Allemaal aan de groene thee

De afgelopen week heeft de Europese voedselwaakhond een waarschuwing de wereld ingestuurd dat we het gebruik van koffie beter kunnen matigen.

Maximaal 4 koppen koffie per dag, anders kunnen er nadelige gevolgen optreden.

Het centrale zenuwstelsel zou dan teveel worden geprikkeld, met klachten als angst tot gevolg.

 

Een mooi alternatief is groene thee. Deze bevat net zoals koffie cafeïne, maar ook stoffen zoals L-theanine die kalmeren. Ik drink graag een kopje koffie, maar als ik niet oppas drink ik er teveel. Zo’n 1-4 kopjes koffie per dag zijn volgens onderzoek gezond, maar als je meer gaat drinken krijgen de negatieve effecten de overhand.

Groene thee is een prima alternatief voor koffie. Groene thee bevat veel minder cafeïne dan koffie, dus kun je hier meer van drinken. Deze thee bevat ook tal van stoffen die tegen kanker beschermen, maar wat blijkt? Artsen raden groene thee bij chemo juist af! Dit komt omdat groene thee de cellen dusdanig beschermt dat de chemo minder effectief wordt.

Groene thee bevat polyfenolen zoals flavonoïden in de vorm van catechinen. Een bekende catechine in groene thee is EGCG (epigallocatechine-3-gallaat). Polyfenolen werken remmend op ontstekingen en het ontstaan van kanker. EGCG maakt de theeplant zelf aan om zich tegen zonlicht te beschermen.

Het is dus een natuurlijke zonnebrandbeschermer. Als je groene thee drinkt, bescherm je jezelf op een milde manier tegen de schadelijke gevolgen van UV-straling. In groene thee zitten ook stoffen die proteïnases afremmen.

Proteïnases breken eiwitten af. Als deze stof te actief wordt in de huid, verouder je sneller. In zekere zin kan groene thee er dus voor zorgen dat je langer een strakke huid houdt.

Wanneer de theeplant (Camellia sinensis) in de schaduw heeft gestaan, bevat het veel minder EGCG’s.
Ook wanneer de thee gefermenteerd is bevat het minder van deze stof. Zowel groene als witte thee zijn niet tot nauwelijks bewerkt en hebben daardoor een maximale hoeveelheid actieve stoffen.

Zwarte thee is gefermenteerd, waardoor de flavonoïden zijn verkleurd. De EGCG is daardoor minder actief. Overigens zit EGCG ook in rode wijn en in pure chocolade. De combi groene thee met een beetje donkere chocolade is niet alleen lekker, maar ook een aanvulling voor je gezondheid. Eén blokje chocolade is al genoeg voor de heilzame werking, meer is niet nodig.

Als je groene thee zet, doe dit dan met water van maximaal 80 graden. Als je kokend water erop giet of de thee te lang laat trekken, komen de tannines vrij. Tannines smaken erg bitter en kunnen bij sommigen irriterend op de darmwand werken.

De wetenschap is erg positief over groene thee. Zo verlaagt ‘t het LDL-cholesterolgehalte (het slechte). Ook de doorbloeding wordt door groene thee ietsje beter. De L-theanine in groene thee zorgt voor een hogere aanmaak van de rustgevende boodschapperstof GABA in de hersenen, waardoor je je ontspannener en minder angstig kunt voelen.

Groene thee stimuleert op meerdere manieren het metabolisme, de stofwisseling, waardoor je gewicht kan afnemen.

Toen ik dit een tijdje terug allemaal leerde, ben ik meer groene thee gaan drinken. Groene thee komt heel anders aan dan koffie. Waar ik me bij koffie gejaagd voel en gevoeliger voor stress, zorgt groene thee wel voor mentale scherpte, maar dan zonder dat gejaagde gevoel.

Het grote nadeel van groene thee is dat je moet opletten om de goede soort te pakken te krijgen.
De supermarkt verkoopt over het algemeen B-kwaliteit thee. Je zult dus echt naar theehuizen moeten gaan om goede kwaliteit in handen te krijgen.

Ik wil zelf alleen maar biologische thee, want vaak komt groene thee uit China en dat brengt nogal wat bestrijdingsmiddelen met zich mee. In China gooien ze het eerste kopje thee van een zakje altijd weg om zo de toxinen weg te spoelen. Gemiddeld trekken ze daar wel 5 kopjes van één theezakje.

Thee groeit in meer dan 40 landen, maar komt vaak uit China omdat het erg arbeidsintensief is om de bladeren te plukken. Je hebt er een fijne motoriek voor nodig en dit wordt daarom meestal door vrouwen gedaan.
Het uurloon in China ligt laag, dus blijft de thee betaalbaar.

Zowel groene, zwarte, witte als oolong thee komen allemaal van dezelfde plant. Kruidenthee is eigenlijk geen echte thee, maar kan wel een medicinale werking hebben. Groene en witte thee zijn de meest gezonde, al zitten er in zwarte thee ook aardig wat antioxidanten.

Een gezonde week,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

Foto

Gerelateerde artikelen

Thee vol gif?

Door:

Greenpeace heeft een rapport openbaar gemaakt waaruit blijkt dat 94% van de door hun onderzochte thee vol zit met giftige bestrijdingsmiddelen.

Lees verder

FemNa40