te komen. Er zijn wel enkele manieren om zo min mogelijk slakken op je planten te krijgen. Hieronder beschrijven we drie manieren die helpen om slakken te bestrijden op een milieuvriendelijke manier.

Geurende planten

Voorkomen is altijd beter. Je kunt slakken in je tuin voorkomen door vooral planten te plaatsten die ze niet lusten. Wil je toch vraatgevoelige planten in je tuin, zet ze dan naast planten waar de slakken niet van houden. Veel geurende planten, zoals bieslook, houden slakken op een afstand.

Lenteschoonmaak

Zorg dat je tuin netjes is, zodat de slakken weinig plekken hebben om te schuilen. Ook kan een goede lenteschoonmaak helpen, omdat door het bewerken van de grond de slakken en eitjes dood kunnen gaan.

Verplaatsen van de slakken

De meest voor de hand liggende manier is het verplaatsen van de slakken. Het is zeer effectief om zo van de beestjes af te komen, maar het kost wel  tijd. Je kunt de slakken oppakken om ze op een andere plek in de natuur weer uit te zetten. Het is verstandig om zodra je een slak ziet, deze te verplaatsen. Zo houd je je tuin redelijk vrij van deze plaag.

Als je de slakken liever niet met de hand oppakt, dan kun je daarvoor ook een slakken tang gebruiken. Bij het op rapen kan je een trukje gebruiken daardoor gaat het wat sneller: vul een schotel of ondiepe pot met wat bier.
Het gist in het bier lokt slakken naar 'de val' toe. Zolang het bier niet verslagen of verdund is door regenwater, werkt het redelijk goed.

Eenvoudiger is het om een middel te strooien. Dan heb je er geen omkijken meer naar en de slakken verdwijnen vanzelf. Die middelen zijn onschadelijk voor kat, hond en mens.

Een andere manier van slakken bestrijden, is om producten waar slakken niet van houden rondom de vraatgevoelige planten te leggen. Slakken schijnen een hekel te hebben aan koffiedik en fijngemalen eierschalen of schelpen. Ook houden ze niet van droge grondsoorten zoals grind. Dit rondom de planten leggen, kan dus helpen de slakken op afstand te houden.

Ook een manier is het gebruik van koperringen. Slakken hebben een hekel aan koper omdat dit ze een kleine schok geeft bij aanraking. De ringen kan je rondom je planten plaatsen, waardoor de slak niet meer in de buurt kan komen.

Vogelhuisje plaatsen

Slakken hebben door hun beschermende slijmlaag niet veel natuurlijke vijanden. Vogels, egels, spitsmuizen en loopkevers eten wel heel graag slakken.Een idee is om vogelhuisjes te plaatsen omdat vogels slakken erg lekker vinden

Het is verstandig om slakken direct van de planten te verwijderen zodra je schade aantreft. Als je preventief slakken wilt verwijderen uit de tuin, doe dit dan na een regenbui. Dan komen de slakken namelijk tevoorschijn.

Niet echt een leuk klusje maar je moet wel....

Gerelateerde artikelen

Groen in huis: Het Plantenlab

Door:

Ikzelf heb vaak de fout gemaakt om planten te kopen die na een paar weken al dood gaan. Mijn huiskamer is nogal inpandig, waardoor de planten waarschijnlijk te weinig licht krijgen.

Lees verder

FemNa40