Vrolijker door het leven

In een artikel dat ik laatst tegenkwam, stond dat depressie gelinkt is aan ontstekingen in de hersenen.

Toen ik laatst één van de laatstgenomen foto’s van Robin Williams tegenkwam, zag ik dat zijn wangen en neus nogal rood waren.

Misschien een ontstekingsproces? Misschien iets anders zoals de warmte?

 

Oplossingen

Toch wil ik hier even stilstaan bij enkele mogelijke oplossingen bij depressiviteit en neerslachtigheid. We hebben in Nederland nu te maken met minstens 1 miljoen mensen die aan de antidepressiva zijn. Depressie kan een uiting zijn van een lichaam dat niet krijgt wat het nodig heeft.

Ga dagelijks wandelen of sporten. Zoek het zonlicht op of anders een fullspectrumlamp in de winter.
Zonlicht maakt ook nog eens vitamine D aan, deze vitamine helpt je vrolijker te worden.

Omega 3 vetzuren uit vette vis, chiazaad, lijnzaad of hennepzaad kunnen ontstekingsprocessen in o.a. de hersenen verminderen. Ik ben niet zo’n voorstander van visolie (vaak ranzig en slecht voor de visstand),
maar raad daarom krillolie of algenolie aan. Vissen halen hun omega 3 vetzuren ook uit algen, dus waarom niet direct bij de bron je goede vetzuren halen?

Het blijkt dat 80% van de feelgood boodschapperstof serotonine in de hersenen, gemaakt wordt in onze darmen. Zorg dus goed voor de darmen: eet veel gezonde plantaardige voeding, weinig suiker, weinig granen en wees matig met alcohol. Van het mineraal magnesium hebben we vaak een tekort. Magnesium kan ontspanning brengen in tijden van stress.

Dan is er nog het psychische aspect. Het blijkt dat mensen zich pas echt goed voelen als ze verbinding ervaren met hun omgeving. Maak daarom contact met de mensen om je heen. Wij mensen zijn sociale wezens en zijn geprogrammeerd om beloningsstofjes aan te maken als we in contact staan met de wereld.

Ik denk dat het heel belangrijk is om in contact te staan met je levensdoel. Waar gaat jouw hart sneller van kloppen? Doe je ook wat je voelt of voel je je geremd door angst?

Wat zou het mooi zijn als de huisarts naar bovenstaande zaken ging kijken, alvorens over te gaan op het voorschrijven van een antidepressivum. Helaas is een consult van enkele minuten niet genoeg om iemand een helpende hand te bieden.

Ik denk dat dat wel één van de redenen is waarom mensen hun heil steeds vaker zoeken in het alternatieve circuit; een mooie ontwikkeling dus!

Gezonde groet, Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

Gerelateerde artikelen

FemNa40