Zitten is dodelijk

Ik volg al lange tijd de nieuwste onderzoeken en elke keer weer blijkt dat stilzitten erg slecht is voor de gezondheid. Je zou kunnen stellen dat stilzitten het nieuwe roken is.

De lijst met negatieve effecten van het stilzitten is erg lang. Eigenlijk weet iedereen wel dat bewegen heel gezond is en dat stilzitten onze gezondheid nadelig beÏnvloedt.

Waarom bewegen we dan toch massaal veel te weinig?

 

De westerse mens zit massaal in de suikerverbranding, want we eten veel bewerkte en suikerrijke producten. De schaarste die de oermens van tijd tot tijd kende ontbreekt totaal bij de moderne mens. Hierdoor hebben we verleerd om op andere brandstoffen dan suiker te draaien.

Het brein heeft brandstof nodig om te functioneren, anders volgt de dood. Het brein wil zich dus beschermen tegen een tekort aan brandstof en zorgt daarom dat de zin om te bewegen achterwege blijft. Zo gaat de energie niet naar de spieren, maar naar de hersenen.

Leven als de oermens

Als we meer zouden leven zoals de mens een paar duizend jaar geleden deed, dan zou ons lichaam wel eens anders kunnen gaan functioneren. Genetisch zijn we bijna identiek aan de oermens. De oermens kon zelf energie produceren uit vetten. Dit zijn de zogenaamde ketonen.

Op ketonen kunnen praktisch al onze lichaamscellen draaien. Ze zijn ook een stuk efficiënter dan suiker. Ketonen kun je produceren, maar dan moet je niet teveel snelle suikers binnenkrijgen. Als je af en toe een maaltijd overslaat, simuleer je de oermens die even geen eten kon vinden.

Je lichaam gaat zich dan weer aanpassen en de mogelijkheid om ketonen te produceren activeren. Je kunt ook ketonen uit je voeding halen, een voorbeeld hiervan is kokosolie.

Effect van beweging op de genen

Deze week las ik een onderzoek naar het effect van beweging op de genen. Ze hadden een grote groep mensen zo gek gevonden om gedurende 3 maanden slechts de helft van hun lichaam te trainen. Wat bleek: de getrainde helft was genetisch veranderd ten opzichte van de ongetrainde helft. Weer een bewijs voor het bestaan van de epigenetica.

Vermoeidheid

Veel mensen klagen over vermoeidheid. Dat zou ook best wel eens te maken kunnen hebben met een gebrek aan beweging. De mitochondriën, onze energiecentrales, produceren de energiedragers ATP. Hoe meer ATP, hoe meer energie we hebben. Als we weinig bewegen, hebben we ook minder energiecentrales en dus ook minder ATP. Het recept voor meer energie is dus meer bewegen, hoe tegenstrijdig dit ook klinkt.

Volgens wetenschappers gaat 10% van de mensen dood doordat ze te weinig bewegen. Stilzitten wordt met tal van ziekten in verband gebracht, van kanker tot dementie. Bewegen maakt je vrolijker en sterker. Veel mensen weten het niet, maar veel van je energie gaat naar het warmhouden van je lichaam, wat weer ten koste gaat van je immuunsysteem.

Als je meer beweegt krijg je het lekker warm, plus dat je immuunsysteem meer energie krijgt en z’n werk beter kan doen. Veel mensen worden geen lid van een sportclub omdat het te veel tijd kost, te ver is of gewoon te duur voor ze is.

Ik heb sinds kort iets nieuws gevonden, waar ik erg enthousiast over ben. Het heet ‘the 7 minute workout’. In 7 minuten per dag word je zo fit als een hoentje. The 7 minute workout is de laatste tijd erg populair. Het is gratis, je kunt het thuis doen en het neemt slechts een paar minuten in beslag.

Het idee is, dat je in 7 minuten 12 oefeningen doet en daarmee je hele lichaam traint. Omdat je het op bijna maximaal vermogen doet, staat het praktisch gelijk aan een uur matig bewegen.

Een leuke bijkomstigheid is ook, dat als je meer beweegt, je door de toename van de mitochondriën sneller vet verliest. Ruim de helft van Nederland kampt met overgewicht. Door meer te bewegen, gluten weg te laten en meer groenten te eten, kun je makkelijker op je natuurlijke gewicht komen.

Een goed 2015,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

Gerelateerde artikelen

Bio-LOGISCH

Door:

Het woord zegt het eigenlijk al, bio-LOGISCH. Voedsel, brandstof voor lijf en leven, waarom zou je jezelf niet het beste gunnen? Ik heb al verschillende keren geschreven over eten waarvan is gebleken dat het goed is.

Lees verder

Boetedoening

Door:

Ik heb besloten om 10 kg af te vallen en fitter te worden en mijn goddelijke lichaam terug te krijgen na een hardloopwedstrijd, afgelopen augustus in Gurro, Val Cannobina.

Lees verder

FemNa40