Nice to Meat: De meester in vlees

Op het moment staat de kwaliteit van ons vlees herhaaldelijk in het nieuws, neem de kiloknaller of het wel of niet biologisch vlees eten.

 

Wie kun je het beter vragen dan de ‘superslager’ Piet van den Berg van MRIJ rundvlees, die al vanaf zijn 14e jaar fulltime bij zijn vader werkte en al jarenlang aan horecaslager Nice to Meat verbonden is.

De slager die de hoogste kwaliteit en vooral ook de smaak voorop stelt, levert alleen bij toprestaurants en de beste hotels waarvan het Hilton er een van is.

Piet van den Berg geeft workshops aan gerenommeerde koks in de slagerij/keuken van Nice to Meat. Hij werkt al 24 jaar nauw samen met Herman den Blijker en samen hebben zij alles uitgeprobeerd/geproefd op vleesgebied.

Mijn vriendin en ik mochten hem interviewen en ik kan je vertellen dat wij echt aan de lippen van deze bijzonder charismatische man hingen.

Wel of geen biologische vlees

‘Je kunt niet altijd zien/weten wanneer er een plakkertje biologisch opstaat hoe dieren geleefd hebben en vervoerd zijn, zegt Van den Berg. Je gaat er wel vanuit.

Onze koeien zijn voor 95% biologisch; ik wil het woord niet eens gebruiken, want graan groeit gewoon op het land en dat is niet biologisch. Eerlijke producten blijven super belangrijk en wij garanderen dat, daar gaan wij nooit concessies in doen.

Daarom betaal je iets meer, maar dan weet je ook dat het een topproduct is. Kwaliteit is onze kracht.

Eet goede producten, diervriendelijk, dieren die een goed leven hebben gehad. Alles wat natuurlijk is, kun je gewoon eten. 100% Diervriendelijk is een vereiste en dat zijn onze koeien.

Ze worden ook niet geslacht als zij nog niet volgroeid zijn. De koeien worden naar de slacht allemaal apart vervoerd in eigen veewagen om stress te voorkomen.

Onze koeien lopen zomers in de wei en in de winter op stal en dan staan ze in boxen waar er 10 in kunnen staan en ze liggen dik in het stro en kunnen de hele dag eten en drinken.

De koeien kalven twee keer voor ze na circa 4 jaar (vet) afgemest worden met een uitgebalanceerde mix van krachtvoer. Het geheim van deze mix dat Van den Berg samen met de mesters de gebroeders Kooter uitgedokterd heeft om een topproduct met een eigen unieke smaak te creëren. Deze mix blijft uiteraard geheim.'

Een uitspraak van Van den Berg is: ‘Zonder vet geen smaak​’.

Een paar tips

  • Vraag aan je slager om je vlees vacuüm te verpakken, zeker met de feestdagen. Je kunt het minimaal 2 weken bewaren (zonder luchtgaatje).
  • Als het vlees donker of een beetje paars is, niet kopen. 
  • Je moet een datum op al het eten zetten (tnt) maar als het even over de datum heen is, kan het echt nog gegeten of gedronken worden. Ook wat melk of yoghurt betreft.
  • Koop niet alleen met je ogen, ruiken is ook belangrijk. Als iets ruikt, is het niet goed.  
  • In restaurants kun je zien of er op de kaart bij het vlees een sticker staat met vlees van Piet MRIJ.


Kooktip… biefstuk

Biefstuk op hoog vuur goed dichtschroeien met arachideolie/olijfolie en met een klontje roomboter voor de smaak. Uit de pan halen, mooi dun traceren, hete jus eroverheen slepen zodat het tussen de plakjes zakt en een heel klein beetje zeezout.

Waar te koop

Gelukkig is er voor de consument de mogelijkheid om deze prachtige producten te kopen via de nieuwe website Directlyfrom.nl die alleen met de Top samenwerken.

Nog een laatste mooie uitspraak van Piet: ‘Geniet van het leven, geniet van het eten’.

Gerelateerde artikelen

FemNa40