Stand up, get up

Hoeveel zit je op een dag? Heb je daar weleens bij stilgestaan?

Bij een zittend beroep zit je toch al gauw aan de 8 tot 9 uur per dag.

Thuisgekomen plof je dan vaak 's avonds neer op de bank of achter je laptop of pc.

 

Uit onderzoek van Harvard is gebleken dat elke dag 2 uur tv kijken de kans op diabetes verhoogt met 14 %!
En zelfs als je dagelijks beweegt, kan teveel zitten alsnog enorm schadelijk zijn voor je gezondheid.

Lang zitten kan allerlei problemen veroorzaken als: rug- en nekklachten, diabetes, hart- en vaatziekten, overgewicht, kanker, problemen met de stofwisseling en depressie.

Waarschijnlijk zit je nu achter je bureau of heerlijk onderuitgezakt op de bank. STOP daarmee en ga voor de verandering eens staan, voordat je verder leest.

Gemak dient de mens

Terwijl onze verre voorouders soms uren moesten jagen voor een stukje vlees op tafel, kunnen we tegenwoordig binnen 10 minuten een maaltijd op tafel hebben (of bestellen).

Technologische ontwikkelingen hebben ons het leven veel makkelijker gemaakt. We hoeven niet meer uren te jagen om een stukje vlees op tafel te krijgen of hard schrobben om onze kleding schoon te maken en zelfs een loopje naar de brievenbus wordt vervangen door een snelle email. Handig al die apparaten en computers,
maar het maakt ons ook lui.

Mens is niet gemaakt om te zitten

Het komt je misschien wel bekend voor, na een dag werken, ben je futloos en heb je last van hoofdpijn. De mens is niet gemaakt om de hele dag te zitten; toch brengen de meeste mensen het grootste gedeelte van hun dag zittend door.

Uit Brits onderzoek is naar voren gekomen dat volwassene die werken vaak 9,5 uur per dag zitten, bij de leeftijd 65-74 is dit 10 uur per dag en bij mensen ouder dan 75 zelfs 11 uur per dag.

Dit is zorgwekkend en het is dan ook niet verwonderlijk dat we de laatste jaren klagen over hoofdpijn, rugpijn, moeheid, darmklachten en een riem die steeds losser moet.

Meer kans op diabetes

Uit recent onderzoek onder meer dan 50.000 vrouwen van middelbare leeftijd is gebleken dat de vrouwen die elke dag twee uur per dag voor de tv zaten, 23% meer kans hadden op overgewicht en 14% kans op het ontwikkelen van diabetes.

Mensen die teveel zitten op hun werk, in de auto of achter de computer hebben zelfs meer kans op vroegtijdig overlijden vergeleken met mensen die meer bewegen.

Waarom is zitten nu zo slecht?

Ook al voldoet je werkplek aan alle ergonomische eisen, dan is het alsnog slecht om de hele dag te zitten.
Zodra je zit of ligt gaan je spieren in slaapstand, waardoor de bloedcirculatie afneemt, de productie van insuline vertraagt en je spijsvertering vermindert.

Ook gaan de wervels in je rug en nek op spaarstand en als een wervel langdurig niet wordt gebruikt, zal deze verharden en pijn veroorzaken. Dit vergroot de kans op een hartaanval, diabetes, overgewicht, kanker en darmproblemen.

Stand up, get up

De enige manier om al deze ziektes te voorkomen, is heel simpel: ga eens vaker staan. Uit Canadees onderzoek bij 5.000 mensen tussen de 20 en 79 jaar is gebleken dat zij een lager cholesterol, lagere bloeddruk en minder overgewicht hadden doordat zij dagelijks 10 mini-breaks namen.

Probeer dus om de 30 minuten even je benen te strekken. En nu hoef je heus niet direct je bank en alle stoelen het huis uit te gooien en ook hoef je niet direct op zoek te gaan naar een andere baan.

Met deze simpele tips kom je al een heel eind! In en rondom het huis:  Loop rondjes in de tuin of woonkamer als je aan het bellen bent.; lees een keer staand de krant; was een keer zelf je auto in plaats van een bezoek aan de car wash; sta op tijdens tv-commercials en loop de trap op en neer; breng één voor één de borden naar de keuken.

Werk

  • Vraag je baas om een verstelbaar bureau, zodat je ook kunt staan.
  • Loop gewoon even naar je collega in plaats van een e-mail te versturen.
  • Neem de trap in plaats van de lift.
  • Drink voldoende water: loopjes naar de kraan en toilet.
  • Ga staan tijdens telefoongesprekken.
  • Je bent productiever als je om de 30 minuten even beweegt, goede reden om af en toe naar buiten te gaan. Frisse lucht doet wonderen.

 

Bron

Geschreven door:Janneke Wittekoek

www.lijfengezondheid.nl

Foto

Gerelateerde artikelen

FemNa40