Jongeren en schuld

Een op de vijf MBO scholieren komt structureel geld tekort en heeft een gemiddelde schuld van
€ 3681.

Dit laat het Nibud onlangs weten nadat ze onderzoek hebben gedaan onder MBO scholieren.

Dit is opvallend want het inkomen en uitgavenpatroon van de meeste MBO scholieren hoort overzichtelijk te zijn.

 

Zorgwekkend

De hoogte van de schuld wordt voornamelijk veroorzaakt doordat ze geld lenen voor hobby's, kleding, telefoon en schooluitgaven. Het Nibud doet regelmatig onderzoek naar onze financiële situatie en doordat ze hetzelfde onderzoek vaak herhalen, kunnen ze trends signaleren. 

Hetzelfde onderzoek werd namelijk ook in 2011 uitgevoerd en toen was de gemiddelde schuld nog € 1265. Ondanks dat er diverse initiatieven zijn om jongeren preventief te informeren over geld en budgetteren, is de hoogte van de schuld in korte tijd verdriedubbeld.  Het laat een zorgwekkend beeld voor de toekomst zien.

Opvoeding

MBO scholieren zijn de consumenten van de toekomst, maar ook de ouders van de nieuwe generatie. Het lijkt een vicieuze cirkel te worden: gezinnen die moeilijk met geld kunnen omgaan geven (onbewust?) het verkeerde voorbeeld door.

Uit het jongeren- en geldonderzoek van het Nibud blijkt dat jongeren hun ouders het meeste raadplegen als ze financiële dilemma's hebben.  De rol van ouders is daarom belangrijk als het gaat om financiële opvoeding.

Wellicht onderschatten ouders hun rol in dit proces. Jongeren overleggen wel met hun vrienden maar doen dat meer om zich met anderen te vergelijken. Het is goed om in het preventiebeleid daarom de focus niet alleen te leggen op het informeren van jongeren maar ook op het informeren en coachen van ouders. 

Kinderen worden beïnvloedt hoe hun ouders met geld om gaan. Ouders hebben instrumenten zoals zakgeld, kleedgeld en kostgeld om financiële dilemma’s bespreekbaar te maken.

Gezien de recente uitslag dienen meerdere organisaties en stichtingen hun preventief beleid te intensiveren om erger te voorkomen. De Rijksoverheid wil met het initiatief 'Onderwijs 2032' brainstormen met leerkrachten, leerlingen en ouders over welke vaardigheden en welke kennis belangrijk zijn om mee te geven. Gelukkig hoort 'Omgaan met geld' hier ook bij.

Foto

Gerelateerde artikelen

FemNa40