Last van hitte en nachtzweten?

Ontdek ‘koel’ beddengoed en sta energiek op.

Wanneer je het te warm hebt in bed, verstoort dit de slaap.

Wil je energiek opstaan?

Goed slapen is noodzakelijk voor een gezond en fit leven.

 

Daarom is het zo belangrijk om te zorgen voor een fijne nachtrust. Nachtzweten kost je lichaam veel energie. Om het over de uren gemiste slaap nog maar niet te hebben. 

Beddengoed is geen koelkast, zeg ik altijd. Wel kun je met de juiste materialen slapen als een roos.
Als slaapadviseur heb ik vaak te maken met vrouwen ‘in die leeftijd’ zoals ze dat vaak zelf verwoorden.
Op zoek naar dat beddengoed waar ze weer lekker mee kunnen slapen. Lees onderstaand mijn tips.

De oorzaken van nachtzweten

De oorzaken van nachtzweten kunnen op diverse vlakken liggen:

 • Medicijngebruik, ziekte.
 • Heet gekruid voedsel.
 • De leeftijd: denk bijvoorbeeld aan de overgang. 
 • Te hoge slaapkamertemperatuur.
 • Beddengoed dat niet past bij wat je lichaam nodig heeft.
  Synthetisch beddengoed bijvoorbeeld: het creëert hitte en wekt transpiratie op. Ook dons is uit den boze voor wie het snel te warm heeft.
   

Tips voor ‘koel’ beddengoed

Behalve met het raam open slapen, doe je er verstandig aan om beddengoed te kiezen dat bij je past. Dat zal je klachten van nachtzweten aanzienlijk verminderen,  zodat ook jij weer goed kunt slapen.

Let bij de aankoop van een nieuw dekbed op deze eigenschappen:

 • Vochtregulerend om de transpiratie te verminderen en veel vocht op te nemen.
  Tencel neemt 50% meer vocht op dan katoen.
  Zijde neemt het meest vocht op tot wel 30% van het eigen gewicht.
 • Temperatuur regulerend, om je lichaamstemperatuur aangenaam te houden. Niet te warm, niet te koud.
 • Gemaakt van een ademend materiaal.


Goed slapen, is energiek weer opstaan. Niets is zo belangrijk vind ik. Als slaapadviseur en textielkenner heb ik veel kennis over materialen en merken beddengoed, ook door zelf te testen.

Onderstaand vind je de top 3 van dekbedden en hoofdkussens die bij jouw behoeften aan verkoeling passen. Een verlossing van het nachtzweten?

Dekbed: Zijde

Een 100% zijden dekbed biedt uitstekende verkoeling en warmteregulatie en is geschikt voor het hele jaar. Vanwege het hoge isolerende vermogen van dit natuurlijke materiaal heb je het zelden te warm of te koud.

Zijde is bovendien lichtgewicht, luxe comfort, anti allergisch en neemt 30% van het eigen gewicht aan vocht op. Bij katoen is dat 8,5% en bij polyester 0%. Zijde geeft vocht direct af aan de slaapkamer zodat je zelf droger blijft dan met andere materialen als je last hebt van nacht zweten.

Behalve 100% zijden dekbedden zijn er ook zijden (zomer) dekbedden met katoenen tijk. Deze zijn voordeliger dan de dekbedden van 100% zijde. Het belangrijkste om de voordelen van zijde te ervaren, is de vulling.
Een zijden dekbed is ook prima te gebruiken in een katoenen dekbedovertrek.

Hoofdkussen

Mensen transpireren het meest langs hun hoofd. Vandaar dat een zijden hoofdkussen ook een aanrader is. Eindelijk hoeft je dan je kussen 's nachts niet meer om te draaien voor verkoeling. Een zijden kussensloop is ook heerlijk bij hitte.

Ik raad dan het 22 momme exemplaar aan. Deze is dikker en blijft ook bij hogere temperaturen fris aanvoelen. Bovendien neemt het meer vocht op dan het 19 momme, de standaard kwaliteit. Ze zijn verkrijgbaar in diverse kleuren en makkelijk te combineren met je katoenen overtrek.

Hoeslaken: Tencel, voor verkoeling van onder

Een matras kan ook teveel warmte geven. Met name latex, koudschuim en traagschuim matrassen geven een goede doorbloeding hetgeen de beleving kan geven dat je het warmer hebt. Daarom is een vocht- en warmte regulerend materiaal van ehet oeslaken een uitkomst.

Neem nu Tencel. Dat is gemaakt van Eucalyptushout. Hout? Ja, van FSC hout wordt een heel zacht,
ademend vezel gemaakt. Tencel kan 50% meer vocht opnemen dan katoen en is warmte regulerend.

Mensen die veel last hebben van hitte in bed ondervinden voordeel van deze matrasbeschermers-en-hoeslakens-in 1. De hoeslakens zijn waterdamp doorlatend, dus ademend en niet-zwetend. En ze zijn tegelijkertijd waterdicht.

Dit hoeslaken heeft 3 voordelen:

 • Door een uniek systeem van microcapsules in de stof wordt de temperatuur van het hoeslaken maximaal 30ºC! Dat is 7ºC koeler dan je lichaam. Ideaal bij nachtzweten.
 • Beschermt tegen huisstofmijt allergie.
 • Je matras gaat langer mee, dat scheelt in de kosten. In 10 jaar tijd komt er namelijk gemiddeld 1200 liter vocht in een matras.
   

Wil je meer weten of advies? Bezoek mijn website of neem gerust contact met mij op.

Slaap lekker!

Gerelateerde artikelen

Een slecht bed is killing

Door:

Wil je goed slapen en uitgerust wakker worden dan is een goed bed een goede investering in je gezondheid. Een bed moet goede ondersteuning geven en zorgdragen voor een optimale nachtrust.

Lees verder

FemNa40