Dik door tarwe

Ik krijg steeds vaker de vraag van mensen hoe ze kunnen afvallen.

Je zult het misschien niet zeggen, maar in het verleden had ik ook te kampen met overgewicht.

Sinds ik tarwe uit mijn dieet heb geschrapt heb ik nu eerder last van ondergewicht.

 

In het begin snapte ik niet precies hoe dit mogelijk was, maar inmiddels heb ik het plaatje wel in kaart gebracht. Het blijkt namelijk dat tarwe zetmeel is, oftewel aan elkaar geschakelde glucosemoleculen. De zetmeelsoort van dit graan is van het type amylopectine.

Wat doet Amylopectine

Amylopectine wordt razendsnel in de bloedstroom opgenomen en veroorzaakt daar een enorme suikerpiek.
Zo laat bloem de suikerspiegel veel sterker stijgen dan suiker zelf. Suiker bestaat uit glucose en fructose, terwijl tarwe alleen maar glucose is. Fructose remt de opname van glucose een beetje. Rijst bevat weer zetmeel van het type amylum, dat minder snel in de bloedstroom wordt opgenomen.

Misschien zijn de Aziaten daarom meestal slanker dan westerlingen? Hoe hoger de suikerspiegel wordt,
hoe eerder het lichaam het teveel aan energie weg wil zetten in vet. Daarnaast maakt het lichaam veel insuline aan om de suikerspiegel te laten dalen. Dat zorgt er weer voor dat je juist na een tijdje weer te weinig suiker in je bloed hebt, waardoor je gaat snacken. De ideale cocktail voor overgewicht.

Tarwe houdt meer vocht vast

Wist je dat moderne tarwe zo is gemanipuleerd dat het meer vocht vasthoudt? Dat doen ze omdat de tarwe dan zwaarder weegt en dus meer geld oplevert. Ook in ons lichaam houdt het vocht vast, waardoor we in gewicht toenemen. De vezels van tarwe overprikkelen onze darmen, terwijl de vezels van groenten mild werken en juist voeding is voor onze darmflora.

Als de conditie van je darmen achteruit gaat, liggen huidproblemen, een verminderde afweer en auto-immuunziektes op de loer. Onze gezondheid is voor een groot deel afhankelijk van de darmen. Ik kwam deze week een onderzoek tegen waaruit blijkt dat we gemiddeld 5 virussen bij ons dragen.

Van de onderzochte personen hadden sommigen wel 15 soorten virussen bij zich, die alle geduldig afwachten tot de gastheer verzwakt is, zodat ze kunnen toeslaan. Reden temeer om onze darmen goed te verzorgen.

Groenten spiraliseren

Vorige week schreef ik over het verschijnsel leukocytose. Dat ons immuunsysteem wordt belast door het eten van doorgekookte of geraffineerde voeding. We zouden dus meer natuurlijke groenten moeten eten en ook iets meer rauw voedsel. Voor velen is dat maar lastig. Gelukkig kreeg ik deze week een supertip die ik je niet wil onthouden.

Er zijn tegenwoordig handige keukenapparaatjes op de markt waarmee je letterlijk in een handomdraai je groente kan spiraliseren. Dan krijg je dus een soort spaghetti van groenten. Ik heb het geprobeerd en het is werkelijk waar de uitvinding van de eeuw voor mij. In 1 minuut maak je bijvoorbeeld een courgette of wortel tot een soort pastasliertjes.

Deze kun rauw eten als salade, of licht bakken met een uitje of wat knoflook. Zo ben je dus van de tarwe af, zonder dat je het door hebt. Ik heb meteen de leverancier gebeld en gevraagd of ik ze met wat korting in mijn webwinkel mag aanbieden. Ze hadden twee modellen: een simpel en handzaam type en een uitgebreidere versie met meer mogelijkheden. Je kunt ze vinden in onze webwinkel.

Deze spiralisators maken het wel heel makkelijk om van de tarwe af te komen. We eten per dag namelijk al gauw zo’n 6 tot 7 keer tarwe: brood of muesli als ontbijt, dan om 10 uur wat ontbijtkoek, om 13 uur weer brood, daarna een eierkoek als tussendoortje, als avondeten een pasta met een beetje saus en aan het eind van de avond een cracker met kaas. Alles bevat tarwe.

Sinds ik gestopt ben met tarwe voel ik me veel beter en ik zou willen dat veel meer mensen dit zouden ervaren. Probeer het gewoon eens 30 dagen, grote kans dat je meer energie hebt, een mooiere huid hebt en slanker wordt. De oermens at vroeger geen graan, maar wel bijna 1 kg groenten per dag.

Als je alle snelle koolhydraatbronnen zoals veel granen zou vervangen door groenten dan krijg je minder suiker binnen, maar wel meer nutriënten. Granen zijn niet zo rijk aan voedingsstoffen in vergelijking met groenten.
Als je het achterwege laten van granen lastig vindt, dan is het vermijden van tarwe al een flinke stap voorwaarts.

Oude granen zoals spelt zijn niet zo sterk bewerkt dat ze meer vocht vasthouden. Daardoor is spelt ook een stuk duurder. Eigenlijk is tarwe zo goedkoop omdat je gewoon water koopt. Hetzelfde trucje dat ze bij vlees toepassen: water inspuiten en de kiloknaller is geboren.

Gezonde groet,
Juglen Zwaan ahealthylife.nl

Gerelateerde artikelen

‘Groene’ cola

Door:

Afgelopen week heeft Coca-Cola groot uitgepakt: eindelijk is er nu supergezonde cola met een milieuvriendelijke verpakking. Speciaal voor dit product is het concern afgestapt van de vertrouwde kleuren rood met wit.

Lees verder

FemNa40