Quinoa

We werden afgelopen week weer opgeschrikt door een item over quinoa in het tv-programma Radar.

De stuipen werden ons op het lijf gejaagd, want het bleek dat er allemaal chemisch gif zit op dit dure biologische pseudograan.

Wat eigenlijk aan het licht kwam, is dat bij twee van de vijf geteste producten de waarde ruim onder het maximum van 10 stofdeeltjes per miljard stofdeeltjes gif zat.

 

Bij een ander product is er een gif voor aardappelen gevonden, iets dat niet logisch is voor quinoa.
De biologische landbouw is onderdeel van de totale landbouw en dus kan het zomaar zijn dat deze voedingsmiddelen door niet-biologische boeren zijn verontreinigd. Anderzijds willen veel consumenten voor een dubbeltje op de eerste rang zitten, waardoor de prijzen onder druk staan.

Ook supermarkten knijpen boeren uit, waardoor de boer als het ware gedwongen wordt om dingen te doen die hij helemaal niet wil doen. Van een netje uien dat €1 kost in de supermarkt, krijgt de boer met een beetje geluk
3 cent. De supermarkten en de aandeelhouders zijn de lachende derde.

Foto 1: Het zaad quinoa, foto 2: gedroogde quinoa, foto 3: bloeiende quinoa

Sensatieprogramma

Radar is een vorm van sensatie-tv. Zonder dit soort extreme items zou het programma snel van de buis verdwijnen. Ze zoeken naar schokkende informatie. Ik ben benieuwd naar wat er zou gebeuren als ze niet-biologische quinoa ook hadden getest. Zouden die dan 100 keer meer gif bevatten? Zo ja, dan is biologisch echt nog steeds 100 keer beter!

Wat kunnen wij doen om gezond te blijven in een wereld vol gif? Het antwoord is simpel: risicospreiding!
Zorg dat je verschillende producten gebruikt en laat zelfs het merk rouleren.. Zo heb je het minst kans op stapeling van hetzelfde soort gif, waardoor je ontgiftingssysteem niet overmatig wordt belast.

Zelf op residuen getest

Wist je dat de Keuringsdienst van Waren onder het Ministerie van Landbouw valt en niet onder het Ministerie van Volksgezondheid? Dus zowel biologische als niet-biologische producten worden door de vertegen-woordiger zelf op residuen getest. De slager keurt dus z’n eigen vlees. Dat probleem staat los van biologische voedingsmiddelen. Toch weer jammer dat de biologische markt zo’n knauw krijgt door Radar. Bij biologisch eten is er een kansje dat het besmet is met gif, bij conventioneel eten weet je het zeker dat er gif op zit.

Het beste is om zelf je groenten te verbouwen, zo weet je zeker dat er weinig gif in terecht komt.
Anderzijds kunnen we een beetje gif wel hebben. We hebben tal van detoxsystemen in het lichaam die hun werk goed kunnen doen, als ze niet overbelast raken.

Juglen Zwaan ahealthylife.nl

Gerelateerde artikelen

FemNa40