Volg jij je intuïtie?

Hoe vaak zeggen we, nadat er iets is voorgevallen: ‘Ik had al het gevoel dat er iets niet klopte'.

Hoe vaak komt het voor dat je het gevoel hebt dat je iets te wachten staat, maar je weet niet wat.

 

Complex proces
 

Je onderbewuste zendt een signaal uit nog voordat jij helemaal begrijpt waarom. Het is een complex proces dat we intuïtie noemen en ook wel instinct of voorgevoel.

Je intuïtie volgen, is een onbewust proces dat door logisch denken gecorrigeerd kan worden. In de psychologie wordt intuïtie onder andere omschreven als ‘ingevingen als gevolg van bepaalde gedachtegangen en waarnemingen’.

Mogelijk helpt intuïtie ons in complexe situaties een beslissing te nemen. Dat zou onder andere komen omdat dan minder een beroep wordt gedaan op de beperkte capaciteit van onze hersenen.

Intuïtie is niet feilloos. Het laat ons wel eens in de steek. Zo kan het een vals signaal afgeven als een vleugje van iets aan bijvoorbeeld een oude angst herinnert.

Voeden intuïtie


Intuïtie is een vorm van automatische en onbewuste verwerking van aangeleerde informatie. Hiernaar is vooral in de experimentele psychologie onderzoek gedaan. Alledaagse activiteiten als fietsen en autorijden vragen in het begin veel inspanning, concentratie en hersencapaciteit. Als de ervaring is toegenomen, gaat het handelen intuïtief, dus zonder veel inspanning.

Van dat proces kun je gebruik maken door je intuïtie bewust te voeden. Dat doe je onder andere door mee te doen aan ontruimingsoefeningen op je werk of elke keer de veiligheidsinstructies in een vliegtuig te volgen.
De kans is daardoor groter dat je snel en goed handelt mocht je in een noodsituatie terechtkomen.
Kijk daarom ook altijd waar de nooduitgang is als je in een hotel verblijft.

Heb jij net als de meeste van ons door de jaren heen aangeleerd je instinct te negeren en te vertrouwen op logica? Leer vanaf nu weer op je intuïtie te vertrouwen. Vertrouw er zeker op als een onbekende bij je aanbelt of je op straat aanspreekt en de situatie je een onprettig gevoel geeft!

Vertrouw op je intuïtie en handel daar naar de volgende keer dat je denkt:  ‘Ik heb het gevoel dat er iets niet klopt'.

Gerelateerde artikelen

FemNa40